«Слава Донеччині! Слава Україні!»

10.07.2007
«Слава Донеччині! Слава Україні!»

Президент переглядає альбом, присвячений ФК «Шахтар», у якому дiти намалювали й Ахметова. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

      Робочий візит Президента України Ющенка на Донеччину, що відбувся минулої п'ятниці, мав винятково святковий підтекст. Адже Віктор Ющенко від усієї очолюваної ним держави та від себе особисто вітав мешканців краю з 75-річчям утворення Донецької області. «Хочу сказати кілька добрих слів цій землі, — звернувся він у Донецьку до представників преси після відвідання у виставковому комплексі «Експо-Донбас» «Ювілейної виставки досягнень і можливостей науково-виробничого комплексу області». — З одного боку, ця земля має глибоке історичне коріння. А з іншого — це потужний індустріальний регіон із сучасною промисловістю. Бажаю кожному благополуччя та щастя. Зі святом!».

      Жителі міста в цей день відповідали «помаранчевому» Президентові взаємністю. Приміром, біля пам'ятника Тарасові Шевченку його зустрічали тільки з державними та жовтогарячими прапорами «Нашої України». Палким шанувальникам «регіоналів», яких у Донецьку більшість, таке могло примаритися хіба-що у снах-жахах. І коли присутній люд почав скандувати: «Ющенко! Ющенко!..», в одного з молодиків мимоволі вихопилося: «Никогда не думал, что увижу и услышу здесь такое!..».

      У Донецькому академічному театрі опери та балету ім. Анатолія Солов'яненка, де відбулися урочисті збори, яблуку не було де впасти. Серед присутніх були й народні депутати Рінат Ахметов і Борис Колесников, які перед цим iз якихось причин пропустили святкове засідання в облраді, де вручали Почесні грамоти обласної ради та удостоювали звання «Почесний мешканець Донецької області». Від сім'ї Януковичів до театру «на Президента» прибула дружина Прем'єр-міністра Людмила.

      У вітальній промові Віктор Ющенко віддав належне Донеччині та її ролі в минулому й сучасному всієї держави: «Я приїхав сюди з відкритою душею. Я радію кожному вашому успіху і добре знаю про ваші проблеми... Я звертаюсь до вас, як до рідних людей. Без вашого краю Україна немислима. І я особисто, і вся Україна пишаємося Донеччиною! Це земля важкої праці. Цей регіон — великий і сильний серед сильних українських регіонів».

      Назвав глава держави й найважливішу місію індустріального краю та його людей — «бути локомотивом прогресу України, бути носієм практичної та раціональної національної політики, бути старанним захисником прав і свобод кожного трудівника». А відзначаючи величезний внесок донеччан в економіку держави і високопродуктивну роботу тутешніх промислових підприємств та компаній («Азовсталь», «Азовмаш», «Систем Кепітал Менеджмент», «Індустріальний союз Донбасу»   тощо), Віктор Ющенко висловив переконання: мешканці краю заслуговують на ліпше життя. Щоправда, це можливо тільки за головної умови: «Важливо, аби результати цієї роботи, — наголосив глава держави, — не зникали у великих кишенях, а працювали на людей, на ваш регіон, на всю Україну».

      «Разом з вами ми наведемо порядок в Україні, у власній державі. Ми разом були, є і будемо! — підсумував Президент наприкінці свого виступу. — Слава Донеччині! Слава Україні!».

      Логічним продовженням звернення Ющенка стало вручення державних нагород. Зірку Героя України отримав бригадир прохідників шахти ім. Засядька Микола Жауров, ще низка його земляків були нагороджені орденами Ярослава Мудрого, «За заслуги», «За мужність», Княгині Ольги, медаллю «За працю і звитягу», а також удостоїлися почесного звання «Заслужений». Причому ця процедура тепер дещо відрізнялася від такого ж дійства, що відбувалося в цьому залі п'ять років тому, коли Донеччина відзначала 70-річчя. Адже тоді злива нагород і звань пролилася переважно на персон, які були, м'яко кажучи, «на побігеньках» у тодішніх керівників області. Саме відтоді орден «За заслуги» в Донецькому регіоні прийнято називати «За услуги».

      Попри ювілейні заходи та святковий настрій, що супроводжували приїзд у Донецьк Віктора Ющенка, не обійшлося й без справ серйозніших. Зокрема глава держави не міг не згадати недавні перипетії навколо розпуску парламенту. «Я ціную позицію кожного опонента. Проте я ніколи не погоджусь із тими, хто грубо порушує Конституцію України, хто провокує протистояння між людьми і зіштовхує тих, хто хоче працювати на користь Української держави, — висловив він власне бачення ситуації. — Є багато спекулятивних тем, на яких дехто будує свою виборчу кампанію. Потім ці люди проходять в парламент і забувають про це. Так буває з темою статусу мови чи НАТО. Ніхто ці питання в парламенті потім не піднімає, хоча на виборах нічого важливішого, ніж ці теми, не було...».

      Торкнувся Віктор Ющенко й тих змін, що очікуються після дострокових парламентських виборів: «Парламент повинен працювати у ваших інтересах, а не бути зібранням баронів, які ховаються від закону. Тому я наполягаю на відміні депутатської недоторканності та зменшенні депутатських величезних пільг». Також Президент України підтвердив, що він ініціював створення нової редакції Конституції України, яка має стати «першим практичним кроком для змін в нашій країні», і закликав донеччан об'єднати зусилля заради цих довгоочікуваних позитивних зрушень.

 

КРИК ПРО ДОПОМОГУ

      Як уже повідомляла «УМ», під час виїзду президентського кортежу з Донецького аеропорту дорогу намагалася заблокувати група людей, які вирішили привернути увагу до бездіяльності місцевих правоохоронців щодо розслідування вбивств своїх родичів. Віктор Ющенко дав доручення своєму донецькому представнику розібратися в ситуації. Згодом з'ясувалося, що згадані дев'ять осіб є членами обласної організації «За дії в боротьбі проти сваволі та беззаконня органів прокуратури, міліції, судових та інших органів». Оскільки згадані люди справді мають відповідні підтверджуючі документи, глава держави тепер має намір зустрітися з ними, але вже не посеред дороги в Донецьку, а у своєму робочому кабінеті в Києві.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>