Ідеальну фігуру не бажаєте?

18.04.2007
Ідеальну фігуру не бажаєте?

Бiгцем — за стрункiстю. (Фото Ірини ЧИМИРИС.)

      Про що мріється весною? Про кохання, буяння садів, першу черешню та полуницю. А ще — про літнє тепло, яке роздягає жiнок до купальникiв. Взагалі-то про фігуру бажано дбати цілорічно. Але якщо на цілий рік вас не вистачає, а скинути пару кілограмів до початку літа конче необхідно, то у вас ще є для цього час. Про дієти ми сьогодні говорити не будемо (сподіваємося, наші читачі — люди серйозні й розуміють, що без розумних обмежень у харчуванні стати струнким неможливо, а лукавим рекламам про чудо-пігулки для схуднення в жодному разі вірити не варто. Натомість розкажемо про ціни у деяких — фешенебельних і не дуже — закладах столиці, де вам допоможуть «скинути зайвий жирок» без проблем для здоров'я і з максимальним задоволенням.

 

Клубна картка як символ належності до «вищої» касти

      Фітнес-центрів у Києві сьогодні дуже багато. І асортимент послуг, які вони надають, широчезний — від традиційних вправ із залізом до аквааеробіки, йоги та танців живота.

      Якщо ви людина далеко не бідна, то краще всього звертатися у заклади на кшталт фітнес-центру «Акваріум» (вул. Героїв Сталінграда, 45). Придбавши річну безлімітну клубну картку, яка, до речі, коштує 14 тисяч гривень, клієнт може відвідувати клуб хоч щодня з 06.30 до 24.00. «Акваріум» пропонує близько 40 видів різних фізкультурних послуг. Крім того, кожен власник безлімітної картки може розраховувати на 40-відсоткову знижку для одного з членів своєї родини. Можна придбати й піврічну безлімітну картку — за 8 800 гривень (у цьому випадку «пільгова» картка коштуватиме 5 300 грн.). У стільки ж обійдеться й безлімітна картка для студентів. Утім навіть у власника «безлімітки» в «Акваріумі» можуть бути додаткові витрати — наприклад, за заняття з персональним тренером. Крім того, до вартості абонемента не включені заняття з аквааеробіки, дайвінгу (в клубі є спеціальний басейн глибиною 12 м) та на тенісних кортах.

      Аеробні класи координаційного напряму, силові, танцювальні та змішаного формату, різні види бойових мистецтв, аквапрограми та спеціальні програми для майбутніх мам пропонує своїм клієнтам і відомий спортивно-оздоровчий клуб «Планета фітнес» (вул. Кропивницького,10). Тут також діє система клубних карток: річна «безлімітка» коштує 10 тис. 298 грн., шестимісячна — 6 тис. 884 грн. Крім того, практикується надання послуг за так званою ранковою карткою, що дає право відвідувати клуб з 07.00 до 17.00. Вартість річної ранкової картки — 7 913 грн. Зазначимо, що у вартість клубної карти «Планети фітнес» входить також і консультація спортивного лікаря. У його кабінеті можна пройти обстеження серцево-судинної системи й визначити  рівень допустимих навантажень методом кардіосканування, оцінити можливості дихальної системи за допомогою спірометрії, отримати консультації у рамках програми для вагітних «Здорова мама — здорова дитина» тощо.

      Суттєвою перевагою закладів класу «люкс» є те, що в них ретельно перевіряється санітарний стан тренувальних залів та роздягалень. Особлива увага приділяється якості води в басейнах, які оснащені сучасними системами очищення та фільтрації. Крім того, вода щомісяця зливається для повної дезiнфекції аквазони.

Тренуватися можна і в «спартанських» умовах

      У кожному районі столиці функціонують і спортивні клуби, розраховані на людей iз середнім достатком. Так, серед мешканців Солом'янського району популярністю користується фітнес-клуб «Спарта» (Повітрофлотський проспект, 42). Ціни на заняття там значно менші, ніж у вищеназваних центрах, та й абонемент можна придбати не тільки на рік чи півроку, а й на місяць-два. Кожна окрема блок-картка розрахована на 8 чи 12 занять, і коштує 240 та 360 грн. відповідно. Безлімітна карта відвідування протягом місяця будь-якого виду групових занять і тренажерного залу з 8.00 до 17.00 коштує 400 грн. Крім того, можливі й разові заняття — один візит, скажімо, до тренажерного залу обходиться в 45 гривень. Незважаючи на те, що площа, яку займає «Спарта», в десять разів менша за володіння «Акваріуму», тут представлено майже ті ж самі програми: є тай-бо, памп-аеробіка, «інтервальна атака», різні види пілатесу, танець живота, йога, бодіфлекс тощо. Щоправда, басейну в «Спарті» немає.

