Життєва траєкторія

25.04.2007

      1 лютого 1931 — Борис Єльцин народився в убогій родині в селі Будка Свердловської області. У 1934 році його батька заарештували за «антирадянську агітацію» і засудили на три роки тяжких робіт у таборах. Після повернення додому батько не міг знайти роботу.

      1955 — Борис Єльцин закінчив будівельний факультет Уральського політехнічного інституту. В студентські роки був відомий не лише любов'ю до науки та спорту, а й участю у вуличних бійках та конфліктами з викладачами.

      1957 — одружився з Наїною Гіріною, яка народила йому дві доньки: Олену та Тетяну.

      1961 — вступив до КПРС у добу хрущовської відлиги.

      1976—1985 — Перший секретар Свердловського обкому партії.

      1981 — увійшов до складу ЦК КПРС.

      Грудень 1985 — очолив Московський міськком КПРС.

      1989 — обраний до Верховної Ради СРСР.

      Травень 1990 — Голова Верховної Ради РРФСР.

      1990 — пд час XXVIII (останнього) з'їзду КПРС Борис Єльцин заявив про вихід зі складу Компартії, розкритикувавши як діяльність партії, так і її останнього лідера Михайла Горбачова.

      12 червня 1991 — був обраний першим президентом Російської Соціалістичної Федеративної Республіки.

      21 серпня 1991 — Борису Єльцину вдалося придушити спробу державного перевороту (ГКЧП) незадоволених радянських генералів на чолі з Янаєвим. Відразу потому Єльцин видав низку декретів, які розширювали права президента в командуванні Збройними силами та органами внутрішніх справ. Також видав декрет про розпуск Комуністичної партії та націоналізацію її власності.

      Грудень 1991 — разом з президентами України Леонідом Кравчуком — та Білорусі — Станіславом Шушкевичем  — підписав угоду про припинення існування СРСР і створення Співдружності Незалежних Держав (СНД).

      1992 — започаткував масштабні приватизацію та економічні реформи.

      Грудень 1994 — видав наказ армії придушити заворушення в Чечні.

      3 липня 1996 — обраний президентом Російської Федерації, що запобігло поверненню комуністів, оскільки його головним суперником на виборах був лідер КПРФ Геннадій Зюганов.

      Вересень 1996 — переніс складну операцію на серці.

      31 грудня 1999 — склав із себе повноваження президента і передав їх главі уряду Володимиру Путіну.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>