НОВИНИ ПЛЮС

13.07.2007

Падіння долара

      Курс долара знизився до історичного мінімуму відносно євро. Учора він побив позавчорашній антирекорд, показавши за результатами торгів результат $1,3784/Є1. Також американська валюта значно перетнула позначку $2 за англійський фунт стерлінгів (2,0344). Як пояснюють експерти, падіння триває через побоювання втрат за облігаціями, які забезпечені іпотечними кредитами.

Остаточно звільнено Червону мечеть

      Щонайменше 106 осіб, включно з дев'ятьма військовослужбовцями урядових сил, загинули під час восьмиденної облоги Червоної мечеті в столиці Пакистану Ісламабаді. Остаточний штурм мечеті тривав 35 годин і закінчився лише позавчора, коли звідти викурили всіх ісламських бойовиків та звільнили майже 1300 заручників. Учора розпочалася ідентифікація тіл убитих, оскільки пакистанська влада впевнена, що в мечеті перебували також закордонні бойовики. Під час штурму загинув головний мулла мечеті Абдул Рашид Газі. Командування пакистанської армії повідомило, що серед убитих немає жодної жінки чи дитини з числа заручників.

      Після закінчення штурму Айман аль-Завахірі, особа № 2 у керівництві терористичної організації «Аль-Каїда», закликав пакистанців та всіх мусульман світу жорстоко помститися за кровопролиття пакистанській владі, передусім прозахідному президенту Первезу Мушаррафу.

Залізнична катастрофа в Греції

      Більше 50 осіб отримали поранення середнього й малого ступеня тяжкості в результаті зіткнення пасажирського та вантажного потягів у передмісті столиці Греції — Афінах. Аварія сталася вчора вранці на станції Нератціотісса, в північному афінському передмісті Семполія. Переповнений потяг, яким люди добиралися на роботу, врізався у товарний состав, що рухався з Коринфа. 

Найкраща засмага — на Ібіці

      150 тонн нафти витекло з танкера, який затонув поблизу іспанського острова Ібіца в Середземному морі. Службам порятунку вдалося врятувати 20 членів екіпажу. На поверхні моря біля найпрестижнішого європейського курорту утворилася нафтова пляма площею більше 4 кв. км, яка, за повідомленням Іспанського радіо, вже сягнула порту Ібіци. Судно пливло з Ібіци до Валенсії і, ймовірно, наштовхнулося на мис. За попередніми результатами розслідування цієї екологічної катастрофи, вина за неї повністю лягає на команду танкера. Ситуація настільки серйозна, що міністр транспорту Іспанії перервав візит до Уругваю і повернувся на батьківщину.

Масова евакуація в Китаї

      Півмільйона осіб евакуйовано з територій, які перебувають під загрозою затоплення у провінції Аньхой на сході Китаю та в сусідніх Хенань і Цзянсі. У результаті злив рівень річок у цих областях сягнув критичного рівня. Не допомогло часткове спускання вод річки Хуанхе у водосховища та на рівнини, звідки було відселено мешканців 75 сіл. У трьох згаданих провінціях для зміцнення берегів та патрулювання мобілізовано 511 тисяч громадян.

      Цьогорічний сезон повеней у Китаї особливо загрозливий. Кількість жертв сягнула 360 осіб, затоплено понад 4 млн. га сільськогосподарських угідь.

Вироки терористам у Лондоні

      Суд у Лондоні позавчора засудив до довічного ув'язнення 29-річного Муктара Саїда Ібрагіма, 26-річного Яссіна Хассана Омара, 25-річного Рамзі Мохаммеда та 28-річного Хусейна Османа за змову з метою вбивства. Ця четвірка 21 липня 2005 року здійснила невдалу спробу виконати самогубчі терористичні замахи в лондонському метро, детонувавши сховану в рюкзаках вибухівку. Ще двоє осіб чекають на вирок у цій справі, оскільки присяжні не дійшли спільної думки про покарання для них. Вибухи на трьох станціях метро та в одому рейсовому автобусі мали малу силу, і ніхто не загинув. Ці замахи сталися через два тижні після серії потужних терактів у лондонському метро та автобусі, в результаті яких 56 осіб загинули та 700 отримали поранення.

За Лугового відповісте

      Представник прем'єр-міністра Великої Британії Гордона Брауна підтвердив, що його країна розглядає можливість припинення співробітництва з Росією в кількох галузях у зв'язку з відмовою Москви видати Лондону Андрія Лугового, якого звинувачують у вбивстві громадянина Великої Британії, колишнього офіцера ФСБ Олександра Литвиненка. Вже найближчим часом iз Туманного Альбіону можуть бути вислані кілька російських дипломатів. Також очікуються обмеження співробітництва в галузях торгівлі, освіти і боротьби з тероризмом.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>