Героям — квiти

28.06.2007
Героям — квiти

Музей Шухевича в селі Білогорща поблизу Львова. Упродовж 1948—1950 років тут розташовувалася штаб-квартира Романа Шухевича, де він загинув 5 березня 1950 року. (Фото Укрінформ.)

      «УМ» уже повідомляла, як святкуватимуть 100-річчя головного командира УПА на Тернопільщині та Івано-Франківщині. На жаль, попри відповідний указ Президента, приєднаються до святкування не всі регіони. Здебільшого ювілей відзначатимуть там, де сьогодні ветерани УПА мають статус ветеранів війни, а також шану і повагу. А в столиці ювілейну дату відзначатимуть громадські об'єднання.

 

У Києві Шухевича вшанують маршем

      У суботу, 30 червня, українські патріотичні сили (Центр національного відродження імені Степана Бандери, Всеукраїнське об'єднання «Свобода», ГО «Патріот України», МНК, УНА) влаштовують урочистості з нагоди ювілею Шухевича. Розпочнуться вони о 14.00 у Центральному будинку офіцерів Збройних сил України, де відбудеться урочиста академія на честь командира УПА. А опісля, о 17.00, біля Будинку офіцерів буде сформована колона, яка вирушить на майдан Незалежності, де о 18.00 відкриється фотовиставка, присвячена ювілею Романа Шухевича та річниці Акту відновлення Української держави. О 20.00 українські патріоти проведуть мітинг на Софійській площі біля пам'ятника Богдану Хмельницькому, повідомляє прес-служба Київської міської організації ВО «СВОБОДА».

Львів на ювілей чекає Ющенка

      Мітинги і панахиди, видання книжок та календарів, покладання квітів, візити українських високопосадовців, перегляди фільмів про УПА і перейменування вулиць... Ці та інші масштабні заходи відбуватимуться в ході підготовки святкування 100-річчя від дня народження головнокомандувача Української повстанської армії Романа Шухевича.

      Видавництво «Літопис УПА» вже видало 45-й том літопису, повністю присвячений Роману Шухевичу. А Центр дослідження визвольного руху готує перевидання книжки Василя Кука «Роман Шухевич». Як розповів «УМ» директор цього центру Володимир В'ятрович, видано також патріотичний календар і готується видавництво ще однієї книжки, що складатиметься з матеріалів всеукраїнської конференції, яка відбулася у Львові 25 травня.

      Окрім громадських організацій, до річниці народження генерала Чупринки готуються і львівські партії. Так, всеукраїнське об'єднання «Свобода» планує масові вуличні акції, зокрема мітинг та панахиду. Також, як розповів «УМ» лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок, члени партії поширюватимуть у Центрі, на Сході та на Півдні України «правдиву інформацію про те, хто такий Шухевич і за що боролися упівці». «На Заході України немає сенсу розповідати правдиву історію, а на Схід, Центр і Південь ми поширюватимемо півмільйонний тираж спецвипуску нашої газети і показуватимемо по селах фільми про Українську повстанську армію», — сказав Олег Тягнибок.

      Офіційні державні органи на Львівщині планують на 30 червня приїзд до Львова Президента України Віктора Ющенка. Принаймні про це розповів його львівський намісник Петро Олійник. А голова облради Мирослав Сеник заявив, що 100-річчя від дня народження Романа Шухевича та 65-річчя з часу заснування УПА святкуватимуть також 14 жовтня в Києві  — в Палаці «Україна».

      Відзначають цю дату і в менших містечках Львівщини. Зокрема, у Червонограді на честь провідника УПА назвали один із бульварів міста, повідомляє наш власкор Роман Рак.

Рівненщина відслужить панахиди

      Хоча «губернаторське» розпорядження про відзначення 100-річчя Романа Шухевича, 65-річниці утворення Української Повстанської армії та Дня українського козацтва з'явилося в квітні, проте підготовку до урочистостей на Рівненщині розпочали ще минулого року. Адже вже торік велися пошуки останків загиблих вояків на місці найбільшої битви УПА в урочищі Гурби та спорудження там Пантеону героїв. У травні у першій черзі цього пантеону було перепоховано 27 останків вояків УПА. До 14 жовтня, як пообіцяв голова Рівненської облдержадміністрації Віктор Матчук, пантеон прикрасить колона пресвятої Богородиці. Окрім того, на Рівненщині обласна влада береться впорядкувати й інші поховання — кургани, пам'ятники, меморіальні дошки, що пов'язані з подвигами козаків та вояків УПА.

