Iнтелектуальний «Скарб»

16.05.2007

      Рік тому лауреат Державної премії імені Тараса Шевченка письменник і журналіст Григорій Гусейнов заснував премію «Глодоський скарб» — за назвою села в Новоукраїнському районі Кіровоградської області, називається найбільший за вмістом золота скарб,  знайдений в Україні. (Знайшов його учень старших класів у тих же Глодосах, на місці поховання слов'янського князя. Нині золоті прикраси зберігаються в Києві). Поклавши на депозит 100 тисяч гривень Шевченківської премії, оргкомітет премії запланував щорічно 15 тисяч, отриманих із рахунку, вручати митцям, які відзначилися працею у відродженні духовності незалежної України.

      Крім того, сам Григорій Гусейнов родом із Кіровоградщини, і хоч відзначати премією будуть митці з усієї України, але працюватиме оргкомітет і на популяризацію визначних місць та особистостей Центральної України. Та і в журі «контрольний пакет» за кіровоградцями: лауреат Шевченківської премії поет і літературознавець Володимир Базилевський, голова обласної письменницької організації Василь Бондар, ректор Державного педагогічного університету імені Винниченка Григорій Клочек, головний редактор «Народного слова» Валерій М'ятович. Ще двоє — академік НАН України Микола Жулинський і доктор філологічних наук Лариса Масенко.

      Першим лауреатом став сучасний кобзар Тарас Компаніченко. Нагороджували його в Національному літературному музеї, в бібліотеці Галагана — старовинному приміщенні, де знаходиться величезна колекція книг, де «залишили свої сліди» Іван Франко, Леся Українка та багато інших видатних постатей української культури, де навчався Агатангел Кримський.

      Кіровоградське земляцтво у Києві провело гарний вечір із кобзарською піснею і виступами знаних письменників. А наступного дня все товариство з групою науковців, літераторів і, звичайно ж, із лауреатом премії, вирушило на Кіровоградщину. Тут премію презентували на батьківщині Євгена Маланюка, в Новоархангельському районі. Митці роз'їхалися по селах району і провели зустрічі й концерти. З жодного села не вдалося повернутися в запланований час — слухачі не відпускали літераторів і кобзарів: дуже вже відвикли від подібних зустрічей.

      Завершився захід у приміщенні машинобудівного технікуму Кіровограда (тут, тоді в реальному училищі, навчався Євген Маланюк). Концерт київського кобзарського цеху і виступи митців тривали години три і зал весь час був переповнений.

      Як розповів Григорій Гусейнов, наступного року вручення премії «Глодоський скарб» може відбутися в самих Глодосах, де  на місці знайденого скарбу планується встановити пам'ятний знак.