Стережіться, віруси та бактерії!

05.04.2007

      Можливо, десь у Японії таку лабораторію назвуть середньою. В Україні подібних дуже мало, відтепер — три: дві в Києві, одна — в Сумах. Як розповів на відкритті головний санітарний лікар області В'ячеслав Псарьов, загалом лабораторій в Україні вісімнадцять, але інші малопотужні.

      Нова лабораторія дає можливість здійснювати новітній метод виявлення та ідентифікації збудників інфекційних хвороб — метод полімерно-ланцюгової реакції. Окрім розширення спектру викриття збудників, відтепер буде можливість і кількісного їх визначення. Причому, наголошує В'ячеслав Псарьов, даний метод виявляє і такі собі «невпізнані об'єкти» — невідомі мікроорганізми, які досі не виявлялися і не культивувалися — у грунті, воді, косметиці, ліках. Бактерії на даному обладнанні роздроблюються до рівня генів, отож розширюються можливості їх вивчення. І якщо бувають випадки, коли не можна діагностувати інфекційне захворювання і антибіотики його «не беруть», то подібна лабораторія може посприяти виявленню й лікуванню таких інфекцій. Зрозуміло, розширюються можливості й наукових досліджень.

      Суми таким обладнанням завдячують... пташиному грипу. Коли торік спалахнула епідемія у Пісках Буринського району, санлікарі спрацювали на високому рівні. Але діагностування спочатку дещо припізнилося, бо аналізи довелося робити аж у Києві. Водночас область має другий за протяжністю відтинок державного кордону, тобто постійні ризики, для яких термінові дослідження необхідні. Сукупність кількох факторів, до яких додалося й клопотання обласної влади, дала можливість прийняти рішення «нагорі», і гроші на лабораторію було надано, переважно — з епідемфонду. За словами начальника управління охорони здоров'я Миколи Близнюка, коштує обладнання 370 тисяч гривень. Але воно того варте, переконані фахівці. Адже обладнання, окрім усього вищезазначеного, має ще одну важливу характеристику: скорочує час проведення дослідження. Якщо раніше лабораторний аналіз міг тривати від 28 годин до 3—6 тижнів, то зараз результат видаватиметься за 3—6 годин. Відповідно — скорочується час встановлення діагнозу. А чи треба говорити, що саме це буває вирішальним у двобої життя і смерті? «Саме це для нас є пріоритетним, — сказав на відкритті лабораторії голова обласної державної адміністрації Павло Качур, — можливість урятувати додаткові людські життя, виявляти хвороби на максимально ранній стадії».