Таємниця голлівудської посмішки

13.07.2007
Таємниця голлівудської посмішки

За один вiзит до стоматолога готуйтеся викласти щонайменше 50 грн.

      Ще років 10 — 15 тому стоматологи не надавали такого значення естетиці, як сьогодні. І якщо раніше більшість пацієнтів чекала від дантиста, що той просто вилікує зуби чи, бодай, поставить нормальні коронки, то зараз цього вже замало. На думку сучасної людини, посмішка має бути і здоровою, і красивою.

      На думку засновника Асоціації естетичної стоматології США доктора Еванса, поняття «красива посмішка» складається з трьох компонентів: рівні зуби, здорові ясна та непошкоджений червоний контур губ, що підкреслює білизну зубів. Блискучого результату можна досягти різними способами: за допомогою реставрації, відбілювання, виправлення прикусу та нерівності зубів.

 

Реставрація — найкращий друг людини...

      Реставрація зубів — напрям стоматології, що дозволяє не лише «залатати» дірку в зубі, а й повернути йому втрачену красу — форму, колір, прозорість, блиск. Словом, усе те, що визначає натуральний вигляд зубів. Під час реставрації втрачені тканини зуба відновлюються матеріалом, що імітує дентин та емаль, їх прозорість та кольорову гаму. Результатом такої процедури є штучний зуб чи його частина, що практично не відрізняється від природного.

      Говорячи про естетичну реставрацію, варто звернути увагу на розташування зубів у зубному ряду. Тотальне бажання мати абсолютно рівні білі зуби, скоріше за все, відображає тенденцію нашого часу «покращувати» себе штучним шляхом. Але коли йдеться про відновлення зруйнованих зубів з корекцією їх форми та кольору, то «штучне» втручання виправдане. На жаль, часто люди з абсолютно здоровими зубами просять «прибрати» діастему, скоригувати положення зуба в ряду тощо. Спеціалісти вважають, що така корекція можлива лише при явно виражених дефектах, які псують посмішку.

      Стоматологічна реставрація дозволяє також «стягнути» зуби, тобто зменшити відстань між передніми зубами. Досягти цього можна, якщо переставити зуби, проте слід зауважити, що збоку вільне місце все одно залишиться. Проблема полягає у закритті проміжків між зубами. Найефективнішим і найшвидшим способом є нарощування зубів (художня реставрація). Це безпечна процедура, яка не викликає запалення ясен та займає всього лише годину часу.

      Завдяки реставрації зубів можна також уникнути протезування, що донедавна вважалося найбільш популярним методом відновлення естетики зубів.

      Сучасна естетична реставрація не обмежується відновленням зуба чи його частини,  «прикрасити» посмішку можна, наприклад,    коштовностями. На поверхню зуба за допомогою спеціального клею приклеюють невеличкі золоті прикраси різної форми,   діаманти та інше коштовне  каміння. Як стверджують лікарі, така процедура абсолютно не шкідлива для поверхні зуба, але, як і будь-яка косметологічна операція, має свої застереження. Так людям з підвищеною чутливістю зубів не рекомендується нічого наклеювати, щоб не нашкодити їм.

Ефект Каті Пушкарьової

      Як не дивно, але останнім часом стрімко зростає популярність  «залізних» зубів. І якщо для одних брекети — це єдиний спосіб «здобути» рівні зубки, то для інших — просто мода. «Металеві щелепи», тобто брекет-системи, у стоматології — важливий ортодонтний апарат, який використовує лікар для виправлення косметичних чи функціональних порушень, наприклад неправильного прикусу, неправильного положення зубів тощо. Складаються з декількох елементів (замочків, кілець тощо), що кріпляться на зуби, поєднуючись тим самим в єдину систему, що допомагає досягти бажаного результату.

      Раніше вважалося, що лікування неправильного прикусу за допомогою брекетів проводиться лише в період формування зубо-щелепної системи, тобто в дітей та підлітків. Нині ж існують такі конструкції, що дозволяють проводити ортодонтні корекції і в дорослих  також.

      Кваліфіковані лікарі нагадують, що брекети одягаються лише ПІСЛЯ формування кореня і прорізування всіх постійних зубів. Зазвичай це відбувається у дітей до 14 років,  до цього віку використовуються спеціальні пластинки. А консультуватися з лікарем щодо вчасного початку виправлення неправильного прикусу в дитини треба вже з п'ятирічного віку.

      Існує кілька видів брекет-систем, які відрізняються, в основному, за матеріалами, способом установки та, звичайно ж, ціною.

      Найдешевшим вважається металевий апарат. Незважаючи на свою відносну «дешевизну» та стовідсоткову помітність (згадайте хоча б головну героїню серіалу «Не родись вродливою»), багато стоматологів вважає, що саме він є найефективнішим  в галузі ортодонтії.

