НОВИНИ ПЛЮС

05.07.2007

Звільнено журналіста Бі-Бі-Сі

      45-річний кореспондент Бі-Бі-Сі в Секторі Газа Алан Джонстон, якого 12 березня викрала радикальна палестинська організація «Армія ісламу», вчора вранці був звільнений. Він перебував заручником 114 днів. За повідомленням Бі-Бі-Сі, за звільнення Джонстона не було виплачено жодного викупу, а все відбулося завдяки системі «ісламського кодексу честі».

      Один із найбільш впливових палестинських духовних лідерiв, шейх Сулейман аль-Дая оприлюднив заяву, в якій пообіцяв накласти фатву (анафему) на організацію ХАМАС, що контролює Сектор Газа, та викрадачів. Погроза подіяла. Після переговорів, які ХАМАС та «Армія ісламу» проводили всю ніч із 3 на 4 липня, викрадачі без жодних умов чи вимог передали журналіста представникам ХАМАСу. Потім Алан Джонстон безперешкодно відбув до Ізраїлю, звідки повернеться на батьківщину, до Великої Британії.

Батьки загиблих

у Беслані - проти Росії

      Батьки та родичі дітей, які загинули 3 вересня 2004 року в Беслані під час штурму місцевої школи військами російського спецназу, подали скаргу на Росію до Європейського суду з прав людини. Під скаргою поставили підписи 89 батьків та родичів загиблих. Правову опіку їм надає неурядова організація «Центр міжнародної правової допомоги».

      Рідні загиблих звинувачують Росію у порушенні чотирьох параграфів Європейської конвенції з прав людини: права на життя, пошани до приватного і сімейного життя, права ефективного звернення до органів правосуддя і свободи слова. Представниця комітету «Голос Беслана» Елла Кесаєва повідомила, що «російська влада не гарантувала безпеки людям, не запобігла штурму школи і проникненню до її приміщення озброєних нападників».

      У позові до суду в Страсбурзі також говориться: «Після захоплення заручників терористами влада не визнала за необхідне врятувати життя максимальної кількості людей шляхом компромісів та переговорів».

      Нагадаємо, що Держдума Росії у грудні минулого року припинила внутрішнє розслідування, зробивши висновок, що дії російських сил спеціального призначення в Беслані не становили загрози для життя заручників.

Уряд Франції з мандатом парламенту

      Нижня палата французького парламенту позавчора надала вотум довіри новому уряду країни на чолі з прем'єром Франсуа Війоном після того, як він виклав головні засади своєї політики. Глава уряду заявив, що його кабінет міністрів буде рішуче запроваджувати реформи, які проголосив президент Ніколя Саркозі. Одночасно Війон запевнив, що «прагне зміцнити повноваження парламенту». Прем'єр пообіцяв упродовж п'ятирічної каденції уряду зменшити рівень безробіття в країні з теперішніх 8,1 відсотка до 5 відсотків, збалансувати бюджет, зменшити громадський борг до рівня нижче 60 відсотків та виділити на реформування вищої освіти 5 мільярдів євро.

Внутрішній конфлікт у Пакистані

      Влада Пакистану вчора запровадила комендантську годину в районі Лал Мас'їд («Червоної мечеті») в місті Ісламабад, де напередодні відбулися збройні сутички поліції та війська з ісламськими екстремістами. Загинули щонайменше 11 осіб та отримали поранення 140. Ісламісти забарикадувалися в мечеті, а урядові сили взяли її в облогу. Поліція знеструмила цю дільницю, військові обнесли її колючим дротом та взяли в тісне кільце бронетехніки. Заступник глави МЗС Пакистану Зафар Варраїх заявив учора на пресовій конференції, що екстремісти будуть ліквідовані, якщо не складуть зброю.

      Всередині мечеті перебувають головним чином студенти ісламських шкіл та університетів, які протестують проти прозахідної та проамериканської політики президента Первеза Мушаррафа й вимагають запровадження в країні законів  шаріату.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>