А в Суботові газ

17.05.2007
А в Суботові газ

Захисний павільйон над залишками будинку Хмельницького вже тепер вражає туристів. (Фото автора.)

      Нарешті до батьківщини Богдана Хмельницького — у село Суботів Чигиринського району — дійшла цивілізація. Тут успішно завершено будівництво підвідного газопроводу, про що земляки гетьмана давно мріяли. Але тільки завдяки фінансуванню, котре торік було спрямоване на Черкащину в рамках Державної програми «Золота підкова Черкащини», мрії про «голубий вогник» у власних оселях стали для мешканців реальністю. Взагалі Чигиринщина донедавна була одним iз найпроблемнiших регіонів Черкаської області щодо газифікації населених пунктів. Але вже торік на будівництво підвідного газопроводу до Суботова та першої черги міжселищного газопроводу до сусідніх сіл Новоселиця та Медведівка було використано понад 3 мiльйони гривень. Ще 2 мiльйони — на газифікацію тамтешнього села Боровиці — передбачено вже цього року.

      «Загалом за останні два роки рівень газифікації населених пунктів у Черкаській області зріс практично вдвічі. Оскільки з державного бюджету на збереження історичної забудови міст, об’єктів історико-культурної спадщини у рамках виконання програми «Золота підкова Черкащини», на газифікацію населених пунктів минулого року було спрямовано майже 15,2 мiльйона гривень. Ще 450 тисяч виділив обласний бюджет, що також удвічі більше, ніж у 2005 році», — говорить «Україні молодій» голова Черкаської облдержадміністрації Олександра Черевко.

      За його словами, цього року на вирішення соціальних проблем Чигиринського району передбачена субвенція з державного бюджету сумою 8,9 мiльйона гривень. Ці кошти буде спрямовано на створення рекреаційних зон, меморіальних та музейних комплексів, розвиток історико-культурних пам’яток та заповідників. До речі, побачити на ділі, що вже зроблено, туристи, котрі з настанням весни зачастили на Чигиринщину, можуть на власні очі в тому ж селі Суботів. Там практично відремонтовано фасад Іллінської церкви, реставраційні роботи повним ходом ідуть всередині церкви. Не за горами завершення робіт на захисному павільйоні над залишками будинку Хмельницького.