Тимошенко вже не депутатка. Їй готують місце в СІЗО?

15.06.2007
Тимошенко вже не депутатка. Їй готують місце в СІЗО?

Олександр Мороз — «цар гори» розпущеного парламенту. (Фото Укрінформ.)

      Щоб остаточно порвати з депутатством, учора група опозиційних парламентаріїв особисто навідалася в кабінет до Олександра Мороза. Хоча «нашоукраїнці» та БЮТівці й називають Верховну Раду неповноважною, на деякі формальності все ж погоджуються і закликають коаліціонерів «закруглятися». До Голови ВР на розмову прийшли Юлія Тимошенко та В'ячеслав Кириленко, а також секретар РНБО Іван Плющ, який представляв Президента Ющенка. Крім того, стверджує «регіоналка» Ганна Герман, ще кілька депутатів зайняли приймальню спікера, створивши щось на кшталт блокування.

      Через ці гостини довелося відкласти початок ранкового засідання на 20 хвилин. До зали зайшов віце-спікер Адам Мартинюк і поскаржився, що кілька колишніх депутатів «качають права, яких не мають».

      Після зустрічі з Морозом лідер «нашоукраїнців» В'ячеслав Кириленко розповів, що вони з Тимошенко «вимагали від нього зачитати заяви усіх народних депутатів, повноваження яких були припинені на з'їздах «Нашої України» і БЮТ». «Але, — поскаржився Кириленко, — ми знову отримали від Мороза половинчасте рішення, а фактично — відмову».

      За словами пана В'ячеслава, Мороз знову запропонував опозиціонерам підтвердити заяви в апараті ВР та головуючому на засіданні. Кириленко сказав, що упродовж четверга депутати прийдуть до Мороза та особисто підтвердять свою волю. При цьому він зазначив: «Наші депутати для особистого підтвердження своїх заяв прийдуть куди завгодно: до голови парламенту, керівника апарату, але тільки не в зал засідань».

      Юлія Тимошенко обіцяла, що вже в п'ятницю «Верховна Рада V скликання більше збиратися не буде, навіть на посиденьки». Юлія Володимирівна не має сумнівів, що сьогодні Мороз зачитає всі заяви, які ще залишились неоголошеними. «І такої Верховної Ради , як і такого спікера, більше в Україні не буде», — цитує ЮВТ сайт «Українська правда».

      Тимошенко розповіла про деталі тієї процедури, яку запропонував пройти парламентаріям Голова ВР: «Мороз запропонував, що депутати мають прийти до нього на поклін, поклонитися Морозу, і тоді Мороз їх оголосить. Ми і цю його примху задовольняємо. Враховуючи, що наші депутати працюють на округах, 17 депутатів вже доїхали до Києва, махнули йому головою, підмигнули і помахали рукою, і він їх оголосив».

      Справді, Голова ВР V скликання таки позбавив мандатів кількох бажаючих: спершу зачитав імена семи «нашоукраїнців» та семи БЮТівців, а потім — іще двох депутатів «НУ» та 11 «тимошенківців». Отже, тепер загальна кiлькiсть зачитаних заяв — щонайменше 106.

      Серед тих, хто втратив повноваження у вчорашній черзі, була і Юлія Тимошенко. А те, що вона позбулася, зокрема, й депутатської недоторканності, стало приводом для всіляких погроз з боку коаліціонерів. «Регіонал» Василь Кисельов у коментарі журналістам не виключив, що найближчим часом буде порушено питання про притягнення Тимошенко до відповідальності «за ті порушення закону, які були свого часу». За які саме порушення, Кисельов не уточнив, але обіцяв, що про це оголосять із трибуни, коли підготують подання у Генпрокуратуру, повідомляє УНІАН.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>