Альтернативний «енерджайзер»

05.04.2007
Альтернативний «енерджайзер»

Сонячнi батареї португальської станцiї Серпа. (Фото РЕЙТЕР.)

Португалія гріється від сонця

      У Португалії днями стала до ладу найбільша у світі сонячна електростанція. Вона розташувалася на схилах узгір'я поблизу міста Серпа, в бідній сільськогосподарській провінції, яка, втім, є однією з найсонячнiших місцевостей Європи. Електростанція потужністю 11 мегават займає 60 гектарів і має задовольнити потреби електроенергiї восьми тисяч домашніх господарств.

      Колектори електростанції складаються з 52 тис. фотоповоротних модулів. У будівництво панелей таких модулів американські концерни «Дженерал Електрік», «Паверлайт Корпорейшн» та португальська спілка «Катавенто» інвестували 75 млн. доларів. Панелі впродовж дня обертатимуться в напрямку сонця і будуть розміщені на висоті два метри над травою, а пiд ними спокійно зможуть пастися вівці.

      Будівництвом сонячної електростанції Португалія переслідує дві мети: зменшити залежність від імпортованої електроенергії та зменшити викиди парникових газів (а вони в країні, порівняно з кінцем 90-х років, зросли на 37 відсотків). Вважають, що електростанція в Серпа стане першим каменем у фундаменті енергетичного майбутнього Португалії, а отримувана з неї екологічно чиста енергія дозволить щороку уникати викидів в атмосферу приблизно 30 тонн двоокису вуглецю.

Емірати: не нафтою єдиною

      Здавалося б, що де-де, а в Об'єднаних Арабських Еміратах, які в буквальному сенсі слова «лежать» на нафті, проблем з енергоджерелами не існує. Але і ця країна дивиться у майбутнє і в середині лютого цього року затвердила план будівництва першої в районі Перської затоки сонячної електростанції, яка буде ще потужнішою за ту, що в Серпа. Зведення станції, яка має запрацювати 2009 року, обійдеться в 350 млн. доларів. Потужність електростанції становитиме 500 МВт. Окрім того, планується створити спеціальну економічну зону для «альтернативної енергетичної промисловості», повідомив Султан ад-Джабер, виконавчий директор державної компанії «Абу-Дабі Фюче Енерджі Ко». «Ми не хочемо на 100 відсотків залежати від енергії, яка виробляється на основі нафти та газу», — пояснив він агенції «Рейтер».

Бензин зі спиртом та горіховою олією

      Бразилія, один із світових лідерів у використанні відновлюваних джерел енергії, ставить перед собою амбітне завдання стати найбільшим у світі виробником біопалив. Бразильці вже накопичили такий досвід у цьому напрямi i до них навiть приїздять вчитися фахівці зi США. Впродовж минулого року Бразилія задовольняла 45 відсотків своїх енергетичних потреб за рахунок відновлюваних джерел енергії, це при тому, що середній показник у світi становить менше 15 відсотків.

      Роботи над відновлювальними джерелами енергії в Бразилії розпочали ще в 60-х роках минулого століття. Зокрема, ця країна була світовим першопроходцем у переведенні автомобілів iз бензину на алкоголь. Понад половина проданих упродовж минулого року в країні легкових автомобілів були пристосовані до використання пального з цукрової тростини — воно дешевше за бензин та й екологічно чистіше. Підбадьорена такими результатами, бразильська влада вирішила запроваджувати політику просування біопального також і на ринку мастил. За даними Міністерства науки і технологій Бразилії, два роки тому в країні було використано 37 млрд. літрів дизельного пального, 15 відсотків якого походило з імпорту. «Виробляючи біодизельне пальне, ми станемо більш незалежними від нафти, яка, врешті-решт, колись вичерпається. Ми сподіваємося, що через кілька років нафта вже не буде приводом для воєн», — наголосив нещодавно президент Бразилії Інаціо Лула да Сільва, відкриваючи черговий сучасний завод біопального у штаті Пара. Це підприємство щороку постачатиме на бразильський ринок понад 8 млн. тонн біодизелю. Головною сировиною для переробки тут є пальмова та соєва олії, до неї невдовзі додадуться соняшникова та горіхова олії та використані споживчі олії і тваринні жири.

