Балерина з-під Фудзіями

30.05.2007
Балерина з-під Фудзіями

Рійо Морі — нова красуня Всесвіту номер один.

      Несподівано. Саме це слово найчастіше лунало в перших оцінках результатів конкурсу «Міс Всесвіт-2007», який проходив у столиці Мексики вчора рано-вранці за українським часом. Справді, на перемогу «міс Японії» мало хто робив ставки (окрім, звісно, її співвітчизників). І не тому, що чарівна Рійо Морі не заслуговувала на корону, — вона була гідна перемоги принаймні не менше, ніж іще зо два десятки учасниць. Просто надто вже відвикли знавці й спостерігачі від того, що на «американському» конкурсі, де найчастіше тріумфують представниці США та Латинської Америки, можуть перемагати і японки. Власне, досі таке траплялося лише раз — аж 48 років тому. Втім, українки, наприклад, не здобували корону «Міс Всесвіт» жодного разу. І цього року, на жаль, теж. Є до чого прагнути...

 

Українка — в чільній п'ятнадцятці

      Наша Людмила Бікмулліна «котувалася» вельми високо — про це свідчить уже той факт, що представниця України потрапила до першої п'ятнадцятки. Це, до речі, найкращий результат українок на конкурсі «Міс Всесвіт» за всю його історію. Минулого року Інна Цимбалюк також пройшла перше коло відбору, але тоді журі обирало не п'ятнадцять, а двадцять чвертьфіналісток. На жаль, до півфінальної десятки Бікмулліна вже не потрапила.

      Так, між іншим: учасниця з Росії Тетяна Котова, яка жила з Бікмулліною в одній кімнаті і яку багато експертів називали серед фавориток конкурсу, відсіялася на першому ж етапі.

      Почесні звання «Міс конгеніальність» (себто найбільш товариська «міс») та «Міс фотогенічність» цього року здобули, відповідно, китаянка Нінь-нінь Жанг та філіппінка Ана Тереса Лікарос. Цікаво, що представниця Філіппін перемогла у цій номінації й минулого року. Можливо, через те, що найфотогенічнішу учасницю конкурсу визначають користувачі інтернету, в якому філіппінські шанувальники вроди напрочуд активні, та й узагалі в багатьох куточках світу цінують саме філіппінські стандарти краси.

Проліт Європи

      П'ятнадцятьох кралечок, гідних корони, судді обрали ледве не за тиждень до проведення фінального шоу. Адже те, що глядачі бачать по телевізору ,— це лише завершальний етап кропіткої роботи. І «фінальне» журі, яке сидить у залі, визначало переможницю вже не з 77 учасниць, а з півтора десятка найкращих, «відсортованих» «попередніми» суддями. Тими, що пильно стежили за кожним кроком дівчат протягом майже місяця їхнього проживання у Мексиці. Приємно, що наша Людмила заслужила від них високу оцінку.

      Як наголошують знавці «кухні» конкурсу, оцінюючи шанси представниці України увійти принаймні до фінальної п'ятірки, насамперед треба порівнювати достоїнства нашої красуні з конкурентками із Європи. Бо, мовляв, до фіналу, яким розпоряджається власник конкурсу, американець Дональд Трамп, більш ніж одна європейка все одно не потрапить. Мабуть, так воно і є, позаяк зазвичай у чільній п'ятірці опиняються щонайменше одна «міска» з Америки (Північної чи/та Південної), одна темношкіра учасниця, одна — з Азії тощо. Але цього разу Європу «опустили» взагалі: жодна з представниць Старого Світу не пройшла навіть до півфіналу!

      Можливо, певною мірою й через те, що красуня зі Швеції — країни, яка найчастіше з європейських здобувала корону «Міс Всесвіт», цього разу взагалі відмовилася від участі в конкурсі: 20-річна Ісабел Уїнквіст заявила, що це шоу «принижує гідність сучасної жінки».

      Разом iз українкою журі після чвертьфінального етапу «забракувало» словенку, чешку й данку, тож у результаті десятка півфіналісток мала такий вигляд: Бразилія, Індія, Японія, Ангола, Венесуела, США, Південна Корея, Танзанія, Нікарагуа і, звісно, Мексика, оскільки господарок на таких конкурсах прийнято вшановувати бодай місцем у першій десятці.

      Дефіле красунь в «Аудіторіо насьональ» (Мексиканському центрі мистецтв і культури) було дуже своєрідним: дівчата стояли не просто на сцені, а в багатоповерхових стільниках-клітинках, тобто фактично одна в одної на голові. Утім, як ви вже зрозуміли, вирішальним було зовсім не це «велике стояння»...

