Уроки в лісі

11.04.2007

      Ще з 60-х років минулого століття в селі Коробівка Золотоніського району діяло шкільне лісництво. Потім для нього настали не найкращі часи. І лише тепер за ініціативи Держлісгоспу України та Черкаського обласного управління лісового господарства його роботу знову відновлено.

      «Ми вирішили клас обладнати в стінах навчального закладу, а не в лісгоспі — хотілося, щоб лісництво діяло на очах у всієї школи, це дуже важливо. Приблизно 5000 гривень витратили на ремонт та художнє оформлення цього класу,  виготовлення спеціальних стендів», — розповідає «Україні молодій» головний лісничий Золотоніського лісгоспу Ігор Міщенко.

      Між Коробівською школою та підприємством укладено угоду про співпрацю, зокрема про перевезення юних лісівників транспортом не лише на лісові плантації, а й на екскурсії, доплату вчителям за проведені заняття у шкільному лісництві в сумі 100 гривень. Ігор Міщенко, який є куратором шкільного лісництва від лісгоспу, каже, що підприємство має намір щороку витрачати на навчання школярів 10—15 тисяч гривень.

      «Добре, що роботу шкільного лісництва відновлено. Нині в ньому навчається 32 наших учня. Для них — це прекрасна профорієнтація. Золотоніський лісгосп навіть підготував для школярів довідник, де і які професії лісівників можна здобути. А ще шкільне лісництво — це екологічна освіта, вона неодмінно дасть свої плоди», — додає директор Коробівської середньої школи Микола Циб. За його словами, для шкільного лісництва розроблено профільний курс «Лісівництво. Основи екології», який схвалено Черкаським національним університетом імені Богдана Хмельницького, а серед курсів, які читають,— «Лікарські рослини», «Комахи», «Гриби», «Екологія лісу», «Зелений біосвіт». Не так давно, зазначає Микола Циб, члени шкільного лісництва виїжджали на прополювання посадки сосни. Окрім того, учні розвішують годівниці для птахів, проводять інвентаризацію та обгороджують мурашники, вже розробили дві екологічні стежки, зібрали близько тисячі кілограмів шишок сосни.

      Самі юні лісівники з захопленням розповідають про роботу шкільного лісництва. За словами десятикласника Олександра Циганника, батько якого працює єгерем, шкільне лісництво є хорошою життєвою школою: «Ми робимо хорошу справу для держави — садимо ліс. Колись цей ліс виросте, ми прийдемо туди, і приємно буде згадати, що це ж ми своїми руками його посадили».