      Прийнята урядом Бразилії спеціалізована програма передбачає, що вже наступного року кожен вироблений у країні літр дизельного пального повинен обов'язково містити щонайменше два відсотки біопального, а в 2013 році  біологічна добавка повинна становити щонайменше п'ять відсотків.

      Зобов'язання, які випливають iз Кіотського протоколу та окремого плану зменшення викидів парникових газів завдяки використанню відновлюваних джерел енергії, що його прийняли цього місяця на саміті в Брюсселі лідери країн-членів ЄС, змушують інші країни активно цікавитися бразильським досвідом. Тому й не дивно, що Японський банк міжнародної співпраці нещодавно запропонував низьковідсоткову позику в сумі 600 млн. доларів США бразильському Національному центру дослідження біопалив у місті Сан-Паулу. Токіо також веде переговори про закупки у Бразилії етанолу, оскільки японський уряд проробляє можливість запровадження обов'язкової 10-відсоткової алкогольної добавки до всього бензину, який продається в Країні Східного Сонця. Бразилія вже сьогодні виробляє щороку приблизно 15 млрд. літрів спиртного пального, з яких понад два мільярди йде на експорт. До речі, сучасні двигуни згорання чистого біодизельного пального зараз спільно з університетом Сан-Паулу розробляє французький автомобільний концерн PSA («Пежо-Сітроєн»).

Біопаливо як елемент національної безпеки США

      Згаданий вище інтерес США до біопалива пояснюється зовсiм не турботою про захист довкілля. Джордж Буш чітко наголосив, що йдеться передусім про національну безпеку: «Ми повинні зменшити нашу залежність від імпорту нафти».

      У США бум на біопалива вже розпочався. Тут діють 113 заводів iз виготовлення етанолу та будують ще 78. Американці виготовляють біопальне з кукурудзи, а фермерам, які її вирощують, виплачують дотації. Але вирощування такої технічної кукурудзи вимагає інтенсивного внесення добрив і використання пестицидів. Процес її збору та переробки є дуже енерговитратним. І в підсумку екологічні характеристики американського етанолу значно гірші за спирт, який виробляють у Бразилії з цукрової тростини. Власне, цей не дуже вдалий досвід виготовлення біопального з кукурудзи їздила вивчати до США представницька делегація депутатів Верховної Ради України.

      Американські виробники автомобілів взяли на себе зобов'язання, що вже 2012 року половина автівок, які продаються в США, будуть пристосовані до роботи на пальному E85 (суміш 85 відсотків алкоголю та 15 відсотків бензину) або на біодизелі. Про темпи переходу на біопальне яскраво свідчить такий факт: минулого року на американському ринку автомобільного пального біопалива становили лише 2,8 відсотка.

Геотермальна електростанція в Польщі

      Розташоване неподалік Лодзі польське містечко Унєюв не має родовищ нафти чи золота, але його мешканці і так вважають, що сплять на грошах. Вони розміщені під землею і мають форму геотермальних вод. Виходячи з цього, місцева влада за підтримки центральної у середині березня прийняла рішення про будівництво в місті першої в Польщі та другої у світі електростанції, яка працюватиме на гарячій воді з підземних джерел. Природна температура цiєї води — 70 градусів, але її додатково підігріватимуть теплом, яке отримане в результатi спалювання енергетичних рослин (верби та соняшнику), повідомляє газета «Дзеннік Лодзкі».

      Проектна потужність електростанції мала — лише 600 кВт, чого не вистачить навіть для того, щоб розігнався електричний локомотив. Утім цього цілком достатньо для живлення апаратури міської теплостанції, яка забезпечує опалення майже всього містечка.

      Цей проект є унікальним у світових масштабах. Інша така гібридна електростанція вже працює на Алясці. Проект екологічної електростанції для Унєюва розробляє група вчених з Політехнічного інституту Лодзі за грант у розмірі 600 тис. злотих (приблизно один мільйон гривень), який вони отримали від Комітету з наукових досліджень у Варшаві.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>