«Біллі, заряджай!»*

25.04.2007
«Біллі, заряджай!»*

Мiхаель Шлiхт i Борис Фуксман: стрiчку перерiзано — ласкаво просимо!

      Дороге шампанське, аристократичні закуски, оркестр і навіть особиста присутність акторів фільму «Нєваляшка», прем'єрний показ якого щойно відбувся у Росії, а тепер стартував і у нашій державі на екрані першого найбільшого за кількістю кінозалів кінотеатру, — саме так відкривали новий семизальний кінокомплекс «Сiнема Сiтi». Одеський торговий центр «Середньофонтанський», на території якого розміщені бутіки та магазини, поповнився тепер ще й відомим на всю Україну кінотеатром, в успіху якого його керівництво не сумнівається. Адже вже після першого візиту хочеться прийти сюди знову. 

      Позолота, оксамит, зручні дивани та чотири великi статуї при вході — з інтер'єром холу сперечаються хіба що зали, витримані в оригінальній гамі кольорів з особливою архітектурною стилістикою. Насолоду від перегляду фільму пiдсилюють зручні стільці, якісне зображення і відмінний звук. Дизайнери проекту зробили кожен із залів індивідуальним. Щодня в «Сiнема Сiтi» показуватимуть до п'ятдесяти фільмів різних жанрів, відтак підібраний індивідуально зал для кожного з них додаватиме ефективності перегляду.

      Сім залів кінотеатру зможуть загалом прийняти майже півтори тисячі осіб. Три з них вміщатимуть по 280 відвідувачів, ще чотири — по 135 глядачів. На вулиці — паркувальний майданчик на п'ятсот автівок, у середині — бар із традиційним для кінотеатрів поп-корном і напоями. Все це обійшлося інвесторам у шість з половиною мільйона доларів. Однак вони переконані, що затрати окупляться вже у найближчі чотири роки, і не збираються зупинятися на Одесі, обіцяючи: кінокомплексів такого розмаху в Україні буде ще принаймні сім. «Ми обрали Одесу, бо саме тут нам вдалося залагодити з місцевою владою всі потрібні для будівництва моменти. Тобто отримали дозволи необхідних інстанцій, погодили місце розташування тощо. Але вже дуже скоро аналогічні кінотеатри плануємо відкрити і в інших містах України. В цьому зацікавлені в тому числі й чимало іноземних інвесторів», — розповів один із співвласників «Сiнема Сiтi», також співвласник студії «1+1» Борис Фуксман.

      Партнером пана Фуксмана, який ще донедавна відстоював власну частку студії «плюсів» у суді проти ще одного мільйонера — Ігоря Коломойського, є інший український медіамагнат Олександр Роднянський. Ще двома партнерами вітчизняних інвесторів виступають німецькі колеги: керуючий акціонер компанії «Геміні фільм інтернаціональ» Міхаель Шліхт і генеральний директор цієї ж компанії Ханс-Бодо Мюллер. «Наші частки є абсолютно рівними, і у цьому проекті разом з українськими колегами ми обіймаємо кожен рівнозначну посаду», — розповів «УМ» пан Шліхт, який із 1991 року працює на російському кінопросторі, і додав, що це лише початок роботи на українському ринку кіноіндустрії.

      «Нам відомо, яка ситуація нині в Україні, й ми добре обізнані про напруження і політичну кризу. Проте наша справа покликана тільки єднати суспільство за допомогою кіно, а тому ми не боїмося вкладати гроші в українську економіку, бо кіно — вічне!».

      Конкретизувати, в яких саме містах з'являться аналоги «Сiнема Сiтi» під час презентації кінотеатру власники великого бажання не виявляли. Обіцяли лише, що наступні точно не будуть близнюками теперішнього, оскільки за кількістю залів і розмірами значно переважатимуть одеський. Однак після прохання кореспондента «УМ» пан Фуксман дещо розсекретив таку тотальну таємничість. «Можу сказати, що кінотеатр такого масштабу буде у столиці. Також ведуться перемовини з владою Донецька, Запоріжжя і Харкова». Судячи з ажіотажу, який виник під час відкриття кінокомплексу в Одесі, «Сiнема Сiтi» «загрожує» неабияка популярність. Як зазначив пан Шліхт, ринок кіноіндустрії в Україні «тільки починає розвиватися і зростати».

      Проте чи будуть настільки ж помпезними презентації кінотеатрів в інших місцях, наразі сказати важко. Безумовно, однією з головних запорук успіху «Сiнема Сiтi» в місті-перлині нашої держави став і згаданий фільм «Нєваляшка» («Іванець-Киванець»), що вже з'явився в українському прокаті, й особиста присутність акторів, які не відмовлялися фотографуватися, роздавати автографи й просто спілкуватися з одеситами. А один з головних акторів, відомий ще по фільму «Бій iз тінню» Ноель Андерсен, на відміну від інших присутніх на презентації, продемонстрував ще й чудове володіння українською мовою.

      Йдеться про конфуз, що виник у кореспондента «УМ» під час прес-конференції, — у ній брали участь інвестори й актори фільму. Аудиторія в залі й учасники зустрічі з журналістами не зрозуміли (чи не захотіли зрозуміти) поставлене українською мовою запитання, наполягаючи перекласти його російською. Ситуацію «врятував» пан Фуксман, який єдиний не знітився і відповів. А вже після всього дійства до нас підійшов саме Ноель Андерсен. «Я б теж міг відповісти вам, оскільки розумію і спілкуюся українською. Я виріс у Львові, й мені дуже подобається українська мова», — заявив темношкірий Ноель, тим самим поставивши у ніякову ситуацію деяких українських одеситів.

      На жаль, проблема державної мови в Одесі існує. Під час анонсів фільмів на одеських FM-станціях обов'язково додають, що стрічка дублюється російською. Новий кінотеатр, обіцяють його керівники, принаймні намагатиметься дублювати кінострічки п'ятдесят на п'ятдесят. «У нас чимало побажань вже є на форумі, серед яких глядачі просять дубляж українською. Ми будемо вирішувати це питання, однак поки що фільми російською мовою популярніші», — розповіла директор з реклами «Сiнема Сiтi» Анастасія Стеблина.

      Можна лише додати, що столичні кінотеатри, заявляючи про неуспіх дубляжу українською, дуже скоро переконалися у помилковості своїх слів. Можливо, суть проблеми полягає в іншому — одеситам просто ніхто ніколи не пропонував якісний продукт державною мовою. Принаймні це спадає на думку після ситуації із запитанням під час прес-конференції — складалося враження, що прем'єра і відкриття відбуваються, швидше, в якійсь іноземній країні, а не в українській Одесі.


* Цитата з фільму «Людина з бульвару Капуцинів».