Холодний пам'ятник і гарячі естонські хлопці

28.04.2007
Холодний пам'ятник і гарячі естонські хлопці

Так виглядав пам’ятник воїну-визволителю у столицi Естонiї.

      У ніч із четверга на п'ятницю було повністю демонтовано пам'ятник радянському солдату в Таллінні та постамент під ним. Це була ніч найбільших у новітній історії Естонії заворушень. Молодий чоловік загинув від ножових поранень, отриманих під час бійки зі своїм колегою, 44 особи отримали поранення та 273 були заарештовані поліцією, повідомила вчора естонська газета «Делфі». 13 поліцейських також отримали поранення.

      Ситуація розвивалася так. Надвечір четверга біля оточеного парканом та кордоном поліції пам'ятника зібралося, за різними оцінками, від 500 до 1500 демонстрантів, головним чином — агресивно налаштована російськомовна молодь. Вони намагалися прорвати поліцейські кордони, тому правоохоронці змушені були застосувати водомети, гумові кулі, шумові гранати та сльозогінний газ. Після цього на центральних вулицях Таллінна почалися бої між поліцією та демонстрантами, які переросли у відверті акти вандалізму. Молодики перекидали машини, підпалювали вуличні кіоски, плюндрували зупинки міського транспорту, кидали камінням та пляшками у вікна рейсових автобусів, вибивали вітрини магазинів і грабували їх. Більшість із 273 затриманих були напідпитку та з награбованими під час актів мародерства речами, повідомляє газета «Делфі». У зв'язку з цим у Таллінні відучора було запроваджено заборону на продаж алкогольних напоїв — до 2 травня. Також переглянуто режим роботи шкіл у центрі столиці.

      Через заворушення припинено розкопки та ексгумацію залишків тих 14 радянських солдатiв часів II Світової війни, які нібито поховані під пам'ятником. Проблема в тому, що невідомо, чи там узагалі хтось похований. Радниця естонського уряду Катерійн Лейні стверджує, що, можливо, радянська влада і в цьому випадку лише виконала пропагандистську акцію, а жодних могил там немає, як це вже було встановлено в кількох інших похованнях на території країни. У випадку виявлення могил рештки воїнів та пам'ятник із почестями перенесуть із центру міста на військовий цвинтар, якщо ні, то пам'ятник потрапить в інше місце. Для естонців цей пам'ятник є символом радянської окупації, для частини російськомовних, а це третина населення країни, — символом їхньої зверхності над титульним народом.

      Демонтаж пам'ятника у Таллінні схарапудив Росію. Рада Федерації Держдуми РФ учора звернулася до президента Путіна з вимогою розірвати дипломатичні відносини з Естонією та запровадити проти цієї країни жорсткі економічні санкції. Йдеться передусім про будівництво на Балтійському морі російських портів — було запропоновано, щоб російські кораблі не користувалися естонськими портами. Ще раніше Росія фактично запровадила бойкот естонських товарів. Глава МЗС РФ Сергій Лавров, виступаючи перед журналістами в Естонії, заявив, що події навколо пам'ятника вплинуть не лише на естонсько-російські відносини, а й на зв'язки Москви з ЄС та НАТО (адже Естонія — член Євросоюзу за Альянсу).

      Учора уряд Естонії зібрався на надзвичайне засідання, на якому прем'єр-міністр Андрус Ансіп сказав: «Мені дуже прикро за акти вандалізму, які здійснено в Таллінні, невинно потерпілих. Ми прагнули відкрито і ввічливо демонтувати пам'ятник, але повинні визнати, що це не вдалося».

 

Харкiв забере бронзового воїна собі?

      Мер Харкова, «регіонал» Михайло Добкін у листі до мера Таллінна Едгара Савісаару пропонує перенести пам’ятник бронзовому солдату до Харкова. Добкін обіцяє «виділити для монумента найбільш гідне місце», свідчить сайт city.kharkov.ua. Нагадаємо, що мер Харкова «уславився» ініціативою знести у слобожанській столиці меморіальний знак пам'яті героїв УПА.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>