Наближення до ЄС у рамках футбольної співпраці

10.07.2007
Наближення до ЄС у рамках футбольної співпраці

Пiд час переговорiв Ющенка й Качинського в Гуті. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

      Зустріч найвищих керівників країн, які здобули право на проведення чемпіонату Європи з футболу 2012 року, відбулася вчора у карпатській резиденції Президента в селі Гута, що на Івано-Франківщині. Незважаючи на віддаленість від столиці, це не позначилося на кількості як вітчизняної, так і зарубіжної преси. Щільні редути охорони, очікування завершення протокольної зустрічі за участі Віктора Ющенка та Леха Качинського за зачиненими дверима, яка затяглася майже на годину, і, як результат, — оголошення про домовленість створити спільну українсько-польську Координаційну раду з питань підготовки футбольного форуму.

      «Хочу привітати свого польського колегу з приїздом в Україну. Сьогодні ми провели плідну зустріч і узгодили чимало моментів співпраці в рамках організації футбольного турніру нашими державами, — повідомив Віктор Ющенко. — Це велика подія, яка вимагає узгодження надзвичайно великого спектру питань. Ми визначили основні принципи роботи і протягом двох-двох із половиною місяців сформуємо проект двосторонньої міждержавної угоди».

      За словами Президента України, наразі існує п'ять-сім ключових пунктів, над якими триватиме робота для підписання угоди. Так, сторони дійшли згоди, що насамперед необхідно налагодити діяльність української і польської митниць, урегулювавши візовий режим, аби максимально спростити перетин кордону туристами між двома державами під час проведення Євро-2012. Не менш важливою є чітка координація інформаційної політики та розбудови інфраструктури — доріг європейського зразка і готелів.

      Зі свого боку Лех Качинський подякував Вікторові Ющенку i наголосив, що завдяки ініціативі українського лідера Європа може не сумніватися: Україна та Польща зможуть гідно прийняти Євро-2012. Глава Польщі заявив: «Здобуття мандату на проведення футбольного свята такого масштабу — це, безумовно, вже спільна перемога, проте і спільна проблема. Однак, думаю, ми впораємося із цим завданням, адже часто зустрічаємося і обговорюємо всі труднощі, які виникають. Якщо не брати до уваги мої побачення з Валдасом Адамкусом, то з українським Президентом ми зустрічаємося найчастіше — протягом півроку вже п'ять разів».

      До 15 вересня уряди України та Польщі мають узгодити всі напрацьовані координаційними групами пропозицiї і подати на розгляд президентів, а ті — відповідно, Верховної Ради та сейму.

      На зустрічі глав держав були присутні відомі бізнесмени Рінат Ахметов та Олександр Ярославський, а також перший віце-прем'єр, міністра фінансів Микола Азаров. Але чи обговорювалося фінансове питання, ані Віктор Ющенко, ані Лех Качинський не уточнили. Лише зазначили, що Польща, оскільки є членом Євросоюзу, матиме менше з цим проблем. За попередніми підрахунками, кошторис для виконання усіх організаційних заходів сягає близько 20 мільярдів доларів.

      Після завершення брифінгу до журналістів вийшов заступник глави секретаріату Президента Олександр Чалий, який дещо прояснив ситуацію: «Обговорення фінансування усіх проектів вирішено винести на наступне засідання, яке планується провести у Польщі наприкінці вересня. А пани Ахметов і Ярославський були присутніми на зустрічі, оскільки, як ви знаєте, перший є найбільшим інвестором будівництва сучасного стадіону у Донецьку, а другий — у Харкові».

      За словами Чалого, іншим питанням, яке обговорили президенти, окрім футбольної теми, є реалізація вже напрацьованих заходів щодо запуску нафтопроводу «Одеса—Броди—Гданськ», що після останньої зустрічі у Кракові значно активізувалися. Також, за словами заступника глави СП, президенти присвятили чимало часу питанням енергетичної співпраці та обговорили можливі варіанти розвитку стосунків між Україною і Європейським Союзом після ратифікації останнім нової Конституції ЄС.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>