Молоді «акули пера»

16.05.2007

      У Миколаєві нагородили переможців десятого Всеукраїнського конкурсу шкільних газет. Цього року в конкурсі взяли участь більше 1500 видань із 21 області. Журі, до якого входили представники Національної спілки журналістів України, досвiдченi столичнi та місцеві «акули пера», переглянули величезну кількість газет, зроблених дітьми. Це були роздруковані на принтері або в місцевій друкарнi видання формату А-4 та А-5, а також мальовані від руки стіннівки.

      Переможців визначали в кількох номінаціях та в різних вікових категоріях. Найкращими шкільними газетами всеукраїнського рівня було визнано газети «Взльот» міської ради старшокласників міста Макіївка Донецької області, «Нова генерація» міста Первомайська Миколаївської області та «Вісник ліцею» харківського фізико-математичного ліцею. Крім того, журі визначало найкраще оформлену шкільну газету, найдосконалішу стіннівку, найперспективніших молодих журналістів, а також найцікавіший матеріал на тему євроінтеграції.

      Газета «Україна молода» вручала приз найкращій за змістом газеті, яку випускають старшокласники (9—11 класи). Це — видання «Цвіт нації» при колегіумі ім. св. Йосафата міста Бучач Тернопільської області. У колегіумі, який працює при чоловічому монастирі, вчаться тільки хлопці. На шпальтах своєї газети учні писали не лише про шкільні події, а й про невідомі сторінки історії України, про духовність, молитву, протистояння спокусам світу. «Багатьом дорослим здавалося, що газета в школі не потрібна, — розповів президент Національного конкурсу шкільних газет Гліб Головченко, —але це не так, адже, випускаючи власне видання, молоді люди часто вперше в житті роблять серйозну справу».

      Пан Головченко є директором та організатором Миколаївського коледжу преси і телебачення. Саме в цьому навчальному закладі виникла ідея підшуковувати талановиту молодь, яка в майбутньому зможе стати успішними журналістами, репортерами, працівниками радіо та телебачення. Коледж преси та телебачення вирізняється тим, що тут вперше на пострадянському просторі студенти та викладачі організували ефірний канал ТАК-TV (Телевізійний академічний канал), який працює цілодобово на Миколаїв та область.

      Під час нагородження діти отримали не лише почесні грамоти, а й статуетки акул (символ коледжу преси та телебачення), книжки, футболки і шкіряні м'ячі від клубу «Динамо-Київ».