Парад проколів

      Щодо господарки конкурсу, то «Міс Мексика» Роса Марія Охеда влипла в неприємну історію: дівчині довелося міняти сукню, в якій вона планувала з'явитися на конкурсі. Річ у тім, що вбрання складалося з чорного топу і довгої спідниці на криноліні, прикрашеної принтами із зображенням трагічних подій громадянської війни Крістеро, а також пояса-патронташу й сомбреро. Роса Марія пояснювала, що хоче нагадати співвітчизникам про їхню історію. Однак, побачивши такий костюм, мексиканська публіка і влада були шоковані. Адже події кривавої громадянської війни початку минулого століття у Мексиці воліють не згадувати, тим паче в рамках такого «красивого» міжнародного конкурсу, як «Міс Всесвіт». Зрештою скандальні картинки зі спідниці довелося зняти, оздобивши її банальними рюшами, а патронташ замінили на більш мирний варіант пояса.

      Неприємності очікували й на «міску» зі США, однак цього разу винною виявилася не сукня, а, швидше, взуття. Рейчел Сміт послизнулася під час дефіле й не дуже елегантно гепнулася на сцену на очах у 10 тисяч глядачів у залі та 600-тисячної телеаудиторії, яка спостерігала дійство у прямому ефірі (телеглядачів України серед цих щасливчиків знову не було — дивіться шоу в запису аж у суботу). Втім такий ляп не завадив американці посісти почесне п'яте місце.

Корона, яка впала

      Четвертою у фінальному рейтингу стала кореянка Хані Лі, третьою — представниця Венесуели Лі Хонайтіс.

      У разі, якщо «Міс Всесвіт-2007» не зможе виконувати свої обов'язки, її замінить розкішна «перша віце-міс», бразилійка Наталія Гімараєш.

      А власницю корони вартістю 250 тисяч доларів, оздобленої перлами й діамантами, квартири у Нью-Йорку та цінного гардеробу ви вже знаєте. На голівку чарівної японської дівчини Рійо Морі цей головний убір поклала «міс Всесвіт-2006» пуерто-рiканка Зулейка Рівера, яка царювала у всесвітньому королівстві краси лише десять місяців (бо минулого року конкурс проходив не в травні, як завжди, а наприкінці липня).

      До речі, поклала не дуже вдало: корона у найвідповідальніший момент... упала. Але Рійо сподівається, що для її «каденції» це не буде поганим знаком, і свою добродійну місію вона виконає без проблем. Хоча корона, як i квартира, цього разу є перехідною, і наступного року Морі має її віддати. 

 

ПРО КОНКУРС

      «Міс Всесвіт» — один із найвідоміших і найпрестижніших конкурсiв краси, який конкурує з «Міс світу». Вперше він був проведений у 1951 році — тоді під егідою відомого виробника купальників, компанії «Каталіна свімвеар». 56 років тому за звання «Міс Всесвіт» змагалися 29 дівчат, а першою переможницею стала 18-річна представниця Фінляндії Армі Куусела. Тепер власником «всесвітнього» конкурсу, як і конкурсу «Міс США», також заснованого «Каталіна свімвеар» у тому ж 1951-му, є американський мільярдер Дональд Трамп.

      До 1972 року змагання за звання найвродливішої дівчини Всесвіту проходило у США. Уперше за межі Нового Світу конкурс виїхав у 1973 році — до Греції.

      Найчастіше звання «Міс Всесвіт» здобували представниці Сполучених Штатів — сім разів. На другому місці — «міски» з Пуерто-Рiко, яким корона діставалася п'ять разів (у тому числі й минулого року). Третіми за частотою «королювання» у Всесвіті вроди є венесуелки, які перемагали чотири рази. Серед європейських країн досі найбільше щастило Швеції, чиї представниці надягали корону тричі.

 

ПЕРЕМОЖНИЦЯ

Рійо Морі:

Я навчилася бути щасливою завжди

      Вік Рійо Морі — 20 років, зріст — 1 м 76 см; колір волосся — чорний, очі — карі.

      Народилася в місті Шизуока біля підніжжя священної гори Фудзіяма в щасливій і люблячій, хоч і небагатій сім'ї.

      Коли Рійо була маленькою, її бабуся сказала, що мріє, аби онучка здобула звання «міс Японії» до свого 20-річчя. Сама ж Морі завжди мріяла стати відомою танцівницею. Танцює дівчина з чотирирічного віку і вже досягла в цій справі неабияких успіхів. «Міс Всесвіт-2007» каже, що балет — це пристрасть, якою вона живе. Рійо навіть досі зберігає свою першу пару пуантів.

      Також вона дуже цікава особа й дуже любить дізнаватися щось нове та подорожувати, надто ж відвідувати в інших країнах концерти й музеї. Знайомство з новими людьми та культурами дає дівчині натхнення, яке вона втілює в танці. Тепер Морі хоче відкрити власну балетну школу, як її мама, оскільки це дозволить їй стати незалежною бізнесвумен, займаючись улюбленою справою.

      «Я навчилася завжди бути щасливою, терплячою й позитивною, і це те, чого я хотіла б навчити наступне покоління», — сказала Рійо Морі, відповідаючи на запитання журі конкурсу «Міс Всесвіт».

