Півмільйона для сироти

07.07.2007
Півмільйона для сироти

На очах шестирічного Олежки загинула вся його сім’я.

      Погожого недільного дня 17 червня шестирічний житель поліського містечка Володимирець Олег Герасимчук за кілька хвилин залишився круглим сиротою. Спочатку у вир річки Горинь потрапила його старша сестричка.Їй на допомогу кинувся батько, і теж не зміг подолати водну стихію, зрештою, останньою рятувати рідних поспішила Олегова мама. Хлопчик залишився на березі один і здогадався покликати на допомогу дорослих. Та було вже надто пізно (див. «УМ» від 19 червня).

      Про цю трагедію якимось чином стало відомо навіть Віктору Ющенку. Два тижні тому під час відвідин Рівненщини Президент поцікавився в керівництва області долею сироти та відвів три дні на те, щоб представники влади з'ясували, чого потребує дитина.

      За словами голови Володимирецької райдержадміністрації Володимира Ткачука, Президент обіцяв, що, коли в тому є необхідність, посприяє, аби маленького Олега усиновила одна дуже заможна і відома родина в Києві. Але потреби в цьому, як з'ясувалося, дійсно немає - опікуном хлопчика виявив бажання стати його рідний дідусь по маминій лінії Віктор Дрик. Уже оформлено й усі необхідні документи, хоча зазвичай ця процедура триває значно довше.

      Фактично вирішено й питання матеріального забезпечення Олега та родичів, котрі про нього дбатимуть. Голова Рівненської облдержадміністрації Віктор Матчук разом із представниками районної влади звернулися до глави секретаріату Президента Віктора Балоги, якому Віктор Ющенко доручив опікуватися долею сироти, з проханням вирішити три питання. Насамперед iдеться про житло для нової родини Олега, адже те, яке мають дідусь і бабуся, у досить поганому стані і на нього є спадкоємці. А ще погасити 2,5 тисячі гривень кредиту, які батьки Олега брали для будівництва власної оселі, а також виділити кошти для лікування хлопчика.

      Особливих проблем, зазначив Володимир Ткачук, не виникло стосовно жодного з цих пунктів. Путівку на санаторно-курортне лікування виділено управлінням у справах захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС, борг із виплати кредиту, що його батьки Олега брали в «ПриватБанку», керівництво фінансової установи пообіцяло  списати, а двокімнатну квартиру в новому будинку в сусідньому Кузнецовську, який незабаром буде введено в експлуатацію, допоможе одержати НАЕК «Енергоатом». Це, до речі, всього за 15 кілометрів від села Довговоля, де нині мешкають дідусь і бабуся Олега Герасимчука. Переїхати в місто енергетиків вони не проти. Головне, кажуть, що це буде зручно для дитини - йдеться і про рівень освіти в місті.

      Тим часом під час другої зустрічі керівництва області та району з Віктором Балогою, на якій були присутні сам Олег Герасимчук та його опікуни, з'ясувалося ще одне важливе питання, яке гарантуватиме сироті не лише належне матеріально забезпечене дитинство, а й майбутнє. Глава секретаріату Президента повідомив, що у Кузнецовській філії одного з банків на ім'я хлопчика відкрито депозитний рахунок, на який меценати та благодійні організації переказали 500 тисяч гривень. Ці кошти він зможе зняти, коли досягне повноліття. А от відсотками з депозиту можна буде користуватися вже тепер. Цих коштів повинно вистачити для потреб Олега та його опікунів. У якому банку відкрито рахунок та хто переказав на нього кошти, не повідомляється. Надія Дрик, бабуся Олега Герасимчука, висловила вдячність за розуміння й підтримку й розчулено дякувала, що їхнє горе розділили з ними не лише Володимирецький район та Рівненщина, а й вся Україна. А от на зустріч із журналістами Олег iти не погодився - для шестирічного  хлопчика такої уваги виявилося забагато,і він волів за краще просто посидіти в машині.