Фронтом єдиним

06.07.2007
Фронтом єдиним

У присутностi Вiктора Ющенка i Вiктора Балоги в офiсi «Нашої України» угоду пiдписали представники десяти партiй. (Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

      Сталося. Дискусіям та неузгодженостям у середовищі націонал-демократів покладено край, амбіції ніби відставлено на задній план. Учора три найпотужніші пропрезидентські політичні сили дійшли згоди й підписали угоду, згідно з якою буде створений Блок демократичних сил «Наша Україна - Народна самооборона». Список об'єднання очолить таки Юрій Луценко. Лідер «НаСа» запевняє, що все робилося відкрито та прозоро, а місця у першій десятці визначали не в «закритому режимі», а згідно з симпатіями та смаками громадян України.

 

Першим Луценка поставили соціологи

      «Для визначення найбільш достойних посісти перші місця у списку ми найняли дві впливові і визнані всіма соціологічні компанії, - розповів Юрій Луценко під час учорашньої прес-конференції. - За їхніми даними, найбільшою підтримкою у суспільстві нині користується Віктор Ющенко. Не казатиму, скільки відсотків відвели мені, проте, наприклад, В'ячеславу Кириленку довіряють близько 16 відсотків громадян». Лідер «Нашої України» відтак іде у списку слідом за Луценком. Далі - глава МЗС Арсеній Яценюк, міністр оборони Анатолій Гриценко, Микола Катеринчук, Ольга Герасим'юк, Віктор Балога, Ксенія Ляпіна, Руслан Князевич та журналіст Володимир Ар'єв.

      Представивши список, Юрій Луценко наголосив, що його формування в такому вигляді - перша виконана перед виборцями обіцянка, адже раніше союзники заявляли, що представлять українцям абсолютно новий формат політиків, які нічим себе не заплямували і які мають нове європейське бачення розбудови держави.

      Луценка підтримав і Віктор Ющенко, який у інтерв'ю телеканалу «Інтер» пояснив формування першої десятки не за партійною ознакою, а за логікою представлення людям нових облич. «Це люди, які можуть формувати нову політику», - відзначив Президент. До речі, Ющенко був присутній на церемонії підписання угоди, яка відбулася не на Банковій, а в партійному офісі «Нашої України».

Партій - аж десять, і всі не хочуть депутатської недоторканності

      Загалом до блоку увійшли десять партій. Їхні представники у списку будуть розташовуватися усі в загальному переліку, згідно з домовленостями. Після цього приблизно у липні підтримати список мають з'їзди політичних партій - учасниць об'єднання. Тоді й буде затверджена програма блоку, яку доноситимуть до людей. Деякі її найголовніші пункти лідер «Народної самооборони» озвучив вже вчора. «Пріоритети сформовані в ключових напрямках, які турбують наших виборців. Це - хрестовий похід проти злочинності - скасування депутатської недоторканості. Відновлення справедливості в судах. Окрім цього, ми повинні замістити олігархію розвитком малого та середнього бізнесу й створити умови для відродження конкурентної економіки», - зазначив Луценко.

      Серед інших пріоритетних пунктів, які домінуватимуть у програмі, - європейський вектор розвитку держави. Так, наприклад, у разі перемоги члени блоку обіцяють досягти європейського рівня оплати праці кожного громадянина.

      Курируватиме дії блоку під час виборчої кампанії глава секретаріату Президента Віктор Балога, який очолить виборчий штаб «НУ-НС». У ході виборчої кампанії відбуватиметься і формування єдиної націонал-демократичної партії, куди після виборів увійдуть усі суб'єкти блоку. Це стане останнім кроком до створення потужної правої сили, який має бути затверджений не раніше 7 липня на спільному з'їзді. Без цього, наголошує Юрій Луценко, відкрита дорога у «вільне плавання». «Якщо хтось не захоче об'єднуватися чи з'їзд якоїсь політичної сили не підтримає таке рішення - у цьому немає нічого страшного. Тоді ця партія матиме можливість самостійно спробувати пройти до парламенту», - пояснює Луценко.

      Очевидно, ці слова лідер «Народної самооборони» адресував у бік «Української правиці», представники якої не потрапили до першої десятки оголошеного списку. Відповідно, вони можуть розташуватися, починаючи з другого десятка.

   Водночас другий номер списку В'ячеслав Кириленко висловив задоволення підписаною декларацією, яка, на його думку, відправила у минуле розпорошеність демократичних сил. «Сьогодні ми погодили всі документи, що відкривають дорогу для створення - після виборчої кампанії - єдиної національно-демократичної партії, яка представлятиме інтереси мільйонів виборців, - наголосив пан Кириленко. - Хочу зазначити, що вирішальна заслуга підписання сьогоднішньої декларації об'єднання демократичних сил - Президента України, який особисто брав участь у величезній кількості консультацій», - додав Кириленко.

Важливі застороги

      Аби зняти у майбутньому будь-які неузгодженості, лідери партій, що увійшли до блоку, підписали документ, згідно з яким учасники зобов'язалися не створювати у майбутньому парламенті коаліції з Партією регіонів, КПУ чи СПУ.

   Розподіл посад у разі перемоги на виборах формуватиметься узгоджено не тільки в середині блоку «Наша Україна - Народна самооборона», а й із БЮТ. «Тимошенківців» «Наша Україна - Самооборона» вважає єдиним союзником. Посаду Прем'єр-міністра обійме теж узгоджено представник тієї політичної сили, яка набере найбільше «помаранчевих» голосів. Наразі, за словами Юрія Луценка, блок відштовхується від цифри 18 відсотків, яку зараз має за результатами «праймеріз» (попередніх соціологічних досліджень). Однак лідер «Народної самооборони» не приховує, що новостворена політична сила може позмагатися і за результат, який перестрибне позначку 20 відсотків.

ХТО ТУТ?

Декларацію про створення блоку «Наша Україна - Народна самооборона» підписали:

від «Нашої України» - В'ячеслав Кириленко,

від партії «Вперед, Україно!» - Юрій Луценко,

від Народного руху України - Борис Тарасюк,

від Української народної партії - Юрій Костенко,

від УРП «Собор» - Анатолій Матвієнко,

від партії «Пора» - Владислав Каськів,

від Партії захисників Вітчизни - Юрій Кармазін,

від Конгресу українських націоналістів - Євген Гірник,

від Європейської партії України - Микола Катеринчук,

від Християнсько-демократичний союзу - Володимир Стретович.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>