Служив Єленін книгописцем...

14.07.2007
Служив Єленін книгописцем...

Борис Березовський.

      Чим далі від Леніна, тим більш тих, хто разом із ним тягав колоди на суботниках. Правило колоди спрацьовує безвідмовно, в тому числі й у випадку з Помаранчевою революцією: книжковий «оранж-бум» триває.

      Одним із перших, хто встиг запустити в друк книженцію про вибори-2004, був Микола Катеринчук. Як ключовий гравець юридичного захисту тоді ще кандидата в президенти Віктора Ющенка, Катеринчук описав події у Верховному Суді під скромною назвою «Адвокати Помаранчевої революції». Пізніше телематеріали «5-го каналу» скомпілював, пересіяв повідомленнями друкованих ЗМІ та власними «размишлізмами» ведучий «5-го» Данило Яневський, і з цього всього вийшла «Хроніка Помаранчевої революції». Окрім «Хроніки», були ще й «Новели Помаранчевої революції» — видання більш широке, бо представлене багатьма авторами, без акценту на одній особі. Виявилося, що вибори Президента Ющенка надихнули на творчість і його попередника Леоніда Кучму. А ще до теми Майдану звертались і київський журналіст Павло Солодько, і письменниця Оксана Забужко, і відома провокаторка Ірена Карпа, і, і, і... Це було більш або менш цілісне «розкриття теми», інколи — просто згадка «до слова»; це було цікаво або не дуже, або зовсім «слабо» — зі страшними потугами на дотепність і політгумор, як у Марії Матіос в її опусі про містера і місіс Ю... Словом, якийсь час по тому здавалось, що в помаранчеві барабани відбили вже всі, хто не зміг втримати у собі цього бажання.

      Аж ні. Борис Березовський, він же Платон Єленін, він же олігарх і борець із путінським режимом, який зараз має політичний притулок у Британії, видав власну версію подій на центральній площі Києва на зламі 2004-2005 рр., назвавши книжку «Мой Майдан Незалежности».

      Власне, влучно підібраний заголовок позбавляє необхідності заглядати під палітурку — «мій» і є «мій». Тобто його, Березовського. Саме він, твердить новоспечений літописець подій, виділив «на розвиток демократії» 22 млн. 850 тис. доларів. Саме він з телеекрану (позавчора відбувся телеміст з Лондоном, під час якого Березовський презентував свою книгу) виставляє рахунки і нагадує українському політбомонду, що останній мусить відзвітувати перед ним за витрачені кошти. А ще Березовський знає, хто отруїв Ющенка, і обіцяє, що коли про це не розповість сам Президент, це зроблять люди, які не бояться подібних відвертостей (схоже, БАБ натякає на себе і на свій наступний шедевр).

      Окрім Березовського, його безкінечних грошей та таємниць, у книзі — мало що цікавого. Хіба що прозорі натяки заклятому ворогу БАБа — Володимиру Путіну: «Юля, ти знаєш, — пише нібито Березовський Тимошенко з Лондона, — скільки коштує зміна путінського режиму? Тільки не дивуйся — від 1,5 до 2,5 мільярда доларів. Недорого...». Невідомо, чи вражений буде Путін, а от український читач (коли матиме можливість ознайомитись з «нєтлєнкою» від Березовського), напевне, буде розчарований. Адже ЙОГО Майдан, виявляється, «зробив» дядя з Лондона. Отак просто...

      З приводу виходу книги Березовського «УМ» спитала думку відомого політолога і філософа Тараса Возняка. Він категорично не погодився із тим, що тему Помаранчевої революції заялозили всі, кому не ліньки. «Український народ ще тільки готується стати народом духу і слова», — каже пан Тарас. Що ж до Березовського, то Возняк висловив сподівання дочекатися наступної книжки БАБа: «Вона буде про те, що Березовський насправді був одним з апостолів...».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Бразильський суд видав санкцію на арешт опозиційного до Кремля російського олігарха Бориса Березовського та кількох інвесторів футбольного клубу «Корінтіанс» за звинуваченням у відмиванні грошей. Також накладено арешт на банківські рахунки клубу, який є одним з найпопулярніших у країні.

      Відтак в Інтерпол буде надіслано запит про арешт Березовського та двох інших бізнесменів — Кіа Джурбчиана і Нояна Бедру. Ці двоє є власниками інвестиційної групи «Медіа спортс інвестментс» (МСІ), яка в 2004 році придбала контрольний пакет акцій клубу «Корінтіанс». До цієї ж компанії, за даними бразильської влади, має відношення і Березовський.

      Футбольний клуб і компанія МСІ заперечують звинувачення у фінасових махінаціях та наполягають, що у своїй діяльності завжди дотримувалися законів. Березовський ситуацію наразі не прокоментував, але раніше неодноразово заявляв, що є законослухняною людиною.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>