Розпущених не попускає

05.04.2007

      Здавалося, після того, як учора по обіді Верховна Рада взялася за обговорення та схвалення поточних питань, її трохи «попустило». Але ні: вчора вранці парламентарії, яких Віктор Ющенко вирішив розпустити, продовжили критикувати його указ.

      Так, виступаючи у парламенті, Голова ВР Олександр Мороз укотре повторив, що вважає указ глави держави неконституційним. Він також здивувався, чому це парламент уже вважають нелегітимним. Адже, за Конституцією, термін повноважень ВР минає тоді, коли присягу складе новий парламент. «І пленарні засідання, і комітети, фракції зберігаються до формування нового складу парламенту, до першої сесії, — пояснив Мороз. — Тим самим захищений принцип безперервності влади».

      А взагалі Мороз сказав, що парламент працюватиме аж до 2011 року, коли мали би відбутися строкові вибори нової Ради. «Я вам повну даю гарантію, що робота ця буде продовжуватись до 2011 року», — взявся підбадьорювати депутатів Мороз.

      Натомість тих юристів, які зараз кажуть, що парламент збирається на засідання нелегітимно, а кілька днів тому працювали над указом про розпуск, Мороз попередив про відповідальність.

      Критичні канонади у бік Банкової завершились прийняттям заяви депутатів до Президента. Парламентарії стверджують, що глава держави, «не звіривши кроки з Конституцією, вчинив посадовий злочин, назва якому — спроба державного перевороту».

      Цю заяву вони потім пробували занести Вікторові Ющенку особисто. Десь із півсотні депутатів пішли на Банкову, але їх не пустили всередину. Як інформує УНІАН, до депутатів вийшов заступник глави секретаріату Президента Віктор Бондар і заявив, що після розпуску парламенту закон про статус народного депутата, який дозволяє таку зустріч, до цих депутатів не можна застосувати. Представники коаліції обурились і пригрозили Бондарю зверненням до Генпрокуратури про порушення їхнiх прав. Натомість заступник глави СП закликав нардепів до спокою і висловив готовність узяти листа до глави держави і розглянути питання про призначення зустрічі Ющенка з депутатами.

      Якщо повернутися до сесійної зали, то вчора народні депутати сильно критикували те, що Ющенко прийняв у себе напередодні керівників силових відомств. А, скажімо, заступник фракції «регіоналів» Василь Кисельов запропонував парламентові відправити у відставку міністра оборони Анатолія Гриценка та в.о. голови СБУ Валентина Наливайченка.

      Щодо Гриценка, то, як пояснив Кисельов депутатам, «до мене звернулися четверо батькiв дітей, що служать у «Десні» (танковій військовій частині. – Авт.), їхнім дітям надійшло доручення про те, що вони нікуди не йдуть, не йдуть на демобілізацію, тому що в Києві напружена ситуація». А Наливайченку дісталося за заяву про те, що СБУ візьме під охорону Центральну виборчу комісію.

      Перед тим парламентарiї  направили до глави держави запит із вимогою роз’яснити, яких заходів він має намір вжити для виключення будь-яких передумов для втягування силових структур у події, що відбуваються в країні. На це ж питання депутати хочуть отримати відповідь і з боку самих силовиків. Вони постановили запросити керівників МВС, Генпрокуратури, СБУ на сьогоднішнє засідання, щоб заслухати їхнi доповідi щодо збереження порядку в країні.

 

НА ЗЛО

      Учора ж Верховна Рада відмовилася підтримати проект закону про схвалення рішення Президента про допуск підрозділів Збройних сил інших держав на територію України у 2007 році для участі у багатонаціональних військових навчаннях. За даний законопроект проголосувало тільки 5 із 255 народних депутатів, повідомляє УНІАН.

      Під час обговорення законопроекту, зокрема, зазначалося, що в тій ситуації, що склалася, недоцільно допускати в Україну збройні сили інших держав для військових навчань. У страху очі великі?

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>