Літо у Лівані

22.05.2007

      Ліван не встиг отямитися від 33-денної інтервенції Ізраїлю минулого літа, як знову опинився на межі війни. Цього разу громадянської, яка може перерости в міжнародний військовий конфлікт. Збурювачками внутрішнього конфлікту нині виступили не бойовики з організації «Хезбалла», а радикальні ісламісти з організації «Фатх іслам», які, ймовірно, прибули з Іраку після навчання в таборах «Аль-Каїди» і обрали собі за базу табір палестинських біженців поблизу міста Тріполі на півночі Лівану.

      Щонайменше 40 осіб загинули у вихідні під час боїв поблизу Тріполі між ліванськими урядовими військами та палестинськими бойовиками, повідомляє Бі-Бі-Сі. Угруповання «Фатх іслам» втратило вбитими 15 бойовиків, а ліванська армія — 23 військовослужбовці. Загинули також двоє цивільних ліванців, а отримали поранення — більше сорока.

      Бої в Тріполі є найбільш жорстоким спалахом внутрішнього насилля з часу закінчення громадянської війни в Лівані 1990 року.

      Потім урядові війська взяли в облогу табір палестинських біженців Нахр аль-Баред, серед 30 тисяч мешканців якого ховаються терористи з організації «Фатх іслам», та обстрілюють територію табору з артилерії і танків. Інформагенції повідомляють, що в таборі зруйновано багато будівель та є людські жертви.

      Конфлікт почався з того, що сили безпеки провели в Тріполі рейди в пошуках осіб, яких підозрюють у пограбуванні банку, та заарештували кількох палестинців. Після цього бойовики напали на армійський пост, розташований біля воріт палестинського табору. Після атаки палестинців на пост ліванська армія направила в район Нахр аль-Баред більше підкріплення, на яке знову напали ісламські радикали. Наприкінці недільного дня табір уже був повністю оточений силами ліванської армії.

      Учора вранці бої поблизу Тріполі спалахнули з новою силою. За вранішніми повідомленнями, кількість вбитих зросла до 50, серед яких уже 10 цивільних осіб.

      Згідно з досягнутими 38 років тому домовленостями, армія та поліція Лівану не мають права заходити на територію таборів палестинських біженців, яких у країні нараховується більше 350 тисяч. Представник «Фатх іслам» Абу Салім заявив у інтерв'ю телеканалу «Аль-Джазіра», що його угруповання діяло з метою самозахисту. «Проблеми розпочалися після неодноразових арештів наших братів у Тріполі», — додав він. Ліванська влада дійсно незадоволена, що члени угруповання поширюють свою ідеологію та впливи у Тріполі, де мешкають переважно суніти.  Інші палестинські угруповання, які діють у Лівані, відмежувалися від «Фатх іслам», оскільки вважають цю організацію пов'язаною або з «Аль-Каїдою», або iз сирійською розвідкою. Лідер угруповання Шакер Абсі воював в Афганістані та Іраку і дуже схвально відгукується про Осаму бен Ладена, зазначає «Ассошіейтед пресс».

      Через кілька годин після початку збройного конфлікту Сирія закрила два КПП на північному кордоні з Ліваном.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>