Без НСНУ не засну

13.06.2007
Без НСНУ не засну

Провiдник Юрiй Луценко промацує шлях через болото. (Фото Iвана ЛЕОНОВА.)

      Кажуть, що до створення виборчого блоку, в який увійдуть «Наша Україна», «Народна самооборона» та «Правиця», залишилося зовсім трохи. Учасники переговорів від цих сил уже буцімто подолали більшість протиріч і залишилося зовсім трохи. І, наприклад, інтернет-видання «Українська правда» учора повідомило про домовленість, що блок називатиметься «Народна самооборона — Наша Україна», тобто абревіатурою буде вже давно відома НСНУ. І про квоти: 54% — для «НУ», 25 — для «НаСа», ще 21 — «Правиці».

      Утім передові обличчя «помаранчевих» сил, до яких учора звернулася «УМ» по коментар, не проявляли такого оптимізму. «Самбіст» Микола Катеринчук, опираючись на вранішню інформацію, через свого прес-секретаря Сергія Бібіка сказав, що «переговори тривають, але нема ні конкретних прізвищ, ні квот, про які кажуть».

      А перший заступник голови Української народної партії Іван Заєць на запитання про те, коли лідери можуть підписати угоду про створення блоку, відповів: «Важко спрогнозувати». Представник «Правиці» також не захотів розкрити секрет, скільки відсотків квоти у списку матиме його політична сила. Але при цьому образився на «УМ», що минулого тижня газета повідомила, ніби «Правиця» змирилася з тим, що їй віддадуть тільки 10%. «То чи правда, що вам відійде 21% місць?», — перепитав кореспондент «УМ». «Спитайте в редакції «України молодої» — там краще знають», — пожартував перший заступник голови УНП.

      Що ж до квот для інших політичних сил, то «Нашій Україні» нібито має відійти трохи більше половини, а «Народній самообороні» — майже удвічі менше за «НУ». Зате «НаСа» має всі шанси закріпити за своєю людиною перший номер у списку — звісно ж, Юрія Луценка. За даними соціологічних опитувань, якими послуговуються штаби, саме екс-міністр внутрішніх справ є найбільш упізнаваним обличчям блоку, і саме він може додати «помаранчевому» союзу більше балів.

      Далі в списку, за даними газети «Коммерсант-Україна», мають розміститися голова «Нашої України» В'ячеслав Кириленко, два «помаранчеві» міністри — військовий Анатолій Гриценко та дипломат Арсеній Яценюк, а п'ятим, не виключено, буде Микола Катеринчук. Натомість до десятки увійдуть лідери партій-учасниць блоку, себто Тарасюк, Костенко, Матвієнко («Правиця»), Стретович і — за ідеєю — Мусіяка (від «НаСа»).

      Чому за ідеєю? Тому що Віктор Мусіяка вже відмовився входити в список блоку. Він заявив: якщо «Народна самооборона», фундатором якої виступила очолювана Мусіякою партія «Вперед, Україно!», об'єднається в блок із «НУ» та «Правицею», він не братиме участi в перегонах. Віктор Мусіяка був ладен працювати в складі «НаСа», але тепер він заявляє: «Не бачу можливості перебувати в цьому політичному контексті, тому що я вже проходив це в 2001-2002 роках (тоді «Вперед, Україно!» була членом блоку «НУ». — Авт.) — ті ж самі обличчя, ті ж самі ідеї».

      Якщо ж повертатися до переговорів, то третім (разом із квотами та лідерством) за складністю питанням для компромісу є назва блоку. Як уже згадувалося, сторони нібито домовилися про «Народну самооборону — Нашу Україну». «Правиця» ж хоче, щоб у назві, окрім імен цих двох сил, згадали ще й про їхній блок. «У назві має бути відображено три ідеології, три тенденції у блоці, — вважає Іван Заєць. — Це при найменших засиллях дасть можливість показати, що там є певна складова. Йдеться не про особисті інтереси, а про колективний результат».

      Назва «Союз демократичних сил», яку до обговорення пропонували «самооборонці», Іванові Зайцю не подобається. «Є багато причин, але саме слово «союз» має в нашій країні не дуже добрі асоціації, — каже Іван Олександрович, — тим більше воно не є притягуючим для патріотичного виборця».

      Інші учасники переговорів теж нібито відмовилися від ідеї називати блок СДС і наразі схиляються до НСНУ.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>