«Брудні руки» розвалили коаліцію

11.07.2007
«Брудні руки» розвалили коаліцію

Винуватець скандалу — лідер партії «Самооборона» Анджей Леппер.

      Цими днями Польща опинилася не лише в центрі корупційного скандалу, пов'язаного з оточенням віце-прем'єра Анджея Леппера, а й на порозі розпаду урядової коаліції і, фактично, напередодні дострокових виборів сейму.

 

Арешт в урядовому аеропорту

      Розпочалося все у п'ятницю ввечері, коли просто на урядовому летовищі було затримано двох «діячів», які збиралися летіти з делегацією міністерства будівництва до Китаю. Центральне слідче бюро (ЦСБ) затримало «лобістів» буквально за кілька хвилин до відльоту, звинувативши їх у корупції. Йдеться про хабар на суму 1 мільйон доларів, отриманий за приватизацію 35 га «ласої» землі. Затримані чиновники перебувають на «орбітах дружби» скандального польського політика — віце-прем'єра, лідера партії «Самооборона» Анджея Леппера. За інфор-мацією газети «Дзеннік», йому мала перепасти третина неправедних грошей.

      Після гучного скандалу реакція польського уряду не забарилася, і прем'єр-міністр Ярослав Качинський вже в понеділок ввечері звільнив Леппера з посади віце-прем'єра і міністра сільського господарства. Як стало відомо «УМ», партійний провідник не хотів полишати «нагрітого» міністерського портфеля, тому відставка обгрунтувалася поданням пре-м'єра до президента і відповідною процедурою звільнення. Таким чином, під загрозою опинилася урядова коаліція, невід'ємною опорою якої була партія «Самооборона».

      Водночас із затриманням обвинувачених у корупційному лобіюванні ЦСБ безпосередньо «зайнялося» аграрним міністерством та вчинило обшук у кабінеті члена наглядової ради польського державного телебачення від «Самооборони». Не оминули й варшавського офісу партії Леппера, вилучивши документацію та жорсткі диски комп'ютерів.

      Затримані «заговорили» одразу, а отримана прокуратурою інформація може поставити Леппера у щонайменше «скрутну ситуацію». Як повідомило «Дзенніку» анонімне джерело, «у прокуратури є докази, що пани працювали на віце-прем'єра».

Відставка віце-прем'єра — розпад коаліції

      Гострі антикорупційні дії уряду супроводжувалися інформаційним ударом симпатиків Леппера у відповідь. Тож у понеділок пізно ввечері нерви «залізних близнюків» не витримали — попросили лідера «Самооборони» геть з уряду, щоправда, прагнучи зберегти старий формат коаліції. Проте пан Леппер був проти того, щоб розійтися «малою кров'ю», пояснивши, що його відставка рівнозначна розпаду коаліції. Заяву партійного вождя підтримали на екстреному засіданні президії «Самооборони» — партія заявила про вихід із коаліції.

      У свою чергу прем'єр Ярослав Качинський у виступі на телебаченні наголосив, що є серйозні підстави вважати: Анджей Леппер і відставлений міністр спорту Томаш Ліпєц замішані у зло-чинній діяльності. Прем'єр пообіцяв, що у випадку відсутності коаліційної більшості єдиним виходом для виправлення ситуації будуть дострокові вибори, і «агресивна опозиція» сама змушує до цього.

      Не опустив «прапор» коаліції третій учасник урядового блоку — лідер «Ліги польських родин» ультранаціоналіст Роман Гертих. Він пообіцяв, що «в разі чогось» залишиться із чинним урядом. І певні підстави для такого оптимізму є, адже не виключено, що під тиском «неспростовних доказів» фракція «Самооборони» у сеймі може «здати» свого вождя Леппера у питанні перевиборів. Схоже, польські оперативники нагромадили справді чимало компромату на діячів цього неоднозначного політичного проекту. До того ж соцопитування засвідчують стрімке падіння рейтингу «Самооборони», котра може навіть не подолати прохідний бар'єр на наступних виборах. У будь-якому разі, не видно охочих створювати з нею коаліцію в новому сеймі. Натомість передбачається полярне перегрупування політичного небокраю Польщі на ліво-лібералів («Громадянська платформа» — «Союз лівиці демократичної») та право-консерваторів («Право і справедливість» братів Качинських — «Ліга польських родин»).

І в Польщі теж можлива «широка коаліція»?

      Щоправда, попри готовність поринути у вибори з голосуванням восени, процес переговорів ще потриває, і внаслідок «торгів» може постати дуже несподіваний коаліційний формат. Як зазначив на прес-конференції держсекретар канцелярії пре-м'єра Адам Ліпінський, призначення виборів не є остаточним, «можливі варіанти». Держсекретар сподівається на «здоровий глузд» депутатів із фракції «Самооборони», а також на можливість створення «ней-мовірно тяжкої, і не відомо, чи взагалі можливої» коаліції «Права і справедливості» з «Грома-дянською платформою».

      Водночас впливовий діяч «ПіС» запевнив, що жодного перетягування депутатів із фракції у фракцію не буде.

      Знаючи «важку руку» братів Качинських, можна припустити, що «справа Леппера» лише починається, адже в будь-якому разі, — чи зі звинуваченням віце-прем'єра і новими виборами, чи зі склеєною коаліцією, — у виграші опиняється саме «ПіС». 

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>