Ви хотіли депутата? І ви його отримали!!!

22.05.2007
Ви хотіли депутата? І ви його отримали!!!

      Ні, недарма ідея дострокових виборів викликає таку невимовну лють у кращої частини депутатського корпусу. Це ж стільки мороки раптом звалюється на твою голову! Закриті списки, таємні перемовини, ліниві штабісти, підлі конкуренти і гроші, гроші, гроші, які невпинно витікають із власної кишені. Але найгірше для багатьох — оці зайві та нікому не потрібні ритуали, що передують голосуванню: «Пенсіонери сидять без хліба? Забезпечимо захист, як самим собі!», «П'ятдесят другий рік стоїте у квартирній черзі, а мешкаєте в сараї? Мої помічники запишуть адресу!», «Матір-одиночка потребує піклування? Сам візьму на олівець!». По кілька разів на день імітувати щирість, такого ніякий Цицерон не витримає...

 

«По «чотним» буду депутатом, а по «нечотним» — оленя пасти»

      Те, що активність електорату в передвиборчий період стрімко зростає, майже науковий факт. Бо переважна більшість державних мужів, які бажають зберегти свій статус, і справді готові заради іміджу використати один зі своїх владних ричажків та, скажімо, відновити законність, поставити на місце «комерційного» суддю чи просто змусити чиновника виконувати свої посадові обов'язки. Працівники ВАТ «Меридіан», у яких свого часу відібрали частину майна, звернулися до народного депутата від Партії регіонів Василя Горбаля. Мовляв, ось перелік проблем, ось листи і юридичні висновки, посприяйте, будьте такі ласкаві. Ну дуже, дуже вас просимо!

      Василь Михайлович навіть трохи образився, що люди звернулися до нього через газету, як до відірваного від народу владоможця. Замість того, аби як належить — зайти прямо до громадської приймальні. Адже тільки в одному районі Києва їх успішно працює цілих п'ять штук. «Був неприємно здивований», — відповів він своєму електорату, щоправда, на сторінках цієї ж самої газети. Але головне — пообіцяв, що оскільки до парламенту його привів народ, то за простих людей він завжди буде горою.

      «Нічого не розумію, — стискав плечима голова профкому заводу «Меридіан» Костянтин Грищенко. — Ми ж кілька разів приходили в ці приймальні. Самого нардепа, на жаль, застати не довелося, але дівчатка-помічниці зареєструвати нашого листа відмовлялися навідріз».

      «Ви тільки подивіться, усі юристи визнали, що справа шита білими нитками! — додав перший заступник голови правління підприємства Василь Коваль. — Сумнівний наказ про передачу частини майна іншому підприємству підписав колишній голова Фонду держмайна в останній день своєї роботи, причому у вихідний. У понеділок він пішов у відставку, а у суботу підписав. І жодних зборів трудового колективу, як це передбачено законом, проведено не було. Усі необхідні документи ми депутатові надали. Суд триває уже роками і може тягнутися ще довше, а «урізаний» завод без частини майна працює не так ефективно, працівники страждають, отримуючи менше, ніж могли б. Та й чорна несправедливість бере за горло — ну чому плодами нашої праці мають користуватися зовсім чужі люди?! Це ж самі «меридіанівці» у власні вихідні, після роботи зводили корпуси Будинку культури, будували бази відпочинку».

      «Ми аж ніяк не вимагаємо, аби Василь Михайлович тиснув на суд, переконані — його рішення буде справедливим, але авторитет пана Горбаля змусив би багатьох чиновників прислухатися до нас», — підтримав розмову працівник заводу з п'ятдесятирічним стажем Анатолій Еклема.

      На жаль, час невпинно спливав, але народний депутат України Василь Горбаль, який вважається лідером серед однопартійців за кількістю звернень громадян, ніяк не міг викроїти хвилинку, аби поспілкуватися з робітничим класом окремо взятого підприємства.

      «У певний момент нам здалося, що нас просто водять за ніс, особливо, коли помічники заявили: «Хіба ви не чули, що Верховну Раду розпустили? Василь Михайлович уже не депутат, чого ви сюди ходите?!» — каже Костянтин Грищенко. — І тоді ми вирішили діяти наполегливіше».

Де криється слабке місце деяких нардепів

      ...Днями вкладники «Укргазбанку» отримали першу підставу для хвилювання: офіс цієї установи на столичній вулиці Великій Васильківській оточив гурт людей із транспарантами та мегафонами. «Горбаль, виконуй обіцянки!» — було написано на найбільшому (Василь Горбаль є почесним президентом банку. — Авт.).

      «Боже, невже і цей збанкрутував?! А вам пенсію не на карточку переказують?» — хапалися за серце бабусі, торуючи собі дорогу поміж схвильованими охоронниками банку та нерішучими міліціонерами, котрі ніяк не могли вирішити, як треба правильно вчинити у такій ситуації.

      «Василя Михайловича у банку немає, він на засіданні Верховної Ради», — компетентно пояснив один iз помічників нардепа, спростувавши тим самим заяву своєї молодшої колеги, буцімто нардеп Горбаль, порушуючи офіційну точку зору «антикризової» коаліції, і справді вважає парламент розпущеним, а себе — екс-депутатом, вільним від будь-яких обов'язків перед виборцями. Пікет жваво вимагав, аби власник депутатського значка із «регіональним» відтінком явився на ясні очі присутніх, а працівники банку тим часом фотографували демонстрантів та збирали візитівки у преси.

      «Ви ж знаєте, як негативно ставляться фінансові установи до подібних ексцесів», — довірливо зізнався один iз працівників прес-служби «Укргазбанку», тим самим довівши, що працівники «Меридіану» інтуїтивно влучили в «десятку», і народний обранець таки зуміє прийти до народу.

