Багато не треба...

07.06.2007
Багато не треба...

Померти від вживання алкоголю — реальна перспектива для школяра. (Фото автора.)

      Багато хто з батьків вважає, що давати дітям «градусні» напої не можна через те, що алкоголь впливає на психіку малюка і в майбутньому може призвести до алкоголізму. Водночас існує чимала армія дорослих, які не бачать нічого страшного у прикладанні дошкільнят та школярів до пляшечки з пивом, вином, а часом і більш міцним напоєм. Картина, коли шести-семирічним учасникам святкового застілля замість лимонаду наливають шампанське, в Україні нікого не дивує. Як і ситуація, коли малюк тягнеться до маминої банки з пивом і під схвальні вигуки дорослих робить кілька ковтків.

      Але визначаючи безпечну, на їхній погляд, «дитячу» дозу, дорослі забувають, що обмін речовин у дітей значно відрізняється від метаболізму повністю сформованого, зрілого організму. Йдеться навіть не про згубний вплив спирту на клітини органів травлення та системи виділення. Лікарі попереджають, що давати дітям алкоголь категорично заборонено через ризик виникнення гіпоглікемії — небезпечного пониженого рівня цукру в крові.

      Як наголошує лікар-педіатр Любов Радченко, алкоголь руйнує баланс цукру крові будь-якої людини. Але наслідки вживання вина чи горілки для 20-річного хлопця і для 10-річного хлопчака будуть різними. Першому, коли він вип'є півпляшки горілки, дошкулятимуть сонливість, порушення уваги, запаморочення, «п'яна» хода, нечітке мовлення та головний біль. Речі, звісно, неприємні, але для життя не загрозливі.

      З дитиною — інша ситуація. Стрімке пониження рівня глюкози в крові школяра, який випив півсклянки горілки, спричинить непоправне пошкодження мозку. Основні рефлекси (дихання, серцебиття) моментально пригнічуються, якщо мозок не отримує достатньої дози глюкози. І якщо зовсім маленька дитина може «згоріти» від 50 грамів горілки, то для шести-восьмирічного малюка смертельною є доза в 100 грамів міцного алкоголю.

      Тому лікарі радять батькам почекати з першим «прикладанням до пляшки» до повноліття сина чи дочки. Скуштувати хмільного напою дитина встигне. Головне — не померти в ніжному віці від отруєння алкоголем. А такі випадки, на жаль, до цього часу трапляються і в Україні, і в Росії, і навіть у Сполучених Штатах...