Позичте мегаполісу на труби!

07.06.2007
Позичте мегаполісу на труби!

На позичені гроші Одесу «підмарафетять». (Фото Укрінформ.)

      Привабливість Одеси як позичальника для потенційних кредиторів виросла відразу на три сходинки. Незалежне рейтингове агентство «Кредит-Рейтинг» оголосило про підвищення довгострокового кредитного рейтингу чорноморського міста від рівня «uaBBB-» до «uaА-». Як заявив генеральний директор агентства Станіслав Дубко, «рейтинг uaА- відображає високу спроможність позичальника виконати свої боргові зобов'язання в умовах українського фінансового ринку». «УМ» вирішила з'ясувати, що означає підвищення рейтингу Одеси, чим ця зміна зумовлена і яку користь матиме місто.

      Кредитний рейтинг, за словами Станіслава Дубка, дає відповідь на важливе запитання — наскільки місто, яке бере гроші в борг, може розрахуватися з кредиторами. Мегаполісу, як і простому офісному працівнику, може не вистачати чесно заробленої зарплати (податки, продаж землі тощо) і субсидій (трансфери з бюджету вищого рівня) для того, щоб навести лад у багатотисячній «квартирі». Тому місто, як і людина, може брати кредит у банку на певний термін і під певні відсотки. Щоб закінчити ремонт тепломережі, збудувати нормальні дороги, упорядкувати сміттєзвалища, замінити аварійні ліфти, модернізувати трамваї...

      Цілком природно, що потужний банк, який позичає мерії кілька десятків (а то й сотень) мільйонів доларів, хоче повернути і «тіло» кредиту, і належні відсотки. Тож іще на початку переговорів банки звертають увагу на рівень кредитного рейтингу, який отримало місто.

      Зазвичай рейтинг міст змінюється поступово, на одну-дві сходинки, але Одесі вдалося «перестрибнути» відразу три — від рівня «uaBBB-»  у 2005 році  до «uaА-» — у 2007-му. За словами начальника управління з питань фондової діяльності та роботи з цінними паперами Одеської міськради Геннадія Нечаєвського, такий «стрибок» можна пояснити багатьма факторами. У першу чергу — зменшенням боргового навантаження на бюджет міста. У 2005 році борг становив 43,4 відсотка бюджету, а в 2006 — лише 16,7 відсотка. «Боргове навантаження Одеси сьогодні в п'ять разів менше, ніж у Бухареста, у чотири рази менше, ніж у Будапешта, Вільнюса, Праги, Софії, Києва тощо», — зазначає Геннадій Нечаєвський.

      Серед позитивних моментів фахівець назвав те, що Одеса лишається містом-донором і не потребує дотацій із державного бюджету. На покращення рейтингу вплинуло й те, що в місті фіксується чи не найменший в Україні рівень безробіття, водночас середня зарплата перевищує середній рівень по країні. Як додала начальник управління фінансів Одеської міськради Світлана Бедрега, одесити працюють і над розширенням прибуткової бази. На одних лише податках далеко не виїдеш... Тож у 2006 році в бюджеті міста вперше з'явилися такі надходження, як оплата за право забудови міста — 77 мільйонів гривень. На цей рік одесити запланували отримати вже до 200 мільйонів гривень.

      Чим же корисне для Одеси підвищення її кредитного рейтингу? Тим, що тепер місто зможе отримати велику позику на тривалий термін, а не на 2—3 роки, як пропонували донедавна потенційні кредитори. Як зазначає Геннадій Нечаєвський, Одеса планує випустити облігації зовнішнього займу на суму до 335 мільйонів гривень у доларах США чи євро. Ставка не повинна перевищувати 9,5 відсотка річних, а термін погашення займу складе п'ять—сім років. Посадовці зауважили, що Одеса стане другим містом в Україні, яке отримає міжнародний займ. Першим став Київ, який у 2005 році залучив 250 мільйонів доларів на 10 років під 8 відсотків річних.

      Власне, Одеська міськрада вже отримала всі дозволи Мінфіну, і до середини червня одесити планують виставити облігації на зовнішньому ринку цінних паперів. Чималі кошти, як наголошує Геннадій Нечаєвський, підуть не на комерційні проекти, а на погашення внутрішніх боргів та на розвиток інфраструктури міста — ремонт i заміну каналізаційних труб, модернізацію тепломереж, оновлення водогону, ремонт доріг, реконструкцію будівель тощо.

 

ДОВІДКА «УМ»

      Якщо місто має рейтинг «uaAAА», це означає, що воно поверне позику за будь-яких обставин. Рейтинг «uaA» свідчить про високу спроможність виконати фінансові зобов'язання, хоча несприятливі зміни фінансового ринку можуть негативно впилинути на виплату грошей. Рейтинг «uaBB» сигналізує — за несприятливих економічних умов може виникнути ризик неплатежу. Рейтинг «uaC» застерігає — найближчим часом вибухне дефолт. А знаки «+» та «-» означають проміжні рівні всередині основного.