ХРОНІКА

13.06.2007

Легка атлетика

      На турнірі «Меморіал Прімо Небіоло» в італійському Турині вдало виступили українські атлети. У стрибках у довжину «срібло» з результатом 8,01 метра здобув дніпропетровець Олексій Лукашевич (кращим за нього був лише італієць Ендрю Хоу — 8,25). Другою у своїй дисципліні була і Зоя Гладун-Нестеренко з Вінниці, яка в забігу на 800 м показала час 2 хв. 2,37 сек. Бронзові нагороди здобули донеччанка Ольга Саладуха у потрійному стрибку (14,38 м) та вінничанин Андрій Соколовський у стрибках у висоту (2,24 м).

* * *

      На турнірі у французькому Ліллі Сергій Демидюк пробіг дистанцію 110 м із бар'єрами за 13,63 сек., що принесло йому срібну нагороду. А стрибунка у висоту Віта Стьопіна з Миколаєва зійшла на третю сходинку п'єдесталу пошани зі скромним результатом 1,89 м.

Сучасне п'ятиборство

      На чемпіонаті Європи, який учора завершився в Ризі, українці здобули лише одну олімпійську ліцензію. Донеччанин Дмитро Кірпулянський посів в особистих змаганнях дев'яте місце й отримав право виступити в Пекіні-2008. Серед вісімки кращих виявилося по троє представників Росії й Угорщини. Решта наших співвітчизникiв виступила не так вдало. Сергій Кукшин опинився на 18-й позиції, Павло Тимощенко лише на 30-й (через травму), а Євген Боркін погано відстрілявся й узагалі не потрапив до фіналу.

      Лідер жіночої команди, луганчанка Вікторія Терещук, стала аж 34-ю.

      У командному заліку серед 16 країн Україна посіла п'яте місце.

      Тепер на наших спортсменів у середині серпня очікує чемпіонат світу в Берліні, який стане наступним етапом боротьби за путівки на Олімпіаду.

Баскетбол

      Лідер маріупольського «Азовмашу» Халід Ель-Амін підписав із клубом контракт ще на один рік. Як відомо, американський плеймейкер протягом двох років отримував близько мільйона доларів за сезон й умовою продовження угоди з чемпіоном України поставив підвищення зарплатні. За неофіційними даними, відтепер Ель-Амін отримуватиме 1,4 млн. доларів.

      Натомість 33-річний угорський центровий Роберт Гуляш повернувся з Маріуполя на батьківщину, де виступатиме за клуб «Атомерому».

Велоспорт

      У Франції з 10 по 17 червня проходить 59-та багатоденна гонка «Крітеріум ду Дофін Лібере». Пролог довжиною 4,2 км виграв британець Бредлі Уїггінс із команди «Кофідіс», показавши час 4 хв. 50,42 сек. i середню швидкість 52,14 км/год. Менше двох секунд йому програли американець Леві Лейфеймер із «Діскавері ченнел» і казахстанець Андрій Кашечкін з «Астани».

      Серед квартету українців найкращий показник — у Володимира Дюді зі стайні «Мілрам» (14-те місце, програш переможцеві — 6,91 сек.). Його партнер по команді Андрій Гривко продемонстрував 17-й результат (+7,38), Дмитро Грабовський із «Квікстеп» — 28-й (+10,49), Володимир Густов із CSC — 62-й (+17,88).

      На першому етапі протяжністю 219 км між містами Гренобль і Роанн спортсмени фінішували загальною групою, а перемогу святкував німець Хаусслер (команда «Геролштайнер»). Українці завершили гонку з часом переможця на таких позиціях: Дюдя — 15-й, Гривко — 84-й, Грабовський — 90-й, Густов — 121-й.

Кінний спорт

      Натуралізований українець Грегорі Вателе став переможцем турніру в латвійському місті Балві. Екс-бельгієць, який виступає під синьо-жовтим прапором із 2005 року, подолав дистанцію за 22,12 сек., не припустившись жодної помилки.

Гандбол

      Чоловіки. Чемпіонат світу серед клубів (Каїр, Єгипет). Фінал: «Сьюдад Реал» (Іспанія) — «Аль-Ахлі» (Єгипет) — 29:28.