Одне «Я» — добре, але два «Ю» — краще

25.04.2007

      Якби вибори до Верховної Ради відбулися всередині квітня, то перемогу на них, як і раніше, одержала б Партія регіонів: вона набрала б 35,5% голосів. Але жодних підстав для радості не мала б колега ПР по коаліції — Соцпартія. Дітище Олександра Мороза назбирало б лише 1,2%. Таким є результати опитування, яке провів Київський міжнародний інститут соціології. Варто відзначити, що КМІС наводить показники з числа тих, хто не висловив наміру не голосувати.

      На другій сходинці опинився б Блок Юлії Тимошенко із19,6%. Далі — «Наша Україна» (12,9%) і Компартія (4,2%). У призерах, які долають 3-відсотковий бар'єр, уперше фігурує «Народна самооборона»: голосувати за луценківців хоче 3,7% опитаних.

      Шанси на проходження виборчого бар'єру є в блоків Наталії Вітренко (1,8%) і Володимира Литвина (1,7%) та «Української правиці» (1,2%).

      Проти всіх — 6,6%, а невизначених — 10,3%.

      Якщо моделювати ці показники, то вийде, що більшість у парламенті мала б коаліція з Партії регіонів та Компартії.

      Щодо президентського рейтингу, то друге місце в симпатіях виборців знову застовпив за собою Віктор Ющенко. Якщо у Віктора Януковича рейтинг сталий — 34,5%, то глава держави зробив стрімкий злет до 20,4%. Наприкінці березня в нього було 12 рейтингових відсотків.

      За Юлію Тимошенко проголосувало б 16%, за Петра Симоненка — 2,7%, за Юрія Луценка — 2,1%, за Олександра Мороза — 1,6%, за Наталію Вітренко та Володимира Литвина — по 1,5%.

      Указ Президента про розпуск парламенту підтримує 43,2% опитаних. На одну десяту менше тих, хто його не підтримує. Як бачимо, баланс протилежних точок зору зберігається не тільки у симпатіях до політиків, а й у поглядах на розпуск ВР. 13,7% опитаних не змогли дати відповіді на це питання.

      Зате аж 79,5% висловили намір узяти участь у позачергових виборах до Верховної Ради. 13,9% сказали, що не візьмуть участь у голосуванні;  6,6% ще не визначилися.

      КМІС проводив опитування 14-19 квітня. Методом інтерв'ю опитано 2039 респондентів. Статистична похибка вибірки (з ймовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує 3,5% для показників близьких до 50%, 3,0% — для показників близьких до 25%, 2,0% — для показників близьких до 10%.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>