Кіровоградські лісівники відроджують дендропарк «Веселі Боковеньки»

11.04.2007
Кіровоградські лісівники відроджують дендропарк «Веселі Боковеньки»

Іван Захарченко.

      Кіровоградське обласне управління лісового господарства, у 8 лісгопах і 33 лісництвах якого трудиться близько 1300 осіб, запланувало Всеукраїнську акцію «Майбутнє лісу в твоїх руках» на 12 квітня — цього дня лісівники разом із населенням садитимуть дерева. А ще управління готує для учасників акції сюрприз. Про це та про щоденну роботу лісівників Кіровоградщини власкор «УМ» розмовляє з начальником обласного управління лісового господарства Іваном Захарченком, котрий очолює цю установу майже 2 роки і має 34 роки стажу роботи в лісовій галузі: свого часу трудився на Півночі, працював на Черкащині і майстром лісу, і головним лісничим Черкаського облуправління лісового господарства, а в 1998 році став директором Чорноліського лісгоспу на Кіровоградщині і вивів його в кращі.

 

      — Іване Івановичу, то яким буде сюрприз для учасників цієї акції?

      — Ми вручимо їм призи на лісову тематику. Торік на таку акцію виготовили кепки із написом «Я садив ліс», навіть син Президента Віктора Ющенка — Тарасик — садив ліс у ній. Кращим учасникам минулорічної акції ми вручали ще й інвентар садівника. Такі заходи організовуємо, щоб люди пам'ятали, як створювали ліс на рідній землі.

      — Серед учасників акції будуть і учні шкільних лісництв?

      — Так. У нас тільки в Олександрівському лісгоспі 4 шкільних лісництва, одне з яких, Червоно-Нерубаївське, лідирує серед подібних дитячих організацій України. І ми ставимо завдання створити шкільні лісництва при кожному із 33 лісництв. Якщо 2—3 із цих дітей за рік поступлять у наші галузеві навчальні заклади, то цілком ймовірно, що потім вони повернуться на Кіровоградщину, щоб працювати на рідних просторах. Інші ж навчаться шанувати рідну природу, поважати працю лісівників і берегти ліс.

      — Скільки гектарів лісу запланували створити у 2007 році?

      — Думаємо посадити 1700 га. Для порівняння скажу, що в 2005 році ми створили 886 га лісів, а торік — 1340 га. Це не межа, нам під силу садити більше. Думаю, що ставка Державного комітету лісового господарства на збільшення лісистості України є доречним рішенням. Цього року на заліснення території області ми одержали з Держбюджету 2,5 млн. грн., торік надійшло 900 тис. грн. Маємо взаєморозуміння з владою області та районів: на заліснення нам виділяється щороку від 50 до 100 тис. грн. Нині лісистість Кіровоградщини становить 6,2%, якщо фінансування галузі збільшуватиметься й надалі, то за кілька років зможемо підвищити цей показник до 10%.

      — Що заважає цьому процесу?

      — Найбільше гальмують питання відведеня земель під заліснення. За цією проблемою стоїть і дуже висока вартість виготовлення Державного акта на право володіння земельною ділянкою під посадку лісу (створення гектара лісових культур обходиться дешевше, ніж виготовлення одного акта), і небажання передавати землі сільських і селищних рад під заліснення.

      — Але щоб перейти на заліснення більших площ, треба створити відповідну базу посадкового матеріалу, мати сучасну техніку?

      — Тут у нас є напрацювання. Скажімо, торік ми виростили 4,5 млн. штук сіянців дуба, ясеня, сосни звичайної, цьогоріч — 8,5 млн. Вирощуємо достатньо декоративного посадкового матеріалу для озеленення населених пунктів, і попит на цю продукцію високий. До речі, створюємо також 150 га плантацій новорічних ялинок, де ростиме 1 млн. штук сосни кримської. З роками цих об'ємів вистачить, щоб забезпечити область власними ялинками. Стосовно технічного забезпечення, то тут є проблеми: матеріально-технічна база у нас має 60—70% зношеності. Лісгоспи, які міцніше стоять на ногах, поступово вирішують це питання. Торік завдяки Держкомлісгоспу ми централізовано отримали 2 автомобілі та 6 тракторів, цього року комітет має намір забезпечити нас не меншою кiлькiстю машин.

      — Що вдалося зробити з відродження перлини Кіровоградщини — дендропарку «Веселі Боковеньки» в селі Іванівні Долинського району?

      — Це унікальний парк площею 800 га, створений Львом Давидовим позаминулого століття серед степів на річці Боковенька: тут висаджено 900 порід дерев і побудова дендропарку не має аналогів серед паркових насаджень країни. У минулому столітті парк певний час був позбавлений належної уваги з боку держави, тож деякі його традиції і надбання були втраченi. Останнім часом «Веселі Боковеньки» перебувають у підпорядкуванні облуправління лісового господарства, і ми зайнялися його благоустроєм: за два роки облаштували територію парку, встановили альтанки для відпочинку, дитячий майданчик, нині зводимо готель. Єдине, чого не можемо зробити, — в достатній кількості відновити окремі види дерев, які ростуть у парку. (Самостійно, без дозволу екологічних служб, ми не маємо права їх зрубувати і підсаджувати. Однак вік цих рослин давно вимагає їх заміни). Невеликі власні кошти заробляє і сам парк, який очолює Лідія Потапчук. Думаю, що зможемо зробити все, аби дендропарк вражав мальовничою природою не менше за уманську «Софіївку».

      — Створюєте умови для відпочинку і на території лісів?

      — Лише 2006 року таких рекреаційних пунктів наші лісгоспи створили близько 30. Нині продовжуємо зводити їх на магістралях, котрі перетинають лісові насадження Кіровоградщини. Окрім того, Держкомлісгосп виділив 60 млн. грн. на будівництво в державі доріг лісогосподарського призначення, і це сприятиме розвитку лісової інфраструктури.

      — Розкажіть про колектив кіровоградських лісівників, якою територією лісів він опікується?

      — Площа лісів, котрі у підпорядкуванні Кіровоградського управління лісового господарства, становить 119, 5 тис. га. У нас 8 лісгоспів і дослідне господарство «Веселі Боковеньки», найбільш потужними є Чорноліський лісгосп на чолі з Віталієм Головачем, Олександрівський лісгосп, котрий очолює Олександр Синівський, Голованівський лісгосп, де директором Олександр Ігнатюк, та Оникіївський лісгосп, яким керує Сергій Слюсаров. За цими підприємствами йдуть Світловодський, Онуфріївський та Долинський лісгоспи. Останній розташований у степовій частині Кіровоградщини і займається створенням нових лісів — цього року долинчани мають посадити 350 га лісів. У квітні ми відновлюємо роботу Компаніївського лісгоспу. Наші підприємства працюють стабільно, в центрі їхньої уваги не лише культура виробництва, а й питання благоустрою садиб. Нині маємо непогану, до того ж молоду й енергійну команду, з якою можна успішно вирішувати поставлені перед галуззю завдання.