Три тижні до «секретних» іспитів

17.04.2007
Три тижні до «секретних» іспитів

Старшокласнику, вiдкладай легковажнi зошити — скоро iспити.

      Спробувати свої сили в тестах цього року вирішили 119,5 тисячі одинадцятикласників. Це кожен третій випускник, тоді як минулого року «тестуватися» міг лише кожен десятий. До 2009 року Міносвіти планує перевести всі вступні-випускні іспити в тестову форму. Тоді випускники шкіл зможуть, як і їхні американські колеги, надсилати копії сертифікатів до різних «вузiв» i мати можливiсть випробувати шанси в рiзних ВНЗ .

      Але це буде нескоро, а тести, як-то кажуть, вже на носі. Директор центру оцінювання якості освіти (ЦОЯС) Ігор Лікарчук розповів «УМ», що всі випускники, які писатимуть тести, вже отримали зразки матеріалів зовнішнього оцінювання. Питання досить різнопланові та стосуються практично всього обсягу знань, отриманих за період навчання у школі. Так, тести з історії мають питання з курсу історії України від найдавніших часів до ХХІ ст. та всесвітньої історії ХХ — початку ХХІ ст. Перевірити свої знання може кожен бажаючий на сайті http://testportal.com.ua. Саме там «вивішено» тест iз історії. На жаль, машина не видасть вам оцінку за це віртуальне тестування, але покаже, які відповіді були правильні, а які — ні.

      Існує кілька правил для тих, хто хоче мати можливість написати тест. По-перше, на пункт тестування не можна спізнюватися. Ті, хто прийшли до цих пунктів, мають пред'явити запрошення та паспорт або свідоцтво про народження та довідку з фотографією, завіреною у школі чи нотаріально. Під час написання тесту не можна мати при собі нічого, крім чорної гелевої чи капілярної ручки. На написання тесту дається три години. Питань — близько ста. Половину тесту перевірятиме комп'ютер, а іншу — творчу половину — вчителі. Прізвища учасників тестування будуть зашифровані за допомогою штрих-коду.

      «Прізвище учня «втрачається» до тiєї хвилини, як буде відкрито конверт iз результатом тестування. Його ховають у пам'ять комп'ютера, а туди ніхто не зможе проникнути. Програма побудована так, що прізвище учасника відкривається лише тоді, коли буде відомий результат», — розповідає Ігор Лікарчук. Чи може хтось із персоналу погортати ці тести? «Це виключено. Тести готували перевірені люди. Але це наші внутрішні таємниці, про які я не можу розповідати. Зміст тестових завдань у повному обсязі знає не більше трьох осіб», — запевняє пан Лікарчук.

      З цим же питанням ми звернулися і до міністра освіти Станіслава Ніколаєнка, мовляв, невже міністерські діти, сини та дочки впливових людей не знатимуть зміст цих питань? «Дулі з маком, — категорично відповів міністр. — Ви ж розумієте, що якщо комусь ці питання стануть відомі, якщо вони потраплять в інтернет, то ми фактично загубили рік роботи і купу виділених на тестування грошей».

      Міністр освіти також розповів, що конверти з тестовими завданнями будуть цього року ще надійніше захищені, ніж минулорічні. Місце проведення тестування з моменту привезення туди тестів охоронятимуть підрозділи МВС, а результати тестів звозитимуть до засекречених пунктів перевірки на броньованих машинах.

 

Тестування відбудеться:

21 квітня — з української мови;

25 квітня — з біології, хімії, фізики (Харківська обл.);

28 квітня (або 29 — дата уточнюється) — з математики або історії (на вибір).

Результати тестів мають надійти у школи до 14 червня.

Прийом документів у ВНЗ:

У національні університети — до 8 липня;

В інші ВНЗ — до 15 липня;

В технікуми — до 22 липня.