Дежа вю Росії

28.04.2007

      Президент Росії Володимир Путін позавчора виступив зі щорічним зверненням до Федеральних зборів. Його виступ був довшим від семи попередніх — тривав одну годину і 14 хвилин та цілком у дусі брежнєвщини, як відзначили російські медіа, «46 разів переривався оплесками».

      Путін говорив головним чином про внутрішні проблеми Росії: житло, стабілізаційний фонд, нанотехнології (його улюблений коник) та ще раз недобрим словом згадав про антикремлівську опозицію. Стосовно останньої, то президент запропонував депутатам прийняти поправки до законодавства з більш жорстокими покараннями за «екстремістську діяльність», якою він вважає виступи опозиції. Але увагу в Росії та за кордоном привернули передусім його слова про можливий третій президентський термін та про озброєння в Європі.

      Наприкінці свого виступу Володимир Путін чітко заявив: «Весною наступного, 2008 року спливає термін моїх президентських повноважень. І наступне послання Федеральним зборам буде виголошувати вже інший глава країни». Таким чином, він обітнув спекуляції стосовно можливості свого «третього терміну».

      Найбільше коментарів за межами Росії вчора зібрали різкі випади Путіна в бік Заходу. Він порівняв ставлення «окремих країн» (яких, він чітко не назвав) з колоніалізмом. На його думку, «поступальний та стабільний розвиток нашої країни подобається не всім». «Зростає потік грошей з-за кордону, які використовуються для прямого втручання в наші внутрішні справи», — лякав співвітчизників президент.

      Далі він жорстко відреагував на наміри США розмістити в Європі елементи свого протиракетного щита. Як крок Росії у відповідь Володимир Путін заявив про наміри оголосити мараторій на виконання умов Договору про звичайні озброєння в Європі. Нагадаємо, що в 1999 році Україна як учасник цього договору знищила «надлишок» своєї важкої техніки.

      Коментуючи цю останню заяву, російська газета «Коммєрсант» учора написала: «Росія фактично перейшла на мову ультиматумів. Якщо у лютому президент РФ обмежився жорсткою критикою «однополюсного світу та гегемонії США», то вчора він продемонстрував, що готовий перейти від слів до реальних дій». А британська газета «Таймс» зазначила у редакційному коментарі під назвою «Володимире, розслабся!», що так звані загрози, які бачаться Росії із Заходу, є симптомами параної. Консервативна британська газета «Дейлі Телеграф» констатує, що рушійною силою зовнішньої політики Кремля надалі залишається ворожість до Заходу. Генсек ООН Яап де Хооп Схеффер та держсекретар США Кондоліза Райс висловили «глибоку стурбованість» у зв'язку з заявою президента Росії про запровадження мараторію на виконання Договору про звичайні збройні сили в Європі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>