Казимир Марцинкевич: Україна втягуватиме, як пилосос, світовий капітал

28.06.2007
Казимир Марцинкевич: Україна втягуватиме, як пилосос, світовий капітал

      Не лише Україна зацікавлена у відкритому світові, а й світ зацікавлений в Україні. Адже Україна має не лише надпотужний транзитний потенціал між Європою та Росією, а й колосальний потенціал внутрішнього споживчого ринку. А споживання, як відомо, пожвавлює й стимулює ринок праці. Тому один з американських президентів на запитання, як допомогти США, відповів: «Американці, споживайте». Подібне відноситься і до системи кредитування — чим більше українці споживатимуть, тим ліпше працюватиме вітчизняна економіка. Позичатимуть банківські кошти на помешкання, автомобілі чи холодильники. Наразі  ж українська банківська галузь, використовуючи методи «управління вручну», заробляє «на повітрі» (читай: на власних громадянах), примудряючись брати короткострокові кредити на Заході оптом, аби «перерозпродати» їх уроздріб українським споживачам. З'ясувати перспективи українського економічного дива «УМ» попросила одного з директорів Європейського банку реконструкції та розвитку,  донедавна прем'єр-міністра Польщі Казимира Марцинкевича.

 

      — Нещодавно ви були з візитом в усіх найбільших містах України. Як оцінюєте економічну ситуацію, інвестиційні можливості та розвиткові перспективи України?

      — Я вважаю, що Україна для Європейського Союзу є найважливішою європейською державою чи, точніше, повинна бути нею. Особливо враховуючи згромаджений у вас величезний потенціал. Той, що представляє нова генерація українців. Цей потенціал уособлює цілком непогана промисловість, що спирається на сучаснi технології. Він — у всіх розуміннях цього слова — грунтується на неймовірно родючій землі і непоганій агрокультурі, яка справді є в Україні. Отже, це потенціал людський і просторовий. Я впевнений, що Україна є державою, яка приречена на успіх і втягуватиме, як пилосос, світовий капітал. Зрозуміло, необхідні термінові економічні реформи, потрібен бюджетний режим, більша відкритість для ведення бізнесу — усілякого бізнесу, на будь-якому рівні. Не лише для закордонних, великих і потужних інвесторів, але насамперед для малого та середнього бізнесу. Не забуваймо, що серцем будь-якої економіки є малий та середній бізнес.

      — Пане Марцинкевич, ви згадали економічні реформи. Який напрям економічних реформ, на вашу думку, є найпріоритетнішим для України?

      — Необхідно прийняти та запроваджувати, незважаючи на те, що це складний бюрократичний процес, європейське економічне законодавство. Законодавчі вимоги щодо економіки повинні бути простішими. На даний момент, на жаль, про це в Україні важко говорити. Але простір для розвитку колосальний, і ми, європейські країни, маємо конкурувати з Азією та Латинською Америкою. Економіка у нинішньому світі є глобальною, через це інвестор йтиме туди, де матиме найліпші умови для інвестування, — цими умовами, без сумніву, є людський капітал та природні ресурси. А цього Україні не бракує. Водночас є й колосальний мінус — у вас забагато вимог. Необхідно якнайшвидше спростити ведення економічної діяльності.

      — Ви зараз перебуваєте у Лондоні як один iз директорів Європейського банку реконструкції та розвитку. За вашими спостереженнями, як у світових столицях оцінюють українську ситуацію?

      — Для Банку реконструкції та розвитку Україна є одним iз найбільших та найповажніших бізнес-партнерів. У нинішній момент загальний інвестиційний портфель ЄБРР в Україні складає 12 мільярдів гривень. Ми би хотіли довести до ситуації, коли будемо інвестувати в Україну 5 мільярдів гривень щороку. Це справді багато. Безперечно, нас непокоїть нестабільна політична ситуація, водночас задовольняє добра економічна ситуація, незалежна від політики. Ми уважно стежимо за бюджетним режимом, і можу зауважити, що бюджет тримається досить твердою рукою і у відповідних рамках. Але нас колосально турбує складність вимог і те, про що всі голосно кажуть, а саме — велика корупція, що добре прилаштувалася у проміжку між економікою та державною владою.

      — Польща провела досить гостру конституційну дискусію в Брюсселі, будучи водночас адвокатом України в європейських структурах. Чи не з'являться певні складнощі через це?

