У сто років — із сапою на город

07.06.2007

      У селі Мутин Кролевецького району, що на Сумщині, Марія Кузьмівна Клеба — місцева знаменитість. Адже вона є чи не найстаршою жителькою села. Днями десятки її односельців та ще гості з району, області й навіть столиці вітали довгожительку зі сторіччям від дня народження.

      Привітання ювілярці передав особисто Президент України Віктор Ющенко — його зачитав голова Кролевецької райдержадміністрації М. Бузовський. Районна влада вручила бабусі квіти та цінний подарунок. Від імені голови Всеукраїнського громадського об'єднання лідерів територіальних громад Лiдiї Порєчкіної ювілярці передали кольоровий телевізор. Власний подарунок вручили і члени сумського обласного виконкому Народного союзу «Наша Україна».

      Культурну програму для Марії Кузьмівни підготували земляки, учасники художньої самодіяльності. Після їхнього виступу ювілярка і сама заспівала пісень, якi чула ще від своєї бабусі.

      Геронтологи всього світу сперечаються над загадками довголіття, а вони в даному випадку дуже прості: Марія Кузьмівна все своє життя віддала землі, праці в рідному колгоспі «Україна», де була і ланковою, і дояркою. Вона й сьогодні обробляє свої 40 соток городу без сторонньої допомоги. За все своє життя не посварилась з жодною людиною, а настоятель церкви святої Ольги отець Тавріон говорить, що Марія Кузьмівна — його найсумлінніша прихожанка...

Валентина ШАПОВАЛ,
депутат Сумської обласної ради.