      Також в області заплановано проведення ряду науково-практичних конференцій — зокрема про життєвий шлях, політичну та громадську діяльність Романа Шухевича, конференція в селі Острів, що присвячена Берестецькій битві, а на базі Національного університету «Острозька академія» науковці обговорять життєпис та діяльність видатного козацького ватажка Северина Наливайка. До культурної програми святкувань увійшли обласний фестиваль повстанської пісні «Повстанські ночі», Всеукраїнський фестиваль козацької пісні «Встань, козацька славо, засвіти знамена», дитячий фестиваль-конкурс патріотичної пісні «Наша слава козацькая не вмре, не загине» та дитячо-юнацький фестиваль мистецтв «Сурми». Традиційно в музеях проводитимуться безплатні екскурсії до поновлених експозицій, присвячених національно-визвольному руху на Україні в 20—50 роках ХХ століття, а в бібліотеках — тематичні книжкові та фотовиставки.

      Обласна влада звернулася до керівників релігійних конфесій області з пропозицією провести поминальні панахиди за козаками і селянами, які загинули в битві під Берестечком у селі Пляшева Радивилівського району 8—10 червня, за генерал-хорунжим Романом Шухевичем — 30 червня, а богослужіння з нагоди Дня українського козацтва та 65-ї річниці утворення УПА — 14 жовтня.

      12—13 жовтня в Рівному та районних центрах області з нагоди відзначення 65-річчя УПА та Дня українського козацтва будуть проведені урочистості, а на Покрову — 14 жовтня — рівненська делегація вояків ОУН-УПА збирається до Києва, повідомляє наш власкор Богдан Дем’янчук.

Буковина збудує пам'ятники на місцях розстрілу упівців

      У Чернівцях планується відкрити постійно діючу виставку про національно-визвольну боротьбу українського народу 1917—1954 років. Тут, зокрема, висвітлюватиметься громадсько-політичний шлях Романа Шухевича, а також курінного командира ОУН-УПА, вихідця з села Витилівка Кіцманського району Чернівецької області Назарія Данилюка.

      Про життя легендарного командира УПА Романа Шухевича, інших героїв планується видати буклет та надрукувати поштові конверти з його портретами. У школах планується провести спортивні змагання на кубок ім. Р. Шухевича-«Тараса Чупринки».

      Відомо також, що до 65-ї річниці створення УПА в селі Добринівка Заставнівського району та селищі Берегомет Вижницького району будуть споруджені пам'ятні знаки на місцях розстрілу вояків ОУН-УПА. Тим часом виконком міської ради Чернівців має розглянути можливість перейменування вулиць у центрі Чернівців на честь історичних діячів Євгена Коновальця та Романа Шухевича.

      А шанувальників мистецтва обов'язково зацікавлять нові вистави народного аматорського театру Центрального палацу культури міста. Це «Солодка Даруся», поставлена за твором лауреата Національної премії імені Шевченка Марії Матіос, та «Життя Гната» Івана Нагірного, повідомляє кореспондент «УМ» у Чернівцях Ірина Вишневська.

Луцьк назве вулицю на честь Шухевича

      Причому, як пообіцяв міський голова Богдан Шиба, перейменовано буде «не якусь вулицю, а одну з центральних». Відповідне рішення вже ухвалила сесія міськради.

      Окрім того, на Волині буде знято документальний серіал «УПА на Волині у фактах і спогадах». Також планується видати компакт-аудіодиск iз повстанськими піснями в сучасному оранжуванні, їх «крутитимуть», зокрема, на місцевих каналах і радіо. А восени на вулицях Луцька та області з'являться біг-борди, присвячені 65-й річниці створення УПА. Нагадаємо, що патріотичну рекламу до 100-річчя Шухевича вже розвісив на своїх вулицях Тернопіль.