Витягніть м'ясо з тіні!

05.05.2007
Витягніть м'ясо з тіні!

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

      Ситуація, що склалась на українському ринку м'яса, об'єднала зусилля переробників та урядовців. Під натиском галузевих виробників Президент і профільний комітет парламенту звернулись до уряду з проханням заборонити ввезення м'ясопродуктів за давальницькими схемами. І уряд, хоч як дивно, прислухався.

 

Вигідніше завозити нелегально

      Причиною такого рішення стали скарги українських виробників, що навала імпортного м'яса доводить їх до збитків. За розрахунками експертів, Україна споживає від 2,3 до 2,5 мільйона тонн м'яса за рік. Торік виробництво м'яса у нас становило 1,75 мільйона тонн. Разом із легальним обсягом імпортованих м'ясопродуктів загальний обсяг м'яса становитиме трохи менш як два мільйони тонн. Нестача покривається за рахунок контрабанди, яка, за різними оцінками, варіюється від 250 до 400 тисяч тонн.

      Щоб закрити нелегальні канали, Кабінет Міністрів ухвалив постанову, згідно з якою до 1 вересня цього року заборонив ввозити в Україну м'ясо за давальницькими схемами. «Ми призупинили ввезення давальницької сировини, щоб захистити споживачів», — сказав віце-прем'єр-міністр Віктор Слаута. Ввезена за давальницькими схемами сировина у більшості випадків залишається на території України, а це дестабілізує внутрішній ринок, додав він.

      «Такої ситуації, коли не можна реалізувати вирощену продукцію, в Україні ще не було», — каже заступник голови Всеукраїнського союзу сільськогосподарських підприємств Василь Яршовець. Збільшення імпортованої продукції підтверджує і статистика. Згідно з даними Державної митної служби, за січень — лютий поточного року поставки м'яса та субпродуктів в Україну за давальницькими схемами збільшились на 71 відсоток. У порівнянні з минулим роком —на 13,2 тисячі тонн, значна частина з них продається на території країни. Надлишкова кількість продуктів на ринку м'яса призводить до негативних для українських виробників наслідків. За січень ціни на велику рогату худобу знизились на 21 відсоток у порівнянні з минулим роком, а свиней — на 28 і становили близько 4,9 і 6,7 тисячi гривень за тонну живого м'яса відповідно, повідомляють у Міністерстві аграрної політики.

      Саме перенасиченням ринку імпортною сировиною президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко пояснює складність реалізації тваринницької продукції. За його словами, на ринку є значні порушення, серед яких і несанкціонована поява м'яса за давальницькими схемами на внутрішньому ринку, а також збільшення кількості контрабандного м'яса. Така продукція потрапляє на ринок і «тисне» на нього.

Імпорт «житиме» недовго

      Торік в Україну було імпортовано 230 тисяч тонн м'яса, значна частина якого — за нелегальними схемами, погоджується також президент Асоціації «Союз птахівників України» Олександр Бакуменко. Він переконує, що умови поставки м'ясопродуктів за давальницькими схемами були порушені. Давальницькі умови передбачають, що м'ясо ввозиться без сплати податку, переробляється на території України, а потім готова продукція мусить бути вивезена. Тоді як минулого року з 78 тисяч тонн увезеного м'яса вивезли тільки 12 тисяч. Решта, очевидно, була реалізована на внутрішньому ринку.

      Через надлишок на ринку м‘яса  виробництво свинини і яловичини стає збитковим, а м'ясо птиці має практично нульову рентабельність, говорить Василь Яршовець. Єдиним можливим виходом із ситуації спеціаліст вважає не тільки тимчасове обмеження, а й подальшу заборону ввозити м'ясопродукти за давальницькими схемами. Саме це «стане реальним кроком до захисту національного товаровиробника», — переконаний Олександр Бакуменко.

      Отже, мораторій на імпорт м'яса діятиме з початку травня і аж до вересня. Тобто  за ці чотири місяці Верховна Рада України повинна ухвалити необхідні зміни до закону про операції із давальницьким м'ясом. Один з варіантів — заборона ввезення на територію України окремих груп м'ясної сировини, що повинні далі використовуватись у операціях із давальницьким м'ясом.

      Однак найімовірніше, що відмовитись від імпорту м'яса Україна зможе тільки за декілька років — тоді держава зможе забезпечити внутрішній ринок м'ясопродуктами власного виробництва, відзначив віце-прем'єр з питань АПК Віктор Слаута. «Ще рік, можливо, два ми ще завозитимемо м'ясо», — відзначив він. При цьому віце-прем'єр підкреслив, що жодних заборонних заходів щодо ввозу м'яса в Україну уряд не в змозі ввести. Адже зараз в Україні бізнесмени інвестують безліч проектів, у тому числі будівництво нових свинокомплексів, тваринницьких господарств. А держава планує підтримувати такі проекти. Віктор Слаута повідомив, що ще 4 роки тому  дефіцит м'яса в Україні становив 500 тисяч тонн. Зараз же на внутрішньому ринку не вистачає близько 150 тисяч тонн. Також віце-прем'єр з АПК підкреслив, що уряд не має наміру заборонити чи обмежувати структурований імпорт якісного м'яса і додав, що тимчасова заборона імпорту м'яса та субпродуктів за давальницькими схемами виправдана, бо це була переважно неякісна продукція за заниженими цінами.