      Дещо краще виглядає  прозора пластикова брекет-система. Вона трохи дорожча, але не привертає надмірної уваги і має досить «приємний» зовнішній вигляд. Великою популярністю у пацієнтів, які вирішили виправити неправильний прикус чи інші недоліки, також користуються сапфірові брекети. Вони складаються з невеликих за розмірами зовнішніх деталей, за рахунок чого майже непомітні на зубах.

    Окрім вищеназваних брекет-систем, існує ще й так званий лінгвальний апарат, який встановлюється з внутрішнього боку зубів. Незважаючи на те, що зроблена зі звичайного металу, дана система є найдорожчою. Це викликано переважно складністю її установки: спочатку брекет наклеюється на гіпсову модель, що враховує всі індивідуальні особливості зубів пацієнта, а вже потім апарат переноситься до порожнини рота, де і встановлюється. Крім того, лінгвальні брекети можуть коригувати такі порушення прикусу, які важко піддаються виправленню за допомогою звичайних систем.

      Спочатку всі брекет-системи викликають дискомфорт під час спілкування, їжі, чищення зубів, але  за три тижні   залізні зуби стають рідними, і їхньої  присутності в ротовій порожнині щасливий «естет» навіть не помічає.

Балада про білі зубки

      Якось моя мама в одній з газет прочитала старий, як світ,  секрет білосніжної посмішки, який полягає в  таблетці звичайного активованого вугілля. Оскільки цей метод, як було написано, «перевірений» тисячами наших бабусь, то і моя мати вирішила довести його чарівність на собі. Потерла зуби таблеткою протягом двох хвилин (зробила все точно за рецептом), а потім... мало не втратила свідомість — з дзеркала на неї дивилась чорнорота та чорнозуба налякана жінка. Близько години потрібно було мамі, аби відмити результати «перевіреного сотні разів» методу відбілювання зубів. Після цього бажання отієї «голлівудської» білосніжної посмішки зникло назавжди.

      Проблема «відбілювати зуби чи ні?» — вічна. Кожен лікар-стоматолог з приводу цього має  власну думку. Наприклад, мій дантист уже майже рік відмовляє мене від цієї «єрунди», і поки що досить успішно. А от лікар моєї подруги, навпаки, ладен відбілювати зуби своїм клієнтам мало не щодня і вважає, що шкоди в цій процедурі немає ніякої. Тож відбілювати чи ні, думайте самі, але зважте на всі «за» і «проти» заздалегідь.

      Є кілька способів відбілювання зубів — лазерне та за допомогою спеціальних кап. Професійне лазерне відбілювання зубів — найшвидший шлях   до «білого рота». Лазер взаємодіє з відбілюючим гелем та розчиняє плями під поверхневим шаром зуба. За            умови  регулярної гігієни ротової порожнини ваші зуби можуть бути дуже білими. Професійне лазерне відбілювання підсилює природну білизну зубів і дозволяє досягти тривалого результату вже після першого сеансу. У різні часи процедуру лазерного відбілювання зубів пройшли  Брітні Спірз, Джулія Робертс, Том Круз та інші зірки.

      Відбілювання зубів можна проводити і в домашніх умовах за допомогою кап. Тут використовується відбілюючий гель меншої концентрації. Для досягнення максимального ефекту необхідно 4-6 процедур тривалістю від двох до шести годин. Стоматолог за відтисками ваших зубів  виготовляє тонкі прозорі капи, що підходять лише вашим зубам. А ви самостійно наносите відбілюючу речовину в капи й одягаєте їх на зуби. Ці ж самі капи ви зможете використати і через рік, і навіть через два, коли з'явиться бажання  освітлити колір зубів. Достатньо лише придбати у дантиста відбілюючий гель. У такому випадку ваші затрати зменшаться вдвічі.

      Слід запам'ятати раз і назавжди, що будь-яке відбілювання — це хімічний процес, який неодмінно впливає на загальний стан зубів та не є абсолютно безпечним. Як і те, що вагітним жінкам, матерям у період годування грудьми, пацієнтам із підвищеною чутливістю зубів, людям, зуби яких мають багато тріщин, не запломбовані каріозні ділянки, та власникам численних пломб (пломбовий матеріал не реагує на відбілюючий препарат) відбілювання протипоказане.

Зберегти красу надовго

      Не секрет, для того щоб зберегти білу посмішку та сяючі зубки, треба ретельно стежити за гігієною порожнини рота. Після процедури відбілювання зубів слід відмовитись, або принаймні звести до мінімуму, вживання соєвого соусу, ягід, кави, червоного вина та чаю — вони легко фарбують зуби. Дуже гарячі чи холодні напої викликають теплове розширення і скорочення зубної емалі, сприяючи, таким чином, проникненню плям в глибші шари. Кислі харчові продукти також відкривають пори зубної емалі, дозволяючи плямам легше переміщуватись до тканини зуба.

