Міхал Камінський: Європа дещо змучена розширенням i трiшки боїться великої України

06.07.2007
Міхал Камінський: Європа дещо змучена розширенням i трiшки боїться великої України

Міхал Камінський. (автора.)

      Для «старої» Європи Україна залишається малозрозумілим і через це підозрілим партнером, а «молода» Європа лишень відвойовує собі гідне місце в спільному європейському домі. Однак останній саміт ЄС продемонстрував, що «голос новачків», зокрема Польщі, Чехії та Литви, може виявитися не менш важливим, ніж позиція авторитетних європейських «донорів» - Франції, Німеччини та Великої Британії. Тож найважливішим завданням перед українським політикумом є примноження польсько-литовського «романтичного пориву» завдяки проведенню масованої промоційної кампанії в структурах ЄС, що б дозволили «виокремити» Україну з сірого постсовєтського тла. Прокоментувати ситуацію з нинішнім місцем України в європейському кругозорі «УМ» попросила одного з найактивніших лобістів українських інтересів євродепутата від Польщі Міхала Камінського.

      - Як у Брюсселі оцінюють останній політичний конфлікт в Україні?

      - У різних середовищах оцінюють по-різному. Мою позицію я багато разів висловлював в Європейському парламенті й озвучив у день розпуску Верховної Ради, навіть спеціально для цього поїхав до Києва. Отже, наголошу ще раз: вибори - це цілком демократичне явище, тому не варто перетворювати українську кризу на щось надзвичайне чи особливе. Різні країни Західної Європи на шляху до демократії також переходили крізь різні кризи, і в Україні ми також маємо щось подібне. З цього не варто робити сенсації, а необхідно докласти максимум зусиль задля найшвидшого наближення України до структур Європейського Союзу. Подібної позиції притримується моя фракція. Нещодавно було голосування щодо мого рапорту про політику щодо України на засіданні  комісії з закордонних справ Європарламенту. У результаті величезною більшістю голосів було прийнято мою поправку, у котрій вперше в офіційному документі Євросоюзу наголошується на перспективі членства України в ЄС.

      - Який реальний вплив має рапорт Європейського парламенту щодо євроінтеграції України, адже практичні рішення ухвалює все ж таки Європейська Комісія?

      - Роль цього рапорту має дуже велике значення. Водночас він є і певним символом. Оскільки рапорт став першим реальним текстом, на який українська сторона може покликатися у своїх розмовах з Європейською комісією. Європарламент стає дедалі сильнішим, і позиція його дуже важлива, а це рішення має велике значення насамперед у довшій перспективі, адже відтепер Євросоюзу  буде дуже важко опускатися нижче рівня, задекларованого Європейським парламентом.

      - Нещодавно тривали дебати щодо Конституційного договору ЄС, гостроти яким додала саме позиція Польщі. Чи це не вплине на оцінку «польського адвокатства» щодо України в європейських столицях?

      - На мою думку, ми цілком вправно вийшли з цієї кризи. Річ у тім, що Польща має свою позицію і повинна захищати свої інтереси, так само як це робить кожна держава в ЄС. Українську ситуацію це не погіршить, позаяк це цілком різні проблеми. І переговори з приводу європейської Конституції не мають вплинути на «українське питання».

      - У Польщі нещодавно піддали гострій критиці екс-президента Александра Кваснєвського, фонд котрого отримує гроші від структур Віктора Пінчука. Якби було створено польсько-український фонд, чи ви б особисто погодилися взяти пожертву від українського олігарха, адже ці гроші пішли б на добру справу? 

      - Я вважаю неприпустимим, якщо політик фінансується олігархом, не важливо, чи це польський, український чи російський олігарх. Я впевнений: політика має бути відділена від бізнесу. Й отримання грошей від бізнесменів не є добрим прикладом, кажу це з повагою і до пана Пінчука, і до пана Кваснєвського.

      - Чи є, крім Польщі та Литви, якесь проукраїнське лобі в Європейському парламенті?

      - Багато британців розуміють особливості та проблеми України. Але проукраїнське лобі не дуже потужне. Воно було б помітнішим і дієвішим, якби Україна не втратила оті «п'ять хвилин» після Помаранчевої революції. Натомiсть складається іноді враження, що я є одним з небагатьох лобістів України в Європарламенті. Так було, наприклад, коли я власним коштом розсилав до всіх депутатів Європарламенту фільм про Голодомор. Безперечно, українська амбасада в Брюсселі мені допомагає, але маємо казати вголос, що друзів України в Європі небагато. Була дуже сприятлива атмосфера після Помаранчевої революції, але її, на превеликий жаль, було змарновано. І тепер знову необхідно наполегливо працювати.

      - Як далеко, у роках, Україна перебуває від Євросоюзу, на вашу думку?

      - Гадаю, перспектива трьох-пяти років була б оптимальною для України, але боюся, що це малореально. Але не варто наголошувати на датах, зараз необхідно увиразнити і відкрити саму можливість вступу України. Зараз розмови про дату вступу були б навіть дещо не дипломатичними.

      - А чому Євросоюз так противиться надати Україні статус асоційованого членства?

      - Європа дещо змучена розширенням і просто трішки боїться великої України. Але за це необхідно боротися, і вважаю, що рано чи пізно ми таки дочекаємося, що Україна стане частиною ЄС.

      - Якою ви бачите нову Європу, після приходу до влади канцлера Меркель і президента Саркозі?

      - На мою думку, Європа зараз має серйозну проблему. Це проблема визначення власної ідентичності. Я не бачу, аби Меркель внесла щось справді нове. Можливо, щось нове запропонує Саркозі. Тож зачекаймо. Щоправда, маю враження, що президент Франції все ж таки буде радше сконцентрований на внутрішній політиці, адже повинен запровадити серйозні реформи всередині своєї країни. Узагалі ж Європа зараз не спроможна дати відповідь на фундаментальні питання. Євросоюз подеколи в дусі комуністичних часів декларує, що ми повинні мати найбільш конкурентну економіку, так само як колись генсеки КПРС обіцяли світле майбутнє і комунізм через 20 років. Але в ЄС ніхто не працює над тим, як же й зробити, аби було ліпше. Євросоюз є надто бюрократизованим, надто соціальним і має, до того ж, клопоти з власною ідентичністю. Також долучається певний антиамериканізм, ба навіть американофобія серед багатьох європейських еліт. Також відчутний брак розуміння нового крила Європи - Східної, зокрема розуміння Польщі та України.

ДОСЬЄ «УМ»

      Міхал Камінський, депутат Європейського парламенту. Народився 28 березня 1972 року. Вивчав політологію у Варшавському університеті. З початку 90-х брав активну участь у національно-демократичному русі в Польщі. Працював журналістом, згодом керував піар-службами політиків демократичної правиці. У 1997 році став депутатом Сейму. У 2001 році долучився до «Права і справедливості» (ПіС) братів Качинських, став депутатом Сейму від ПіС. З 2003 був спостерігачем в Європарламенті, а з 2004 - депутатом.

      Перебуває в десятці найбільш працьовитих і активних польських євродепутатів, подавши 84 проекти резолюцій. За чутками, може незабаром скласти депутатський мандат і повернутися до Варшави, аби попрацювати «над іміджем» президента Леха Качинського та підтримати прапор ПіС при підготовці до виборів.

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>