Марафон, якого ще не бачили

10.07.2007
Марафон, якого ще не бачили

Ел Гор i Камерон Дiаз пiд час концерту в Нью-Йорку.

      Ініційована та організована колишнім віце-президентом США Елом Гором глобальна 24-годинна музично-пропагандистська акція «Жива Земля» — на захист довкілля — виявилася вдалою. Телетрансляція у суботу велася на 120 країн світу. За оцінками організаторів, її переглянули два мільярди мешканців нашої планети. Агенція «Рейтер» повідомила, що в інтернеті також встановлено рекорд: дев’ять мільйонів мешканців планети дивилися концерт у всесвітній мережі. Такої телеаудиторії ще не збирала жодна інша світова подія.

      Провідні інформаційні телеканали робили включення з концертних майданчиків, брали інтерв'ю у виконавців. Нарозхват був усюдисущий Ел Гор, який перед лондонським концертом давав інтерв'ю телеканалу «Скай ньюз» на тлі стадіону «Уемблі», щоб через лічені години вже з'явитися на концерті в Нью-Йорку.

      Живу трансляцію телевізійного марафону на Україну вів телеканал «Тоніс» за підтримки Партії зелених України. Дрібні закиди, пов'язані зі збоями сигналу та вадами перекладу, варто забути на тлі головного: українська аудиторія «Живу Землю» таки побачила. Хтось із глядачів почув хорошу музику у виконанні відомих артистів, а хтось пройшов уже давно знайомий мешканцям розвинених країн екологічний лікнеп, наприклад, стосовно того, чому варто переходити на енергозберігаючі лампочки.

      Музично-просвітницька хвиля прокотилася через вісім міст на шести континентах планети (від австралійського Сіднея до бразильського Ріо-де-Жанейро) та через Антарктиду. Відбулося також коротке включення з Вашингтона, звідки Ел Гор зачитав сім вимог, які мешканці планети повинні виконувати особисто та вимагати виконання від своїх урядів. З огляду на спротив політиків із Республіканської партії президента Джорджа Буша, рішення про концерт на Капітолії у Вашингтоні було прийняте лише минулої п'ятниці, тому перед сценою біля Національного музею американських індіанців, із якої Гор зачитав свої «сім екологічних заповідей», а виконавці музики кантрі Гарт Брукс та Тріша Їрвуд влаштували імпровізований концерт, зібралося лише кількасот осіб.

      У Гамбурзі 50 тисяч глядачів вислухали виступи світових та місцевих зірок під зливою, а в «туманному Лондоні» над переповненим стадіоном «Уемблі» з блакитного неба сяяло сонечко. Телеглядачі відкрили для себе не лише правила дружньої для екології поведінки, а й нові імена у світі популярної музики. Для автора цих рядків абсолютним відкриттям стала австралійська рок-група Wolfmother. Тріо працює в кращих традиціях хард-року 60-х і 70-х років, а їхня єдина на цей час платівка під однойменною назвою вже підкорила США та Британію і мала кілька номінацій на «Греммі». Також надзвичайно приємне враження справив новий американський король музики соул Джон Ледженд та молода інді-група з Шотландії Snow Patrol.

      Стосовно мегазірок, то вони головним чином лише ретельно відпрацьовували свій час. Хіба що Мадонна підготувалася до екзамену і спеціально записала і виконала на цій події у супроводі дитячого хору пісню Hey You («Гей, ти»). Відеокліп до цієї пісні був значно вдалішим від екологічних рекламних роликів та короткометражок, які транслювалися в рамках події по ТБ.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>