НОВИНИ ПЛЮС

15.05.2007
Каддафі в комі?

      З лідером Лівії Муаммаром Каддафі трапився інсульт і тепер він перебуває в комі, повідомила вчора палестинська агенція «Маан». Діти Каддафі, які мешкають у Європі, викликані до нього в лікарню. Радіостанція «Голос Ізраїлю» також поширила цю новину, але з застереженням, що вона ще офіційно не підтверджена Лівією.

Ізраїль хоче столицю в Єрусалимі

      На цьому тижні Ізраїль святкує 59-ту річницю створення єврейської держави та так звану 40-ву річницю об'єднання, тобто анексії в ході шестиденної війни 1967 року в палестинців Східного Єрусалима. У зв'язку з ювілейною датою прем'єр-міністр Ізраїлю Ехуд Ольмерт під час урочистостей біля Стіни Плачу пообіцяв зробити все можливе, щоб світ погодився з ізраїльським контролем над усім містом і сприйняв його як столицю Ізраїлю.

      Єрусалим був оголошений столицею Ізраїлю 1980 року і відтоді до його східної, арабської, частини переселилося приблизно 200 тисяч євреїв. Тепер готується чергове поселення на 20 тисяч мешканців. Світ надалі не визнає анексії східної частини і вважає Єрусалим окремим історичним містом, спільною столицею трьох світових релігій — християнства, ісламу та іудаїзму. Суперечки навколо Єрусалима є однією з головних перешкод на шляху до ізраїльсько-палестинського порозуміння та миру з арабськими країнами. 22 країни — члени Арабської ліги — одноголосно вимагають припинення ізраїльської окупації Східного Єрусалима. ЄС бойкотує ювілейні урочистості в Ізраїлі.

За світську Туреччину

      Понад мільйон прихильників секуляризму (світського характеру держави) зібралися позавчора на демонстрацію в Ізмірі. Вулиці міста не могли вмістити такої кількості людей, тому мітинг було проведено на велетенському пляжі. Це найбільш масова демонстрація з часу спроби правлячої проісламської партії провести на посаду президента Туреччини свого кандидата.

Трагедія в Орську

      Тіла 10 осіб (п'ятьох чоловіків і п'ятьох жінок) виявлено під згарищем кав'ярні в місті Орськ Оренбурзької області Росії, де в неділю близько півночі стався вибух та розпочалася пожежа. МНС Росії не виключає можливості замаху. Кав'ярня, що згоріла, є на території хаотично забудованого місцевого ринку, який уже не раз ставав ареною жорстокої боротьби за впливи між різними етнічними групами.

Для ката настала розплата

      У битві між підрозділами афганських повстанців та натовськими військами минулої суботи загинув один із лідерів Талібану мулла Дадулла, повідомив «Рейтер». Тіло Дадулли будо доставлене в Кандагар, де його продемонстрували журналістам, а потім місцевим мешканцям. Ліквідація одного з найбільш відомих польових командирів Талібану є великим успіхом військ коаліції. Дадулла організовував групи терористів-самогубців, займався викраденням громадян інших країн, звинувачував людей у шпигунстві та особисто страчував їх, відтинаючи голови.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>