Домовленості про домовленості

15.05.2007
Домовленості про домовленості

Рейтер.

      У переговорному процесі щодо проведення дострокових парламентських виборів з'явилася нова віха — середа. Саме завтра, 16 травня, Віктор Ющенко та Віктор Янукович зібралися досягти домовленостей про дату проведення дострокових парламентських виборів. Тим часом робоча група, котра напрацьовує пакет документів супроводу, вже досягла хоч малого, та успіху: погодила зміни до Кодексу про адміністративне судочинство та наблизилась до погодження кількох інших документів.

      На зустрічі в секретаріаті Президента в суботу сторони домовилися про те, що... домовляться в середу. За столом сиділи Ющенко, Янукович та їхні «секунданти» – перший віце-прем'єр Микола Азаров і новий секретар РНБО Іван Плющ. Після цієї розмови Іван Степанович висловив сподівання, що «в середу з'являться рішення, які будуть аргументами для визначення дати виборів». Микола ж Янович, реагуючи на прохання журналістів окреслити ймовірність того, що сторонам вдасться домовитися, сказав: «Думаю, що ймовірність — сто відсотків». Він додав, що «практично погоджено малий пакет документів, необхідних для проведення дострокових виборів», інформує сайт «Українська правда».

      Але якщо переходити до деталей, то переговори виглядають більш-менш успішними, коли за столом сидять провідники обох політичних таборів. Коли ж справа переходить до робочої групи — тут і з'являються скепсис та камені спотикання.

      Учора під час перерви в засіданні робочої групи лідер КПУ Петро Симоненко взагалі заявив, що комуністи збираються відкликати свій підпис під Універсалом національної єдності (хоча Симоненко й підписував його з кількома застереженнями). Петро Миколайович пояснив це тим, що «Президент постійно порушує всі домовленості й умови, які були підставою складення Універсалу».

      Незважаючи на такий демарш (а узаконення Універсалу мало входити до т.зв. «великого пакета» домовленостей), комуністи не виходять із переговорів. Симоненко повідомив, що робоча група обговорює низку положень щодо змін до закону про вибори. Позиції політичних сил, за його словами, «залишилися суперечливими», зокрема це стосується реєстру виборців, імперативного мандата. Симоненко також зазначив, що наразі «відкидаються будь-які питання, які мають відношення до вдосконалення Конституції».

      Учора на вечірньому засіданні робоча група продовжила дискусії. Представник «Нашої України» Микола Оніщук сказав, що остаточно прописуватимуться зміни до Кодексу адміністративного судочинства та зміни до закону про статус депутатів стосовно імперативного мандата. Він зазначив: «Існує висока ймовірність, що за умови, якщо це буде відображати бажання усіх членів групи, до кінця дня можна буде говорити, що в цілому проекти будуть погоджені».

      Лідер фракції Партії регіонів Раїса Богатирьова додала, що вчора група також планувала розглянути зміни до закону про вибори та структуру Центральної виборчої комісії. «Залишилися ті розбіжності, що вимагають найбільше часу для дискусій», — відзначила координаторка більшості.

      Перший віце-спікер Адам Мартинюк додав, що головним каменем спотикання залишається формулювання проекту постанови про дострокові вибори. Верховна Рада, за словами комуніста Мартинюка, продовжує наполягати, щоб вибори проходили на «законних підставах». Тоді як сторона Президента й опозиції переконана, що для цього достатньо існуючого указу глави держави.

      Дискусії тривають і в самій коаліції: якщо «регіонали» ніби погоджуються на дострокові вибори, то комуністи й соціалісти досі пручаються. Вчора коаліціонери зібралися й на своє засідання, щоб обговорити «спільну позицію».

      Фактично робочій групі залишилося максимум два дні, щоб погодити документи і, згідно з графіком, передати їх на стіл Ющенка та Януковича. Це при тому, що вчора, 14 травня, сплив останній день, коли партії й блоки могли висувати своїх кандидатів у нардепи.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>