НОВИНИ ПЛЮС

11.07.2007

У Китаї стратили корупціонерів

      Учора в Китаї стратили колишнього главу державної адміністрації харчових продуктів та лікарських препаратів Чена Сяою та ще кількох співробітників цієї контрольної інституції. Суд у травні виніс їм смертні вироки за отримання хабарів в особливо великих розмірах у обмін на дозволи пускати на ринок небезпечні для життя людей продукти харчування та ліки. В Китаї від смертельних «ліків» загинули щонайменше 10 осіб, в Перу від препарату, який продавався під виглядом безпечного гліцерину, минулого року померли сотні осіб. У багатьох країнах світу вилучаються з продажу ці небезпечні для життя китайські продукти. У Китаї згадана держадміністрація вже під новим керівництвом визнала, що більше 20 відсотків харчових продуктів на внутрішньому ринку не відповідають стандартам.

Мокра Піднебесна

      На більшій частині території Китаю не вщухають зливи. В результаті повеней загинуло щонайменше 100 осіб, ще 25 вважаються зниклими безвісти. В семи найбільш «мокрих» провінціях знищено майже  50 тисяч та серйозно пошкоджено 250 тисяч будинків, затоплено 240 тис. га сільськогосподарських угідь, півмільйона осіб евакуйовано з небезпечних місцевостей, а матеріальні втрати становлять більше 500 млн. доларів, повідомила вчора газета «Чайна дейлі». Більше 300 тисяч осіб задіяні у зміцненні берегових дамб рік, рівень води в яких в окремих випадках піднявся на 10 і більше метрів.

      Щоб попередити ще більшу небезпеку, центральна влада в Пекіні прийняла рішення затопити 75 сіл у східній частині країни, попередньо відселивши 150 тисяч їхніх мешканців, щоб зменшити рівень ріки Хуанхе і попередити затоплення великих міст.

Можлива інтервенція Туреччини до Іраку

      Турецька армія зосередила 140 тисяч своїх військовослужбовців з усіма видами озброєнь на кордоні з Іраком, повідомив міністр закордонних справ Іраку Хошіяр Махмуд Зебарі. Минулої п'ятниці турки обстріляли курдські села на півночі Іраку, але обійшлося без жертв. Командування турецького війська впродовж кількох останніх місяців вимагає від уряду дозволу на інтервенцію до Іраку і ліквідацію на півночі цієї країни таборів курдських бойовиків, які здійснюють вилазки на територію Туреччини. Глава турецького МЗС Абдулла Гюл повідомив, що план такої військової операції вже підготовлено і вона буде проведена, якщо іракська влада й американські сили не візьмуть ситуацію під свій контроль. Туреччина, яка є членом НАТО та ключовим союзником США в Середземноморському регіоні, утримується від такої операції лише з огляду на негативне ставлення до неї офіційного Вашингтона.

Позов до колишнього диктатора

      Індонезійська прокуратура подала цивільний позов до суду в Джакарті стосовно повернення колишнім президентом Сухарто «вкрадених у народу» 1,54 млрд. доларів. Сума ця включає 420 млн. доларів, які колишній індонезійський диктатор вилучив із державної каси, та належні від неї відсотки. Судом доведено, що ці гроші були зняті з рахунку індонезійського центрального банку й переведені до банку, який належав Сухарто та його родині.

      Сухарто правив країною впродовж 32 років, доки в 1998-му в результаті масштабних народних заворушень не змушений був подати у відставку. Зараз йому 86 років.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>