Захистили мертвих

31.05.2007
Захистили мертвих

Помічник дільничного Василь Голяк показує сплюндровані могили. (Фото автора.)

      Те, що минулого тижня трапилося в селі Самгородок Смілянського району на Черкащині, неабияк обурило людей. Глупої ночі знахабніла банда цвинтарних вандалів сплюндрувала десятки могил на сільському кладовищі. Нелюди крали не тільки загорожі з «нержавійки», а й металеві хрести разом із фотографіями померлих сільчан. Зрештою мешканці села виявили справжню мужність і самотужки затримали крадіїв.

      «У ніч із середи на четвер ця банда вже побувала у нас на сільському кладовищі, бо в четвер вранці мені подзвонили мешканці вулиці Набережної і повідомили, що на цвинтарі — погроми», — розповідає «УМ» сільський голова Самгородка Олександр Сокуренко. Разом із помічником дільничного Василем Голяком вони відразу ж поїхали на кладовище і побачили жахливу картину — вандали сплюндрували 20 могил, у тому числі понівеченою виявилася огорожа й на могилі тещі Олександра Сокуренка. А вже наступної ночі переконані у своїй безкарності вандали приїхали в село знову і встигли зірвати огорожу та хрести ще з 14 могил.

      «О третій ночі я вийшов iз хати надвір і почув, що біля кладовища гавкає собака. На цвинтарі поховано багато моїх родичів, і я знав, що напередодні там побували крадії, тому прислухався і раптом почув якесь лязгання, потім ще один, а далі труба вдарилася об трубу... Я все зрозумів і почав дзвонити на мобільний нашому «шерифу» — так ми в селі називаємо помічника дільничного Василя Голяка», — розповідає «УМ» мешканець Набережної Михайло Наконечний. Помічник дільничного наказав йому дзвонити односельцям із загону самооборони, який у селі нараховує семеро осіб, а сам зателефонував дільничному Олександру Бойченку в село Ротмистрівку.

      «Удвох з односельцем Миколою Щербаком побігли до кладовища і побачили, як злодії вантажили на причеп труби та хрести. А коли з траси показалося світло машини — це вже на кладовище заїжджали помічник дільничного Василь Голяк, голова сільської ради Олександр Сокуренко та самооборонівець Іван Дакаленко, злодії вскочили в машину й почали тікати», — продовжує Михайло Наконечний.

      «Автомобіль рвонув полем до траси. Ми — йому навперейми», — додає сільський голова Олександр Сокуренко. З причепа злодійського «Москвича» вилітали труби та хрести, й те видовище, яке темної ночі висвічували фари їхньої «Ниви», було особливо моторошним. Але самгородяни продовжували погоню і наздогнали крадіїв тільки на поворотi до сусіднього села Макіївка. Зрештою окрик «Стій, стріляти будемо!» змусив їх зупинитися. Водій «Москвича», 30–річний Вадим, кинувся тікати, але його наздогнали. А його спільницями виявилися... дві жінки — вагітна 26-річна дружина Леся та 36-річна Оксана, яка в цей час перебувала під наркотичним кайфом.

      Коли чоловіки повернулися до рідного Самгородка із затриманими, про погроми на цвинтарі вже знало мало не все село. На околицю, до кладовища, почали збігатися люди. Вони підходили до сплюндрованих могил своїх рідних і голосили. На цвинтарі стояв такий плач, ніби когось ховали. У шоці від побаченого селяни мало не вчинили самосуд над вандалами. Рятуючи злодіїв від розлючених односельців, постраждав помічник дільничного Василь Голяк: йому випадково селяни поранили палицею руку. Зрештою вандалів забрала до Смілянського міськрайвідділу міліції оперативна група. А мешканці села переконані, що вдалося затримати не всіх, адже тієї ночі там бачили два чоловічі силуети. Та й сліди від «Газелі» були. До того ж відшукати вдалося не все вкрадене, і люди вважають, що «партію» загорож і хрестів злодії встигли вивезти ще до того, як їх затримали.

      «Ми не виключаємо можливості, що група затриманих вандалів «працювала» і на інших кладовищах району, як і те, що в них були спільники. Наразі порушено кримінальну справу і ведеться слідство», — повідомив «УМ» начальник Смілянського міськрайвідділу міліції Олег Федоров.

      Тим часом люди в Самгородку побоюються, що вандали, які сплюндрували 34 могили на цвинтарі в їхньому селі, знову відбудуться легким переляком, адже водій «Москвича» вже одержав за вандалізм на кладовищі в Городищенському районі Черкащини три роки умовно. Сільський голова Самгородка Олександр Сокуренко звернувся до голови Смілянської районної ради Григорія Кімнатного з проханням узяти цю справу під свій контроль. А мешканці села вимагають, аби суд над вандалами — мешканцями села Балаклія Смілянського району — відбувся у Самгородку.