Полку товариств прибуло

05.07.2007

      У Запоріжжі відбулася презентація Українського реєстрового козацтва (УРК) - чергової громадської організації «шароварників». Цей факт викликає якщо не розчарування, то певний подив: діючі ж осередки не припиняють дискусій щодо згуртування усіх куренів та сотень під одним козацьким стягом, а тут - нове утворення, яке до перемовин не долучатиметься - тільки ж із пелюшок вибралося! Не вельми вписується такий перебіг подій і в концепцію проекту нового Закону «Про козацтво України». Запорізький «букет» пропозицій до законопроекту днями, після ухвалення на засіданні регіональної координаційної ради з питань козацтва, було відправлено Президенту України Віктору Ющенку. На згаданому засіданні отамани знову почергово били себе в груди, клянучись у прагненні спростувати фразу-докір «Де два українці - там три гетьмани!». Не вельми переконливими виглядали вони в очах потенційних козаків, якщо ті пішли паралельним шляхом.

      «Ми матимемо структурні підрозділи у всіх регіонах України, - певен Гетьман УРК Анатолій Шевченко. - Найпотужніші формуються в Криму, Львові, Донецьку і, звичайно, на Запоріжжі, де реєстр козаків ініціював ще Богдан Хмельницький. Практично то було регулярне військо, до ста тисяч шабель. Наразі тільки на Запоріжжі ми маємо дві тисячі. В день презентації новобранці читали присягу в козацькому храмі».

      Зауважу, що для урочистої ходи членів Українського реєстрового козацтва міська влада навіть перекрила рух транспорту проспектом Леніна, чого не удостоювалися філії давно діючих козачих організацій - Спілки козаків України, «Запорозької Січі», Війська Запорізького Низового, Запорізького Козачого Округу...