  • «Всесвітня» змова

    Одразу 86 найпрекрасніших дівчат навіть не світу — Всесвіту! — з’їхалися до Москви, аби поборотися за корону «найголовнішої» красуні. За всю 61–річну історію конкурсу «Міс Всесвіт» він уперше відбувся в Росії. >>

  • «Міс Європа» в «ручному режимі»

    Мабуть, уперше в історії конкурсу «Міс Європа» дві учасниці, з України та Франції, набрали однакову кількість балів. Чому — інше питання, і ставити його потрібно суддям та організаторам конкурсу. А головне те, що корона від фірми Chopard з діамантами вартістю 350 тисяч євро лише одна, і вона, за одноосібним рішенням голови журі, відомого італійського кутюр'є Роберто Каваллі, зрештою дісталася француженці Александрі Розенфельд. Киянка Олена Авраменко має радіти титулу «першої віце-міс». >>

  • Сезон полювання на красунь

    Протягом двох останніх тижнів у Києві побільшало вродливих дівчат — за рахунок тих, котрі приїхали позмагатися за титул «Міс Європа-2006», а заразом і за корону з діамантами вартістю 350 тисяч євро. Агентство «Супер Нова», яке належить співвидавцеві журналу «Папараці» Омару Арфушу, купило право на проведення жіночого «Євро-2006», тож цього року конкурс проходить в Україні. Наша розповідь — про те, де бували, що бачили, як відпочивали 33 конкурсантки і куди поділася 34-та красуня, яка збиралася разом з усіма вирушити на бал. >>

  • Слов'янське «блонді»

    «Я щаслива!» — тільки й змогла схвильовано вимовити білява красуня, на яку в цю мить із зацікавленням витріщилися близько двох мільярдів очей у 200 країнах. Саме така кількість телеглядачів спостерігала за трансляцією фінального шоу «Міс світу-2006», яке минулої суботи відбувалося у Варшаві. До речі, польська столиця стала другим після Лондона європейським містом за всю історію конкурсу, який приймав змагання за звання найпрекраснішої дівчини світу.
    Почуття 18-річної чешки Татани Кухарової можна зрозуміти: на її голову опустилася корона, про яку, мабуть, мріє чи не кожна дівчина її віку. У 56-му конкурсі представниця Чехії перемогла 103 конкуренток із різних куточків світу. Наша Ольга Шилованова — 19-річна студентка сільгоспуніверситету з Харкова — попри чарівну усмішку й гарненьку зовнішність, уже традиційно для українок до фіналу не потрапила. Як і її ровесниця з Росії Олександра Мазур, із якою «Міс Україна» жила в одному готельному номері, і подейкують, не дуже «мирилася». >>

  • Байки Глєбової

    Найпрекрасніша міс у Всесвіті-2005 уже, мабуть, привезла свою розкішну корону вартістю 250 тисяч доларів до рідної Канади. Бо хоча Наталя Глєбова й народилася в російському місті Туапсе, але, переїхавши 12 років тому разом із батьками до Торонто, все своє свідоме життя провела в Країні Кленового Листя, яку тепер вважає своєю другою батьківщиною. Зрештою, саме Канада подарувала 23-річній красуні титул своєї «міс» і нагоду здобути звання найгарнішої дівчини в масштабах Всесвіту. >>

  • Троянди для Розанни

    «Дивись, дивись, яке страшило! І хто її туди випустив з такою пикою?» — «А та, в червоних рюшечках і панчохах! Оце сором — ніби щойно у кабаре ногами вибрикувала». — «Ги, а он наша. Мда...» Подібними фразами під «акомпанемент» підштовхування одне одного ліктями й глузливих підхихикувань супроводжувався в нашій дружній компанії суботній перегляд телетрансляції фіналу конкурсу «Міс світу-2003». І сумнівно, щоб настрої перед кількомастами тисяч інших «ящиків» України, власники яких увечері 6 грудня обрали телеканал «Інтер», разюче відрізнялися від наших. Бо жіноча врода, як, утім, і чоловіча, — поняття все-таки дуже суб’єктивне. Тому журі всіляких конкурсів краси не позаздриш — спробуй-но вибери з-поміж кількох десятків струнких довгоногих (а в деяких країнах, не виключено, приземкуватих і повненьких) красунь ту єдину, що гідна носити титул найвродливішої. А найважче — тим знавцям «вродливих» стандартів, на чию долю випало суддівство «Міс світу». Бо он їх скільки всіляких, і більшість нібито вельми симпатичні. Рятує суддів хіба те, що на заходах такого штибу вродливе личко й бездоганна фігура — це ще далеко не запорука перемоги: як відомо, світових «місок» обирають не в останню чергу з міркувань політичної коректності, віддаючи данину різним країнам, расам, континентам... >>