Що палили й «отжигали» на двох майданах у п'ятницю

24.04.2007

Хто малював провокаційні транспаранти

      П'ятничний мітинг опозиції зібрав близько 25 тисяч учасників. Багато хто з них приїхав автобусами з областей, кияни ж не дійшли до Європейської площі, в тому числі й через прохолодну погоду та дощ, який закінчився лише за годину до маніфестації. Але прикметною була не явка і навіть не виступи вже звичної трійці лідерів. Цього вечора — вперше за час політичної кризи, що виникла після підписання указу Президента про розпуск парламенту, — була спроба організувати провокації й зіткнення під час вуличних акцій.

      Якраз під час виступу Юлії Тимошенко по Хрещатику з боку майдану Незалежності підійшло близько трьох десятків молодих людей з однаковісінькими транспарантами. Дві дерев'яні рейки, наче щойно зі столярної майстерні, шматок білої брезентової тканини, на ній — трафарет червоними літерами: «Юля — влада! Ющенко — зрада!». Поруч якраз крутиться телеоператор із камерою каналу «Україна», що належить Рінату Ахметову. Завдання-мінімум очевидне: потрапити в телевізор із гаслами, що вбивають клин поміж Президентом та лідеркою БЮТ. Максимум — спричинити бійки абощо.

      Пацанів із транспарантами «чесні» прихильники БЮТ та інші учасники мітингу погнали геть, доки провокатори ще не встигли заглибитися в людську гущу. Плакати кидали на землю, а один найманець, схоплений за руку, благав: «Відпустіть мене! Я не сам це малював, мене попросили занести...»

      Невдовзі на бруківці перед готелем «Дніпро» пасіонарні опозиціонери розклали багаття з кинутих транспарантів. Ще півтора десятки плакатів реквізували «бійці» з партії «Пора». У своєму запалі знищити всі джерела провокацій «порівці» дійшли навіть до того, що встряли в бійку з кореспондентами «УМ», які підібрали один із транспарантів як «речовий доказ».

      Загалом, порядок на двох мітингах охороняло майже 3 тисячi міліціонерів, ще стільки ж було в резерві. Уже за традицією, відрізок Хрещатика між майданом і Європлощею був перекритий залізними щитами, рух «кольорових» маніфестантів у обидва боки фільтрували через неширокі проходи.

Обмін децибелами на користь «Регіонів»

      О сьомій вечора на майдані Незалежності вже закінчився «основний» мітинг. Раніше, для більших мас, Прем'єр-міністр Віктор Янукович повідомив, нібито в розмові з ним Президент Ющенко погодився... скасувати свій указ про розпуск парламенту. Що, м'яко кажучи, було брехнею. А надвечір завданням «синіх» було «урівноважити» зібрання на Європейській площі. Із ним «регіонали» справлялися дуже своєрідно: на майдані вони влаштували чистої води концерт, проплативши виступ хлопців із «Камеді клабу». І ті «мочили» на сцені пристойні й не дуже жарти. Аудиторія, слід сказати, була майже такою самою, як і на сусідньому, «помаранчевому» майдані. Мало того: нелюди з Партії регіонів вчинили злочин проти власних людей, зібраних під монумент Незалежності. Уперше за всі часи (навіть із 2004 року!) потужність динаміків була такою, що просто розривала барабанні перетинки у вухах. У це важко повірити, але навіть на Європейській площі слова Юлії Тимошенко звучали так само гучно, як і гигикання гумористів «Камеді клабу» з майдану Незалежності.

      Обмін децибелами дійшов до того, що Юрій Зільберман, один з організаторів конкурсу піаністів імені Горовиця, який триває в консерваторії, заявив: проведення цієї культурної акції — під загрозою скасування через динаміки політиків.

Опозиція дозволяє перенесення виборів

      Що ж до змісту самого мітингу опозиції, то лідер «Нашої України» В'ячеслав Кириленко, зокрема, заявив: навіть у разі негативного рішення Конституційного Суду з приводу указу Президента Верховна Рада не зможе працювати. Бо в ній після складення повноважень опозиціонерами лишиться 240 депутатів, а за Конституцією треба більше 300. «Вони продовжать приймати незаконні рішення, і український народ все одно скаже «ні» такій Верховній Раді, — заявив Кириленко. — Тому наша вимога до цієї зРади – забрати портфелі, відірвати сідниці від крісел, до яких ці сідниці вже намертво приросли, і йти на вибори». Лідер НСНУ вважає, що демократичні сили на виборах переможуть, бо «опозиція об'єдналася і в парламенті, і поза парламентом».

      Кириленко також позитивно оцінив заяву Президента про можливість призупинення дії його указу щодо розпуску ВР. «Президент укотре сказав, що ніякого відступу від [дострокових] виборів не буде. Указ діятиме. Якщо і буде призупинений, то тільки для того, щоб ми прийняли те рішення, яке дозволить людям, котрi хотіли б проголосувати за наших опонентів, зробити це», — зазначив Кириленко.

      Лідер «Народної самооборони» Юрій Луценко у свою чергу заявив, що об'єднана опозиція підтримує позицію Президента Ющенка про можливість перенесення дати дострокових виборів. «Минулого, 2006, року ми обрали, вперше на демократичних виборах, без фальсифікацій, без розгону мітингів, новий парламент. 54 відсотки в ньому здобули сили, які зійшли зі сцени «помаранчевого» Майдану, — заявив Луценко. — БЮТ, «Наша Україна» і Соцпартія — саме цій більшості  народ довірив продовжувати справу Майдану, будування європейської України. Але через чвари й особисті амбіції ми «протакали» нашу перемогу».

      «Сьогодні в тому будинку на Грушевського (у Кабінеті Міністрів) зібрався весь іконостас Кучми, який ще позавчора здавався викинутим на смітник історії, — сказав лідер «Народної самооборони». — Вони отримали 240 мандатів у парламенті завдяки зраді соціалістів. Вони другий тиждень завивають: «Дайте работать». То краще безробітними будьте, ніж така робота!»

      Юля Тимошенко, яка виступала першою, сказала, що опозиція вимагатиме від Ющенка, аби він відправив у відставку бездіяльний Центрвиборчком. «Ми хочемо звернутися до Президента з вимогою, щоб ті члени ЦВК, які саботують виборчий процес, які поховалися на лікарняних (у когось нога в гіпсі, у когось руки встромлені в розетку, когось забрали із запамороченням), щоб ця продажна і зрадницька комісія пішла геть, і Президент туди привів нових і чесних людей».

      За словами Юлі, «хто б що не казав, а в Президента є впевненість. Він не буде скасовувати указу. Єдине, що він може зробити, — це піти назустріч і перенести дату дострокових виборів, щоб усі мали можливість зареєструватися у виборчій кампанії».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>