      Гарним способом збереження «голлівудської» посмішки є також правильний вибір зубної щітки та пасти. Зубна щітка має бути обов'язково з синтетичною щетиною, розмір чистячої голівки — маленький, а форма — трохи заокругленою. Зубну щітку слід змінювати кожного місяця. До того ж якщо ви перенесли ангіну, скарлатину, бронхіт чи стоматит, викидайте негайно стару щітку — на ній можуть залишитись хвороботворні мікроби.

      Зубну пасту слід обирати, керуючись порадами реального стоматолога, а не того, що «сидить» у телевізорі, адже універсальної зубної пасти «для всіх та кожного» в природі просто не існує, можна нашкодити більше, ніж того хотілося б. Двічі на рік стоматологи рекомендують проводити професійну чистку зубів (Air-flow). Ця гігієнічна процедура сьогодні є найефективнішим і нетравматичним методом профілактики порожнини рота.

      На завершення нашої розмови зауважу, що будь-яка косметична процедура «лікує» зуб лише ззовні. Усередині ж усе залишається так, як і було. Пам'ятайте це і будьте здоровими!

Ірина ЧИМИРИС.

 

ЦІНИ

Одноразовий візит до стоматолога — від 50 грн.

Панорамний знімок порожнини рота — в середньому 100 грн.

Виготовлення діагностичної моделі для ортодонта — 100 грн.

Процедура реставрації зубів

у столичних стоматологічних клініках коштує від 425 грн.

(залежно від складності роботи та стану зуба).

Послуга з прикрашання зуба камінцем-діамантом

чи будь-якою іншою коштовністю — 50 грн./ 1 шт.

Брекет-системи

(середня вартість у стоматологічних клініках столиці):

— металевий апарат — 2 тис. 900 грн;

— керамічний апарат — 3 тис. 500 грн;

— сапфіровий апарат — 4 тис. 500 грн;

— лінгвальна брекет-система — 7 тис. 500 грн;

зняття брекетів — 200 грн;

дитяча зубна пластинка — 350 грн;

гігієнічна чистка зубів пацієнту з установленою брекет-системою — 250 грн.

Професійна чистка зубів (Air-flow) — від 180 грн./ 1 щелепу.

Процедура лазерного відбілювання зубів — 3 тис. 500 грн.

Відбілювання зубів у домашніх умовах за допомогою кап — 500 грн.

  • Борщ не для бідних

    Ціни на продукти в Україні не те що не падають, а чи не з кожним днем піднімаються все вище, знищуючи всі сподівання людей на краще життя. Чи не єдиним виходом залишається тільки успішне виробництво, яке зможе покрити потреби населення та знизити вартість продукту. >>

  • «Титанік» іде на таран

    Даремно раділи, що нафта дешевшає. Нові реалії продовжують своє повзуче, але впевнене просування вперед спиною. Нормальний борщ уже давно зжерла інфляція. Споживчий кошик для середнього українця розрахований держкомстатом, очевидно, орієнтуючись на мертвих і ненароджених. >>

  • Купонна лихоманка

    Важко уявити людину, яка пройде повз магазин iз вивіскою «Знижки» без найменшого бажання зазирнути всередину! Так уже влаштована людська психологія, що самі лише слова «розпродаж», «знижка», «акція» діють на нас просто–таки магічно. Й умілі маркетологи на цьому почали грати давно: наші гаманці скоро тріснуть від купи дисконтних карток. >>

  • Ціновий «сказ»

    Минулий рік неабияк спустошив гаманці українців: ціни на харчі били багаторічні рекорди, а доходи не додавали оптимізму. Експерти відзначають: несприятливим економічним реаліям в Україні «підіграв» не тільки «дорогий» долар, а й стрімке підвищення цін на продукти на світових ринках: дорожчало усе — цукор, солодощі, молочні продукти, крупи, алкоголь. При цьому якість українських товарів подекуди гіршала — виробники «воюють» за ціну. «Розслаблятися» не радять аналітики українським споживачам і в новому році — готуйте щонайменше зайві 200 гривень щомісяця. >>

  • «Кожух» для оселі

    Із початком холодів українці незлим тихим словом починають згадувати комунальників, усю нашу систему обігрівання квартир та кругленькі суми у квитанціях за комунпослуги. Зігрітися у власній квартирі однаково вдається мало кому, відтак більшість шукає вихід із «морозостійкої» ситуації в оселі. Варіант — самотужки утеплити свою квартиру. Це ефективно, швидко, але досить дорого. Дешево зробити фасад можна тут, а ще дадуть гарантію на утеплення. >>

  • «Зелений змій» із позолотою

    Українським любителям оковитої, як уже повідомляла «УМ», варто готуватися до чергової хвилі подорожчання горілки. Як відомо, Кабмін має намір ввести нові мінімальні роздрібні ціни на горілчані вироби — коньяк та горілку. І якщо зараз мінімальна ціна «зеленого змія» у продажу становить14 гривень за півлітра, то, згідно з проектом Постанови Кабміну, дешевшої горілки від 18 гривень за пляшку (коньяку — 27 гривень відповідно) у магазинах не може бути. >>