Сонце, Світязь і вода

04.07.2007

      Якби мешканцям шацького села Світязь ще років п'ять тому сказали, що вони зароблятимуть стільки ж, як і власники престижних курортних будиночків у Криму, - тi просто посміялися б. Але саме за останніх п'ять років одна з найбільших блакитних перлин Волині та України - озеро Світязь - покликало на свої мальовничі береги таку армаду відпочивальників, що ціни зрівнялися з кримськими.

      Отож про ліжко у простій селянській хаті за шість гривень залишається тільки помріяти. Ліжко, звичайно, ви знайдете, але навряд чи дешевше нiж за 25 гривень. Це якщо пощастить. Бо середня ціна проживання у приватному секторі стартує від 30 гривень і вище. Найдешевші кімнати передбачають мінімум зручностей. Хоча чимало місцевих мешканців, які живуть за рахунок зеленого туризму, уже створили у власних оселях комфортні умови для відпочинку, щоб привабити якомога більше клієнтів. Бо літо фактично цілий рік годує мешканцiв Свiтязя. Отож і гарячу воду вам запропонують, і холодильник у кімнаті, і кухню для приготування їжі. Якщо лінуєтеся самі паритися біля плити, то за харчування доведеться викласти ще 40 гривень на людину (10 - сніданок, 20 - обід, 10 - вечеря, можна на вибір). Зате господиня приготує домашні страви на ваше замовлення з домашніх продуктів. У сумі одна доба на душу відпочивальника обійдеться 75-80 гривень. 10-денний відпочинок на двох людей влітає у півтори тисячі гривень, не рахуючи світязької смакоти, яку обов'язково захочеться покуштувати (риба, гриби, ягоди). Майже стільки ж коштують 10 днів на морі, тому чимало волинян, поставши перед вибором, їдуть тепер у Крим чи на Азов.

      Але море морем, а «волинський Байкал» має свою особливу енергетику і низку переваг. Насамперед - кришталево чисту воду і цілющу глину. Можна порадувати відпочивальників приємною новиною: нарешті у Шацькому краї здано в експлуатацію другу чергу очисних споруд і озеро тепер не забруднюється стоками, як колись. Ще 370 тисяч гривень виділено обласним бюджетом на облаштування берега. Третю чергу очисних споруд планується здати, коли буде затверджено проект розвитку зеленого туризму в селі Пульмо, розташованому на іншому березі Світязя. Та це вже буде в наступному році. На урочищі Гряда, де функціонує 72 бази відпочинку, місцева влада планує продати чотири гектари заповідної території для будівництва великого туристичного комплексу.

       Дивлячись, якими темпами забудовується прибережна зона Світязя в останні роки, коли приватні котеджі за високими парканами повиростали, як гриби після дощу, стає образливо за місцевий бюджет, який би міг озолотитися. Якби землю продавали прозоро і не за копійки. До речі, шацька влада взялася воювати з височенними парканами, якими закриваються від людського ока круті власники дивохаток, аби вони не псували естетики заповідного озерного краю. До речі, відпочинок у таких «хатинках» із басейнами коштує до 500 гривень за добу. На всякий товар є свій покупець. Хто не має дурних грошей, може відпочити і дикуном, бо на Гряді функціонує звичайне наметове містечко.

      Єдина проблема, що залишається невирішеною на Світязі, - проблема централізованого водопостачання і якості питної води. Для будівництва водопроводу і очищення води від заліза потрібні великі кошти (тільки для Гряди - 12 мільйонів гривень). Зрозуміло, що без підтримки держави це питання самотужки не вирішити, але Світязь на Україні - один! Саме з його вирішенням можна буде сказати, що Світязь готовий прийняти туристів на всі сто. Чимало інвестицій потребує також розважально-побутова інфраструктура. Попри все, світязькі береги з кожним роком стають цивілізованішими, комфортнішими, хоч і дорожчими.