Пилососи на колесах

24.05.2007

      Міський голова Черкас Сергій Одарич ухвалив рішення придбати для міста кілька спеціальних автопилососів. Ці машини місто збирається використовувати у боротьбі із запиленістю вулиць, котра перевищує норму в 5—6 разів: такі цифри наводять екологи Черкаського міськвиконкому.

      Як зазначає «УМ» начальник відділу екології та раціонального природокористування міськвиконкому Володимир Абраменко, нині автомобілі для поливання вулиць змивають дорожній пил на прибордюрну частину, де він висихає і піднімається на метр-півтора вгору, то ж люди вдихають його разом із хлоридами. Це особливо небезпечно для дітей, котрих батьки возять у візочках. Тому відділ екології й звернувся до міського голови з пропозицією закупити автомобілі-пилососи.

      За словами Володимира Абраменка, кожне з таких авто здатне щодень зібрати з вулиць Черкас до 20 тонн суміші піску та солі. До того ж вони виручатимуть місто ще і взимку, адже будуть чистити його від снігу — за тиждень такі машини можуть впоратися із 150 км засніжених доріг.

      Коштує автопилосос 980 тисяч гривень. Гроші на один такий автомобіль буде виділено з бюджету житлово-комунального господарства міста. Місто, обіцяє мер Черкас Сергій Одарич, обов'язково знайде кошти ще на два таких самих пилососи на колесах.