      У деяких районах Києва, зокрема в Голосіївському, Деснянському та Святошинському, уже декілька років діють центри «Спорт для всіх», створені на базі колишніх спортивних клубів при ЖЕКах, які збереглися після великої «прихватизації» дев'яностих. Скажімо, Голосіївський центр, що має статус комунального підприємства, об'єднує сім таких закладів. Найбільший серед них — спортивний клуб «Успіх» (вул. Горького, 156). Тут за відносно невеликі гроші (5 занять коштують 100 грн., безлімітний місячний абонемент в тренажерний зал для дорослого — 300, а для дітей і підлітків діють суттєві знижки) вам запропонують досить широкий спектр фітнес-послуг — від степ-аеробіки до тай-бо. Та й матеріальна база в «Успіху» досить непогана — тренажерний зал оснащений хай і не найновішими, але пристойними снарядами, в залі для занять фітнесом є великі дзеркала, степ-платформи, гімнастичні обручі, гантелі, скакалки тощо. За словами директора Голосіївського центру «Спорт для всіх» Лади Артем'євої, у них досить високі вимоги до професійних якостей персоналу. У всіх інструкторів є вища освіта в галузі спортивно-фізкультурної роботи, багато хто закінчив додаткові курси, має велику тренерську практику.

Не злетимо, то поплаваємо

      Одним з найприємніших і найкорисніших для здоров'я видів фізкультури є плавання. На жаль, у Києві сьогодні функціонує не так уже й багато басейнів, доступних для широкого кола відвідувачів. Крім того, у деяких київських басейнах не тільки вода, а й саме повітря настільки насичене випарами хлору, що відвідувати їх наважиться далеко не кожен. Наведемо ціни у деяких закладах, які, на нашу думку, заслуговують на увагу.

      У басейні «Олімп» (вул. Димитрова, 10) разове заняття коштує для дорослих 30 грн., для дітей — 15 грн. Вартість місячного абонемента (10 занять) для дорослих складає 270 грн., для дітей — 135. Басейн довжиною 25 метрів розбитий на 6 доріжок. Вода додатково очищується ультрафіолетом. Одночасно у басейні перебуває не більше ніж 15 осіб. Є також тренажерний зал (30 грн. за год.) та сауна (80 грн. за 1 год.).

      Басейн «Юність» (вул. Бастіонна, 7) працює під відкритим небом. Холоду лякатися не варто, оскільки вода завжди пiдiгрiта. Довжина доріжки — 50 м. Одне заняття коштує 30 грн., але одразу треба оплатити щонайменше чотири сеанси.

      На вул. 40-річчя Жовтня, 120-в, функціонує басейн «Дельфін». Абонемент на 8 відвідувань коштує 140 грн., для дітей та студентів відповідно — 130 та 100 грн. А от у «Палаці підводного плавання» (вул. Сергієнко, 2/3) можна не лише поплавати, а й пострибати з вишки висотою 3, 5, 7 та 10 метрів. Разове відвідування цього басейну обійдеться в 25 грн.

      Насамкінець нагадаємо, що для відвідування басейну обов'язково треба мати довідку лікаря про відсутність шкірних та венеричних хвороб.

Танці у воді

      Величезною популярністю в усьому світі сьогодні користується аквааеробіка. Розмаїття програм для занять у басейні таке ж велике, як і на «суші». Одні програми більше спрямовані на тренування серцево-судинної системи та дихальних шляхів, інші — на розвиток координаційних можливостей організму. Існують також силові аква-уроки для тренування всіх груп м'язів. Під час занять використовується спеціальне обладнання: аква-степи, нудлси (пристрої, що зовні нагадують поролонову трубку й підтримують тіло на поверхні води), аквачеревики тощо. На жаль, у Києві цей оздоровчий комплекс доступний, в основному, лише для клієнтів фешенебельних закладів. У більшості громадських басейнів заняття з аквааеробіки не практикуються.

А щастя все-таки не в грошах...

       Дехто може запитати: «А де, власне, гарантія, що, заплативши енну суму грошей й прогарцювавши місяць у класі зі степ-аеробіки, я й справді стану стрункішою?» Звісно, такої гарантії вам жоден тренер у світі не дасть. Адже багато що залежить й від вашого способу життя за межами тренувального залу. Але якщо ви дослухатиметеся до порад досвідченого спеціаліста, то результат — хай не за місяць, а трохи згодом — побачите.

      Втім, позбутися зайвих кілограмів — ще не означає стати красивішою (чи красивішим). Гарна фігура — це, в першу чергу, фігура пропорційна. І саме правильно підібрані фізичні вправи дозволяють «скинути зайве й набрати те, чого не вистачає». Але чи не головний «плюс» від занять фізкультурою — це гарне самопочуття. Вчені вже давно довели, що під час поміркованих фізичних навантажень в організмі людини виділяється ефедрин — так званий «гормон радості». Тож бігайте, стрибайте, танцюйте — у фешенебельних спортклубах і маленьких залах, у квартирі, на вулиці чи присадибній ділянці. Головне — не де і за скільки, а з якою компанією і з яким настроєм.

