НОВИНИ ПЛЮС

07.06.2007

Єврошпарина для України

      Комісія з закордонних справ Європейського парламенту 51 голосом «за» при чотирьох «проти» проголосувала за надання Україні перспективи членства в Європейському Союзі. Обіцянка членства України в ЄС міститься у спеціальному звіті євродепутата від Польщі Міхала Камінського стосовно переговорів між Україною та ЄС. «Це успіх, великий успіх. Європарламент посилає українському суспільству сигнал: це неправда, що Європа не хоче бачити Україну», — вигукнув сам Камінський після голосування.

      Ключовим моментом звіту є твердження, що теперішні переговори Україна—ЄС, які тривають з березня, мають підготувати Україну до її довготермінової мети, якою є набуття членства в ЄС. Ці слова вперше фігурують в офіційних документах ЄС. Згаданий звіт має бути підтвердженим на пленарному засіданні Європарламенту в липні. Проблем з його підтримкою не очікується.

Комуністична Федерація Латинської Америки

      Марксистський президент Венесуели Уго Чавес запропонував своїм лівим союзникам із Куби, Болівії та Нікарагуа створити федерацію. До цих чотирьох країн пізніше мали б поступово приєднуватися інші країни Карибського басейну, Центральної та Південної Америк, в яких до влади, на думку Чавеса, будуть приходити комуністи.

Ізраїль готується до війни з Сирією

      Міністр оборони Амір Перец заявив учора в інтерв'ю ізраїльському радіо, що ізраїльська армія готується до можливої війни з Сирією. Наразі Ізраїль намагається вирішувати всі суперечки та конфлікти з цією країною дипломатичним шляхом. Заява Переца прозвучала наступного дня після армійських навчань, на яких військові відпрацьовували умовний план нападу на сирійське село.

Американський політик за гратами

      Радник та глава канцелярії віце-президента США Діка Чейні — Льюїс Ліббі на прізвисько «Скутер» засуджений американським федеральним судом до 30 місяців ув'язнення за складання неправдивих свідчень під присягою та перешкоджання роботі органів правосуддя. Насправді йдеться про те, що Ліббі 2003 року розкрив прізвище агентки ЦРУ Валері Плейм. Він таким чином намагався помститися її чоловіковi, відставному дипломату Джозефу Вілсону, який рішуче виступав проти інтервенції США до Іраку та публічно звинувачував президента США Джорджа Буша у фальшуванні даних про наявність у Іраку зброї масового знищення.

Семеро леді і їхній кавалер

      Канцлер Німеччини Ангела Меркель є єдиною жінкою серед учасників саміту «великої вісімки», який розпочався вчора в німецькому курортному містечку Гайлінгендамм. А оскільки всі високі гості пані Меркель прибули на саміт з дружинами, то обов'язок опікуватися ними покладено на чоловіка пані канцлер Йоахіма Зауера. Професор хімії Зауер довго уникав появи на людях поруч зі своєю дружиною, але як «перший кавалер» він також до чогось зобов'язаний. І теперішнє його завдання — опікуватися сімома «першими леді» — не є найтяжчим після того, як під час неформального саміту ЄС у березні цього року, який також проходив неподалік міста Росток, він уперше був зобов'язаний опікуватися двома дюжинами дружин європейських лідерів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>