Час рекламувати героїв

07.06.2007
Час рекламувати героїв

      Про ці дві круглі дати у Тернополі вже кілька тижнів нагадують незвичайні біг-борди та сіті-лайти. Замість звичної реклами на них зображено портрети національного героя Романа Шухевича, який став символом справді самовідданої боротьби за Українську суверенну державу. Задля гідного вшанування його 100-річчя від дня народження та 65-річчя створення УПА Тернопільська облрада ще торік у листопаді ухвалила рішення про проголошення 2007 року в області роком Шухевича та УПА і звернулася до Президента України Віктора Ющенка з клопотанням про присвоєння Шухевичу посмертно звання Героя України.

      Як повідомив кореспонденту «УМ» прес-секретар голови Тернопільської облради Борис Машлянка, задля виконання цього рішення було заплановано близько сотні конкретних справ меморіального, культурно-просвітницького, патріотично-виховного та інформаційно-пропагандистського характеру, які здійснюються зараз місцевою владою усіх рівнів спільно з найширшими колами громадськості. Окрім традиційних при відзначенні подібних дат заходів, проводяться і такі, що раніше в області не практикувалися. Серед них, наприклад, створення бази даних про нині ще живих жертв комуністичного режиму та надання їм посильної допомоги. А також — виготовлення та розміщення у населених пунктах області соціальної реклами на відповідну тематику, зокрема тих самих бігбордів.

      Прагнучи гідно вшанувати пам’ять про Шухевича, обласна рада запропонувала провести ще одну незвичайну акцію. З0 червня, в день народження знаменитого провідника УПА, вся область має... спалахнути. Головам усіх міст і містечок, селищ і сіл буде рекомендовано рівно о дев'ятій вечора організувати велике вогнище у найвищій точці населеного пункту чи навколишньої території. За словами заступника голови облради Олега Вітвицького, спільне право запалити такі вогнища буде надане керівникам місцевої влади, ветеранам УПА та представникам молодіжних організацій. В облраді стверджують, що подібної акції ще не проводили ніде в Україні, і, можливо, на запрошення тернополян її підтримають також в інших західних областях.