НОВИНИ ПЛЮС

17.04.2007
Політична криза в Іраку

      Вибухи начинених тротилом мікроавтобусів та закладених на дорогах бомб у шиїтських анклавах Багдада та інших іракських міст забрали в неділю життя щонайменше 45 осіб, повідомляє «Ассошіейтед пресс».

      Водночас радикальний лідер шиїтів Муктада аль-Садр пообіцяв вивести зі складу уряду шістьох своїх міністрів. Це може покласти кінець і так слабкому кабінету прем'єр-міністра Нурі аль-Малікі. Також iз парламенту має вийти чверть від складу його депутатів, які є прихильниками аль-Садра. Садристи таким чином хочуть натиснути на уряд, щоб той чітко визначив дату виведення американських військ з Іраку.

      Тим часом вояки США помилково вбили трьох іракських поліцейських та поранили ще одного під час антитерористичної операції в неділю поблизу міста Рамаді, що негайно викликало антиамериканську демонстрацію іракської поліції у Багдаді, учасники якої протестували проти того, що союзники ставляться до них, як до тварин та рабів.

Туреччину не хочуть в ЄС?

      Переговори стосовно вступу Туреччини до ЄС триватимуть дуже довго, і їхній кінцевий результат невідомий, заявила позавчора ввечері на спільній пресовій конференції в Ганновері канцлер Німеччини Ангела Меркель після закінчення переговорів з прем'єр-міністром Туреччини Таїпом Ердоганом. Меркель ще раз нагадала, що умовою плідних переговорів є нормалізація відносин Туреччини з Кіпром.

      Частина турецького суспільства також вважає, що уряд країни проводить політику, яка не сприяє іміджу Туреччини у світі. Щонайменше 300 тисяч противників прем'єр-міністра Ердогана та його ісламської Партії справедливості і розвитку протестували днями в Анкарі проти політики прогресуючої ісламізації Туреччини, яку, на їхню думку, впродовж останніх п'яти років проводить уряд Ердогана.

Повені

      Повені, які виникли в сільських районах Алжиру після сильних дощів, учора забрали життя щонайменше 15 осіб, а семеро вважаються зниклими безвісти. В одному випадку води ріки Уед-Тамса підхопили мікроавтобус із пасажирами. Дощі спричинили повені і в туристичному раю — Майорці. Поліція евакуює в безпечні місця мешканців острова та туристів.

      В іншому туристичному раю — Таїланді — повені та зсуви грунтів забрали життя 37 осіб. Більшість загиблих — туристи, яких стихія застала під час відвідин водоспадів Сайрунг та Прай-Саван, що за 680 кілометрів на південь від Бангкока. Під час повеневої хвилі в районі водоспадів позавчора перебували приблизно 200 туристів. Доля частини з них надалі не відома.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>