Підготували Ірина ЧИМИРИС,
Світлана НАКОНЕЧНА.

 

Словник для дилетанта

      Степ-аеробіка — вправи з використанням спеціальної платформи.

      Степ-н-скалпт — різновидність степ-аеробіки, що поєднує аеробне та силове навантаження (ефективно тренує як м'язи, так і кардіо-респіраторну систему).

      Памп-аеробіка — вправи, спрямовані в першу чергу на корекцію фігури.

      Пілатес — унікальна система вправ, яка дозволяє пропрацювати найбільш проблемні зони тіла — втягнути живіт та ліквідувати жирові відкладення в області стегон. Крім того, цей комплекс дозволяє при мінімальному навантаженні на хребет зміцнити м'язовий корсет, розвинути гнучкість суглобів, еластичність зв'язок, силу, витривалість, а також суттєво покращити осанку.

      Фіт-болл — вправи на спеціальних гумових кулях.

      Тай-бо (бій з тінню) — виконання бойових рухів (елементів боксу, карате, таеквондо тощо) під «енергетичну» музику. 

 

Цікаві факти з життя басейнів

      * Існують чотири основні методи дезінфекції води в басейні: хлорування, озонування, опромінення ультрафіолетом та сріблення. В Україні в більшості громадських басейнів використовується хлорування. Втім це не означає, що в басейн додається звичайна хлорка. Сучасні методи передбачають знезараження води за допомогою гіпохлорида натрію  (NaClO), який добувається на «кухні» басейну шляхом електролізу зі... звичайної кухонної солі (NaCl).

      * У басейні обов'язково має контролюватися температура води, концентрація хлору, а також значення параметру pH, який вказує на співвідношення у воді кислоти та лугу. Для регулювання значення pH використовуються спеціальні препарати (т.з. коректори «pH плюс» та «pH мінус»). Як засіб «pH мінус», зокрема, використовується добре знайома нам зі шкільних уроків хімії сполука НСl — тобто соляна кислота.

      * В 50-метровому басейні постійно циркулює близько 3 500 куб.м. води. Для знезараження води методом електролізу щомісяця в середньому використовують близько 1,5 т. кухонної солі та 500 л соляної кислоти.

  • Борщ не для бідних

    Ціни на продукти в Україні не те що не падають, а чи не з кожним днем піднімаються все вище, знищуючи всі сподівання людей на краще життя. Чи не єдиним виходом залишається тільки успішне виробництво, яке зможе покрити потреби населення та знизити вартість продукту. >>

  • «Титанік» іде на таран

    Даремно раділи, що нафта дешевшає. Нові реалії продовжують своє повзуче, але впевнене просування вперед спиною. Нормальний борщ уже давно зжерла інфляція. Споживчий кошик для середнього українця розрахований держкомстатом, очевидно, орієнтуючись на мертвих і ненароджених. >>

  • Купонна лихоманка

    Важко уявити людину, яка пройде повз магазин iз вивіскою «Знижки» без найменшого бажання зазирнути всередину! Так уже влаштована людська психологія, що самі лише слова «розпродаж», «знижка», «акція» діють на нас просто–таки магічно. Й умілі маркетологи на цьому почали грати давно: наші гаманці скоро тріснуть від купи дисконтних карток. >>

  • Ціновий «сказ»

    Минулий рік неабияк спустошив гаманці українців: ціни на харчі били багаторічні рекорди, а доходи не додавали оптимізму. Експерти відзначають: несприятливим економічним реаліям в Україні «підіграв» не тільки «дорогий» долар, а й стрімке підвищення цін на продукти на світових ринках: дорожчало усе — цукор, солодощі, молочні продукти, крупи, алкоголь. При цьому якість українських товарів подекуди гіршала — виробники «воюють» за ціну. «Розслаблятися» не радять аналітики українським споживачам і в новому році — готуйте щонайменше зайві 200 гривень щомісяця. >>

  • «Кожух» для оселі

    Із початком холодів українці незлим тихим словом починають згадувати комунальників, усю нашу систему обігрівання квартир та кругленькі суми у квитанціях за комунпослуги. Зігрітися у власній квартирі однаково вдається мало кому, відтак більшість шукає вихід із «морозостійкої» ситуації в оселі. Варіант — самотужки утеплити свою квартиру. Це ефективно, швидко, але досить дорого. Дешево зробити фасад можна тут, а ще дадуть гарантію на утеплення. >>

  • «Зелений змій» із позолотою

    Українським любителям оковитої, як уже повідомляла «УМ», варто готуватися до чергової хвилі подорожчання горілки. Як відомо, Кабмін має намір ввести нові мінімальні роздрібні ціни на горілчані вироби — коньяк та горілку. І якщо зараз мінімальна ціна «зеленого змія» у продажу становить14 гривень за півлітра, то, згідно з проектом Постанови Кабміну, дешевшої горілки від 18 гривень за пляшку (коньяку — 27 гривень відповідно) у магазинах не може бути. >>