Погані одногрупники

11.05.2007
Погані одногрупники

Слово «крутого пацана» виявилося фiкцiєю? (Фото РЕЙТЕР.)

      Учорашнє засідання робочої групи з напрацювання документів, потрібних для виходу з політичної кризи, знову не було плідним. Як заявив один із лідерів БЮТ Олександр Турчинов, цей тиждень було витрачено «бездарно», і робота групи була «неефективною».

      «Сьогоднішнє засідання – це дежа вю попередніх, — цитує Турчинова сайт «Українська правда». — Тобто нові ідеї комуністів, які вони намагаються обговорити, — зокрема умови роботи КС, чи треба робити сервер, щоб підраховувати голоси... Це питання, які не мають нічого спільного з пакетом законів, які необхідно прийняти».

      Заступник Юлії Тимошенко також поскаржився на Віктора Януковича, який не повернувся в Україну після операції на коліні. На його думку, це свідчить про затягування переговорів з боку коаліції, оскільки, за попередніми домовленостями, Прем'єр із Президентом мали уточнити дату проведення дострокових виборів. Опозиція підозрює, що коаліціонери просто хочуть відтягти час виборів на осінь.

      Учасниця робочої групи від Партії регіонів Раїса Богатирьова каже, що головна причина, чому ПР наполягає на перенесенні терміну виборів — це «наші виборці». «Вони разом з нами жили спільними сподіваннями, що дострокових виборів не буде, — каже Богатирьова. — І були не готові вiдразу відмовитись від справедливої боротьби. Нам потрібен час, щоб допомогти їм зрозуміти нашу точку зору і зробити все, щоб вони мали бажання прийти на вибори...».

      Якщо ж до кінця тижня не вдасться домовитися, то Турчинов пропонує провести-таки вибори 24 червня, як передбачено останнім указом Президента. Комуністи вже відповіли, що закликатимуть коаліцію блокувати такі вибори.

      Проти того, щоб відтягувати перегони, висловився й Президент. «Коли я чув політичні коментарі, що, можливо, в жовтні, можливо, в листопаді провести вибори, то я хотів би цим політикам нагадати: це вже не є політика, це політиканство», — сказав Віктор Ющенко, перебуваючи днями у Вінниці. Він також здивувався, чому позачергові вибори пропонують організовувати упродовж довших термінів, аніж звичайні. «Чергові парламентські вибори здійснюються за шість місяців, — зазначає Ющенко. — Зараз ми вже в дискусії доходимо, що позачергові вибори можна через сім місяців робити. Скажіть, будь ласка, яким здоровим глуздом це можна пояснити? Здоровим глуздом це не можна пояснити».

      Серед вивертів, які придумує коаліція, — зокрема, й рішення уряду про укладення реєстру виборців, без якого вибори нібито не можуть відбутися. На це потрібно принаймні три місяці. Приблизно стільки ж буде згаяно в тому разі, якщо йти за логікою соціалістів і вносити зміни до Конституції, проголошуючи вибори у відповідності не до чинного указу Президента, а до рішення самої Верховної Ради про саморозпуск. Змінювати ж Основний закон, як відомо, можна лише на двох послідовних сесіях ВР.

      Опозиції ж зволікання ні до чого. Учора на зустрічі з лідерами опозиції Юлією Тимошенко та В'ячеславом Кириленком сам Президент Ющенко висловив стурбованість тим, як працює робоча група. І, за даними джерел «УМ» на Банковій, якщо коаліція й далі буде непоступливою, глава держави може піти на різкіші кроки.

      Поки що опозиціонери, щоб дати поштовх робочій групі, запропонували цікаву ініціативу. За словами Олександра Турчинова, соціалістів і комуністів «взагалі треба прибрати» з робочої групи, бо вони не мають мотивації для переговорів і затягують процес. Він пропонує зменшити кількість представників робочої групи до чотирьох осіб: по одному представнику від опозиції, коаліції, уряду і Президента. «Переговори декларувалися з самого початку між коаліцією та опозицією. Ми не можемо сидіти і дивитися, як комуністи, соціалісти і «Регіони» займають різні позиції й або сперечаються між собою, або сперечаються з нами», — поскаржився Турчинов.

      Голова Верховної Ради Олександр Мороз сприйняв цю пропозицію негативно. «Зміна формату робочої групи нічого не змінить», — сказав він, перебуваючи на День перемоги на Рівненщині. За його словами, потрібно скоріше звернути увагу на те, «чи здатна опозиція направити людей, які будуть виражати оптимальну думку щодо змісту законопроектів, які необхідно прийняти зараз», повідомляє «Ліга».

      Словом, політичнi опoненти знову повертаються до позицiйної боротьби. Тож частина політиків пропонує вивести переговори на рівень Президента та Прем'єра. Тоді не буде перешкод у вигляді соціалістів і комуністів. Тим більше що сам Прем'єр Янукович уже не проти дострокових виборів.

      А от провідник Комуністичної партії Петро Симоненко пропонує натомість терміново провести публічну зустріч Президента, Прем'єр-міністра та представників робочої групи. За його словами, це, зокрема, дозволило б зняти взаємні звинувачення у затягуванні переговорного процесу.

* * *

      Як видно, надія на полюбовний вихід із кризи справді наказала довго жити.

      Учора по обіді засідання робочої групи щодо виходу з політичної кризи закінчилося одразу після початку. Як повідомив Олександр Турчинов, це пов'язано з тим, що всі члени робочої групи на 17.00 запрошені на консультації до Віктора Ющенка. «Президент запросив їх для того, щоб або змінити формат переговорів, або прийняти інші рішення, які випливають з ситуації», — сказав заступник голови БЮТ.

 

ОЦІНКИ

      Прем'єр-міністр Віктор Янукович учора підтвердив факт зриву переговорного процесу щодо дострокових виборів. Він заявив, що указ Президента про звільнення судді КС Володимира Іващенка не відповідає домовленостям «про нульовий варіант», досягнутим із Віктором Ющенком 4 травня. Як повідомляє прес-служба Кабміну, глава уряду звинувачує Президента у «блокуванні роботи Конституційного Суду і судової гілки влади». Також Янукович має намір звернутися до керівництва країн-сусідів України, Європейського Союзу і Росії, аби вони негайно виступили міжнародними посередниками у переговорах з врегулювання політичної кризи.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>