      — Негоціації і переговори в Євросоюзі є цілком нормальним і природним явищем, тож проблем у зв'язку з цим для України чи, тим більше, занепокоєності з'явитися не повинно. Що ж стосується України, то чи вона приєднається до європейських структур (чи точніше — коли і як), найбільше залежить від самої України. Якщо всі реформи, про які я згадав, ви в змозі швидко реалізувати — то досить швидко станете членом Європейського Союзу. Ми ж, будучи банком трансформації, щиро хочемо вам помогти. Я сам, будучи поляком, який любить Польщу та Європу, знаю, що ці зміни справді вартують їхнього запровадження.

      — Чи розвиток в європейському напрямi стане помітним для пересічних українців, чи швидко зросте їхній добробут?

      — Якщо подивитися на Польщу останніх років, то виразно помітно, що економічний ріст, динаміка закордонних інвестицій, динаміка споживання, динаміка росту реальної зарплатні збільшилися після вступу до ЄС. Ніхто з поляків від такого кроку не втратив, а дуже-дуже багато наших громадян отримали величезний зиск. Вважаю, що з Україною буде точно так само. Чим швидше це станеться — тим швидше ви всі відчуєте поліпшення якості життя. І це буде подвійна користь — і для України, і для Європи.

      — Але ж доводиться чути застереження, мовляв, «приїдуть американці чи європейці й  усе викуплять»? Подібні популістські побоювання звучали і в Польщі свого часу.

      — Відповідь проста: «викуплять», якщо будете все продавати. Ніколи не забувайте, що наше життя залежить від нас. Є контрольні органи і законодавство. Ми є господарями у нашому житті. І кожна країна несе відповідальність за власне життя. Це ми повинні пильнувати, що робиться в нашій державі, дотримуючись наших засад і цінностей, але водночас творячи й обстоюючи власну культуру й ідентичність, творячи свій народ та свою державу. Водночас ми живемо у глобальному світі. Справжній світовий розвиток полягає у тому, що ми співіснуємо, взаємно збагачуючись, а не в тому, що хтось у когось щось забирає чи викуповує. Гроші змінюють світ переважно на ліпше. Хоча інколи — й на гірше... І вповні це стосується України. 

      — Зараз перед Україною та Польщею новий виклик — реалізація та підготовка до «Євро-2012». Як прогнозуєте, вдасться успішно провести чемпіонат Європи, адже чути непоодинокі скептичні голоси, що не все піде легко?

      — Якщо дивитись холодним аналітичним поглядом економіста, то сумніви могли би справді з'явитися, на кшталт, що це просто неможливо реалізувати. Проблеми відомі: впродовж без малого п'яти років треба збудувати нові стадіони (і тут Україна перебуває у значно ліпшій ситуації, ніж Польща), збудувати нові дороги, нові залізничні шляхи, нові готелі і решту інфраструктури. Сумніви, про які ви кажете, слушні. Але ж, кажучи пафосно, наші народи люблять виклики. Нас мобілізують поставлені великі цілі і терміни їх виконання. Тоді ми концентруємося, працюючи значно більше, ліпше і швидше. І неодмінно реалізовуємо поставлене завдання. А у випадку футбольного чемпіонату, рідко зустрінеш поляка чи українця, котрий би вважав, що перемога з можливістю проведення «Євро 2012» не є благом для наших країн.


ДОСЬЄ «УМ»

      Казимир Марцинкевич народився 20 грудня 1959 року. За освітою фізик. Працював учителем. У 1983—90 роках був членом «Солідарності», видавав незалежний освітянський журнал «Покоління» та католицький тижневик «Аспекти». У 1989 році заснував Християнсько-національне об'єднання. У 1992—1993 — віце-міністр освіти в уряді реформаторки Ханни Сухоцької. Згодом депутат, віце-голова комісії Сейму з питань освіти, науки та молоді. Був віце-шефом Надзвичайної комісії, відповідальної за адмінреформу. У 1999—2000 — шеф політичного кабінету прем'єр-міністра Єжи Бузека.

      У 2001 році долучився до опозиційної на той час партії «Право і справедливість» братів Качинських. У липні 2001-го очолив фракцію «ПіС» у Сеймі та комісію Державної казни. 31 жовтня 2005 року став прем'єр-міністром Польщі. 10 липня подав у відставку. Був в.о. мера Варшави, згодом програвши на виборах Ганні Гронкневич-Вальц. З січня 2007-го працював у найбільшому польському банку «PKO BP». На даний момент — один iз директорів Європейського банку реконструкції та розвитку.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>