      І справді, не минуло й двох годин, як сивочолий помічник-консультант пана Горбаля на громадських засадах голосно мовив у слухавку мобільного телефону: «Да, Васілій Міхайловіч, я понял!» і врочисто анонсував згоду останнього публічно висловити свою точку зору щодо відчуження майна ВАТ «Меридіан» — на думку працівників та юристів, цілковито незаконного.

Між рядками документів та за вікнами актового залу

      Однак цей героїчний для трудового колективу заводу день дістав вкрай неочікуване закінчення. Зустріч у форматі «тисяча працівників плюс один депутат» на території «Меридіану», всупереч численним сподіванням та потаємним надіям, вийшла вдалою тільки для гостя.

      «Ми із здивуванням почули, що, виявляється, жодної допомоги із повернення нашого майна нам надати не можуть, а натомість пан Горбаль ініціював три депутатські запити — з вимогою провести перевірку фінансового стану та господарської діяльності нашого підприємства, — розповів кореспонденту «УМ» перший заступник голови правління акціонерного товариства. — Замість допомоги від депутата ми отримали клопоти, адже невідомо, яке «домашнє завдання» дістали перевіряючі. Можливо, знайти якнайбільше недоліків і таким чином закрити нам рота — знайомий метод, чи не так? Та й іншим правдолюбцям вийде наука: будете рипатися, як меридіанівці, потім дуже пожалкуєте».

       Утім дивовижна, незрозуміла, на перший погляд, непоступливість шановного народного депутата Василя Горбаля може мати своє цілком логічне і дуже земне пояснення. Так, маловідому в фінансових колах компанію «Інфінменеджмент», яка свого часу придбала пакет акцій «СПК «Меридіан» (включає у себе соціальну сферу заводу, яку працівники не втрачають надії повернути), пов'язують саме з ... «Укргазбанком». У деяких фінансових документах вона фігурує як дочірнє підприємство, а юридична адреса та номери телефонів підозріло збігаються з контактними даними банку. Можливо, саме тому, думають деякі недовірливі заводчани, Василь Михайлович і не проявляє притаманної йому активності у відстоюванні соціальної справедливості?

      А днями навколо скандального майна відбулася ще одна знакова подія — до складу наглядової ради СПК увійшов такий собі Ігор Діденко, колишній керівник «Нафтогазу України». Свого часу через фірму «Теба» він уже володів частиною акцій «Меридіану», а керівництво фірми наполегливо розсилало листи з вимогою скасувати сумнозвісний наказ ФДМУ та повернути соціальну сферу колективу. І частково собі. Подальші метаморфози, які відбувалися за зачиненими дверима, потонули в імлі таємничості, але невдовзі пан Діденко повернувся до керівництва фірмою, створення якої рішуче оскаржував. А в 2002 році, нагадаємо, разом з iще одним напарником він давав свідчення у кримінальній «справі остарбайтерів». Справа була порушена німецьким правосуддям, оскільки західноєвропейські слідчі дiйшли  висновку, що величезні кошти, які вони перераховували жертвам нацистських переслідувань, таємничо зникали у надрах українських фінансових установ.

      Був суд і був вирок — німецькі судді виявили доволі жорстку позицію розкрадачам їхніх грошей. В Україні подібні речі сходять з рук значно легше. Втім, опинившись у ролі своєрідного бадмінтонного воланчика, майно меридіанців перескочило до іншого власника. Але той, можна припустити, не зумів впоратися із публічним скандалом. Та й репутація «Укргазбанку», далеко не останнього за активами у нашій державі, могла виявитися підмоченою. І панові Діденку, як припускають заводчани, запропонували самому залагодити конфлікт. Формальні повноваження для цього він одержав. Чи буде під час можливого «залагодження» враховано інтереси людей, ми можемо тільки здогадуватися.

      Фонд держмайна, наприклад, публічно заявив, що він не планує втручатися у корпоративні конфлікти і щиро сподівається на суд. Вітчизняні судді, які на обслуговуванні рейдерських захоплень не одного собаку з'їли, іноді демонструють чудеса юридичного нігілізму. Народні обранці... Втім редакція нашої газети анітрохи не вірить, що нардеп Горбаль може бути причетним до скандального відчуження народного майна, а логічний ланцюжок, що такий зв'язок нібито підтверджує, як і належить нам за законом, ми вважаємо просто збігом обставин.

 

КОМЕНТАР

      Коли цей матеріал уже був готовий до друку, нам вдалося отримати письмовий коментар самого Василя Горбаля. Друкуємо його без правок, з незначним скороченням. «У процесі зустрічі (з трудовим колективом заводу. — Авт.) склалося враження, що керівництво ВАТ «Меридіан» бажає щоб народний депутат України В.М. Горбаль втрутився в судовий процес щодо повернення майна, яке було вилучено у 1997 році. (По цьому питанню вже є рішення Верховного суду України). Але народний депутат не має таких повноважень і не може впливати на судове рішення, — пише депутат. — Можливо, що деяких представників ВАТ «Меридіан» образило звернення народного депутата України до Генеральної прокуратори щодо конфліктної ситуації. Але це єдина структура, яка має право здійснити перевірку законності приватизації майна.

      Крім цього, народним депутатом України В. М. Горбалем була запропонована допомога у сприянні збільшення державних замовлень на виробництво продукції ВАТ «Меридіан». В той же день по цьому питанню В. М. Горбалем була ініційована зустріч керівника «Меридіана» з заступником глави Київської міської держадміністрації Зіминим С. Г.

      Також В. М. Горбалем проробляються ряд питань щодо соціального захисту працівників, їх дітей та ветеранів ВАТ «Меридіана» врамках загальной програми Солом'янського району м. Києва».